Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2001 16:55

Με απώλειες και σήμερα Dow Jones και Nasdaq

Πτωτικά κινούνται και σήμερα οι δείκτες Νasdaq και Dow Jones. Το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι περιορισμένο μετά τα νέα ανησυχητικά στοιχεία για τις επιδόσεις των εταιρειών και για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι διοικήσεις διαφόρων αμερικανικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Alliance Semiconductor και η Spectrian Corp., προειδοποίησαν τους επενδυτές ότι τα οικονομικά τους αποτελέσματα το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι κατώτερα των αρχικών εκτιμήσεων. Υπενθυμίζεται, ότι ανάλογη προειδοποίηση απηύθυνε την Παρασκευή η εταιρεία Juniper Networks με αποτέλεσμα ο δείκτης των εταιρειών της Νέας Οικονομίας να υποχωρήσει κατά 2,16%.

Προβληματισμό προκάλεσαν, επίσης, τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στην Ιαπωνία τα οποία καταδεικνύουν ότι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης. Πιο συγκεκριμένα, το ιαπωνικό ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2001 εμφάνισε απρόσμενη μείωση της τάξεως του 0,2% έναντι αύξησης 1,2% που ανέμενε η κυβέρνηση της χώρας. Η παραπάνω ανακοίνωση οδήγησε σε πτώση 1,52% το δείκτη Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο και επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Στις 16:50' ώρα Ελλάδος, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,31% και είχε διαμορφωθεί στις 10.942,91 μονάδες. Την ίδια ώρα, στο Χρηματιστήριο του Nasdaq ο ομώνυμος δείκτης σημείωνε πτώση 1,09% και βρισκόταν στις 2.190,9 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μετοχή της Juniper Networks υποχωρεί κατά 18,46%, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές και άλλων κορυφαίων εταρειών από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, όπως η Cisco Systems και η Sun Microsystem.