Ενώ στην Αθήνα ξεκινάει από σήμερα ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και το «κλείδωμα» των μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν για το 2019-2020, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -διά του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος, Πολ Τόμσεν- έρχεται να πυροδοτήσει και πάλι το κλίμα.
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Ενώ στην Αθήνα ξεκινάει από σήμερα ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και το «κλείδωμα» των μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν για το 2019-2020, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -διά του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος, Πολ Τόμσεν- έρχεται να πυροδοτήσει και πάλι το κλίμα.
Ο κ. Τόμσεν χαρακτήρισε την επικείμενη περικοπή των συντάξεων, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου ως «προκαταβολή» των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να γίνουν για να περιοριστούν τα ποσοστά της ανεργίας και να αποκατασταθούν τα εισοδήματα. Ουσιαστικά προανήγγειλε την πρόθεση του Ταμείου να ζητήσει κι άλλα μέτρα στο μέλλον πριν ακόμη πέσουν οι υπογραφές για το «πακέτο» του 2019 και του 2020.
Η σημερινή μέρα θα ξεκινήσει με τις διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων, ενώ το απόγευμα θα υπάρξουν και οι πρώτες συναντήσεις σε επίπεδο επικεφαλής, με θέματα την ενέργεια και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, από την Ουάσιγκτον έχει συμφωνηθεί οι διαβουλεύσεις να κρατήσουν μέχρι την Πρωτομαγιά και μέχρι τότε να έχει κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ώστε μετά να περάσουμε στη φάση της ψήφισης των μέτρων, αλλά και της σύνταξης του «κειμένου συμμόρφωσης» (compliance report), το οποίο και απαιτείται για να «κλειδώσει» η συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές δήλωναν χθες αισιόδοξες ότι, με δεδομένη την πολιτική συμφωνία της Μάλτας, οι τεχνικές διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν ομαλά και μέσα στα χρονοδιαγράμματα.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι λείπουν τα «αγκάθια». Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αποφασιστεί η «συνταγή» για την περικοπή των συντάξεων, αλλά και το ακριβές ύψος του αφορολόγητου που θα εξασφαλίσει την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1% του ΑΕΠ.
Θα πρέπει, επίσης, να αποφασιστεί πώς θα υλοποιηθεί η συμφωνία για την πώληση του 40% των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και η τελική μορφή των διατάξεων στα εργασιακά. Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα, καθώς εκτιμά ότι τα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό αποτελούν απλά και μόνο μία προκαταβολή για όσα πρέπει να ακολουθήσουν στο μέλλον, ακόμη και εάν γίνει ρύθμιση για το ελληνικό χρέος. Γεγονός που υποδηλώνει ότι το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι τα πλεονάσματα του 3,5% θα είναι διατηρήσιμα, κάτι που σημαίνει ότι η Αθήνα θα χρειαστεί να λάβει κι άλλα μέτρα.
Πιο οδυνηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι έστω και εάν η Αθήνα εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της, χρειάζεται ακόμη πιο οδυνηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα της WSJ.
«Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της χώρας, οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, είναι μόνο μια προκαταβολή» δήλωσε ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.
Ο αξιωματούχος θεωρεί ότι για να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας και για να επιστρέψουν τα εισοδήματα στα προ κρίσης επίπεδα θα χρειαστούν «βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες δεν έχουν ακόμη γίνει».
Το ποσοστό ανεργίας είναι σήμερα στο 22% και το μισό εργατικό δυναμικό της νεολαίας είναι χωρίς εργασία.
Σημειώνεται ότι ο κ. Τόμσεν και η κα Λαγκάρντ συναντήθηκαν με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο το περασμένο Σαββατοκύριακο πριν από την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και παρότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, το Ταμείο δεν έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη WSJ, έχει ήδη υποστεί μια σειρά πολιτικών κρίσεων και κυβερνητικών αλλαγών κατά τη διάρκεια των ετών διάσωσης. Μία ακόμη κρίση θεωρείται πιθανή, εκτιμούν αναλυτές, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το χρέος που θα πρέπει να πληρωθεί τους επόμενους μήνες και το οποίο δεν μπορεί να καλύψει χωρίς πρόσθετη βοήθεια από εξωτερικούς πιστωτές.
Το Ταμείο θεωρεί από καιρό ότι το αδιέξοδο σε σχέση με τους νέους όρους διάσωσης, τη χρηματοδότηση και την ελάφρυνση του χρέους κινδυνεύει να ωθήσει τη χώρα εκτός της Ευρωζώνης.
Με επικεφαλής τη Γερμανία, οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Αθήνας προσπαθούν να επιβάλουν περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, υποσχόμενοι την ελάφρυνση του χρέους, αν οι μεταρρυθμίσεις παράγουν θετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για μια υπόσχεση που έχει προσφερθεί εδώ και καιρό, αλλά δεν έχει εκπληρωθεί, εν μέρει επειδή η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όλους τους όρους της συμφωνίας.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι προβλέψεις των Ευρωπαίων για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι αξιόπιστες και εμμένει στην έκκλησή του προς την Ευρώπη να δώσει στην Ελλάδα πραγματική ελάφρυνση του χρέους, προσπαθώντας να ανακτήσει την αξιοπιστία που έχασε στο πρώτο αποτυχημένο σχέδιο διάσωσης.
Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι αμφισβητούν ακόμη και το ότι η πρόταση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους είναι ρεαλιστική.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σήμερα σε περίπου 326 δισ. ευρώ, περίπου το 180% του ΑΕΠ της χώρας, εκ των οποίων 226 δισ. ευρώ οφείλονται στους Ευρωπαίους πιστωτές.
Την ίδια στιγμή, η Γερμανία αντιμετωπίζει πιέσεις λόγω των επικείμενων εκλογών, κάτι που αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους για τους οποίους το Βερολίνο δεν υποστηρίζει τώρα την ελάφρυνση του χρέους.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει από καιρό υποσχεθεί ότι δεν θα συνεισφέρει σε καμία χρηματοδότηση στην Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, επειδή το ΔΝΤ προσδίδει εγκυρότητα στο πρόγραμμα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν, όμως, ότι το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση του χρέους, αυτό οδηγεί σε άλλη μία πιστωτική κρίση τους προσεχείς μήνες.