Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2005 08:55

Rio Tinto: 3% η αύξηση της παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 3%, σημείωσε το τέταρτο τρίμηνο η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος για τη χαλυβουργία, της δεύτερης σε μέγεθος μεταλλουργίας στον κόσμο, Rio Tinto Group, μετά την αύξηση της παραγωγικότης για την αντιμετώπιση της ζήτησης από την Κίνα.

Η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος αυξήθηκε στα 28,9 εκατ. μετρικούς τόνους το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 28 εκατ. τόνους, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, καθώς η παραγωγή στα ορυχεία της «Hamersley» της Αυστραλίας, ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ. Αύξηση σημείωσε και η παραγωγή των γαιανθράκων, σε ποσοστό της τάξης του 46%, φθάνοντας στο 1,39 εκατ. μετρικούς τόνους.

Η Rio Tinto και η BHP Billiton, η μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο, αυξάνουν συνεχώς την παραγωγή τους, καθώς η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αυξάνει τη ζήτηση σε χάλυβα και την κατανάλωση των πρώτων υλών. Οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας, ενδέχεται να αυξηθούν κατά 15% φέτος, σύμφωνα με τον χρηματιστή Simpson Spence & Young, στις 13 Ιανουαρίου.

«Η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος, ήταν ανάλογη των εκτιμήσεων και ήταν πολύ καλό ότι τα ορυχεία της Rio Tinto, έφθασαν στο μάξιμουμ», ανέφερε ο Τim Barker, που διαχερίζεται 30 δισ. δολ. ΗΠΑ σε μετοχές με την BT Financial Group, στο Σύδνεϋ.

Οι μετοχές της Rio Tinto σημείωναν άνοδο 77 σεντς, ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στα 41,92 δολ. Αυστραλίας η μία. Ανοδο 0,8% σημείωναν οι μετοχές της BHP Billiton.