Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2005 09:47

ΒP, BHP: Αρχισε η παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικό

ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις (Mad Dog), αξίας 1,54 δισ. δολ. στα νερά του Κόλπου του Μεξικό, των ΗΠΑ, άρχισε η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, BP Plc, στη μία από τις συνολικά τρεις, που πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι τα τέλη του 2006.

Οι εγκαταστάσεις, στις οποίες έχει μερίδιο η BHP Billiton, ενδέχεται να φθάσουν τα υψηλότερα επίπεδα της παραγωγής το επόμενο έτος, καθώς θα αρχίσει η λειτουργία επιπλέον πετρελαιοπηγών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αυστραλιανής εταιρείας. Εκεί θα παράγονται ημερησίως περίπου 100.000 βαρέλια πετρελαίου και 60 εκατ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της Αυστραλίας, BHP Billiton, βασίζεται στο Mad Dog και σε άλλα επιχειρηματικά σχέδια, προκειμένου να αντιστρέψει την μείωση της παραγωγής της σε πετρέλαιο, όταν αυτή μειώθηκε σε ποσοστό της τάξης του 20% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται, ότι, η BP και η BHP συνεργάζονται και στις πετρελαιοπηγές «Atlantis», στον Κόλπο του Μεξικό, αξίας 2,5 δισ. δολ., οι οποίες θα αρχίσουν την άντληση πετρελαίου το 2006, ενώ σύμφωνα με την BHP Billiton, στην περιοχή ενδέχεται να λειτουργήσουν άλλες επτά εγκαταστάσεις άντλησης, μέχρι το 2010.

«Το 2004 η BHP Petroleum έφθασε στο «ναδίρ» και τώρα ήρθε η ώρα να αντιστρέψει τη μείωση της παραγωγής της από τρίμηνο σε τρίμηνο», ανέφερε ο John Colnan, αναλυτής της αγοράς πηγών ενεργείας, της Shaw Stockbroking Ltd., στο Σύδνεϋ.

Οι μετοχές της BHP Billiton σημείωναν άνοδο 13 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοτνας στα 15,81 δολ. Αυστραλίας η μία, στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας.

Σημειώνεται, ότι, η BP κατέχει το 60,5% του επιχειρηματικού σχεδίου Mad Dog, η BHP Billiton το 23,9% και η Unocal Corp., το 15,6%.