Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2005 10:43

Ripplewood: Πώληση μεριδίου 2,8 δισ. δολ. της Shinsei

ΜΕΡΙΔΙΟ, αξίας 290 δισ. γιέν (2,8 δισ. δολ. ΗΠΑ) σχεδιάζει να πουλήσει η Ripplewood Holdings LLC και άλλοι επενδυτές της Shisnei Bank Ltd., αυξάνοντας τις αποδόσεις της, περισσότερο από πέντε φορές, από την στιγμή που αγόρασε μετοχές της ιαπωνικής τράπεζας, το 2000.

Οι επενδυτές θα προσφέρουν 462,9 εκατ. μετοχές ή μερίδιο 34%, το νωρίτερο στις 7 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Η Morgan Stanley, η Nikko Citigroup Ltd. και η Nomura Holdings Inc., θα διαχειριστούν την πώληση των μετοχών, οι οποίες ενδέχεται να ανέλθουν στα 38,2 εκατ., αναλόγως της ζήτησης.

Η Ripplewood, με έδρα την Ν. Υόρκη, πρώην Lazard LLC του τραπεζίτη Timothy Collins και του Christopher Flowers, κάποτε συνεταίρος της Goldman Sachs Group Inc., αποτελούσε τμήμα του ομίλου που πούλησε το 35% της Shinsei τον περασμένο Φεβρουάριο, αντί του ποσού των 250 δισ. γιέν. Τραπεζίτες και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank AG και της General Electric Co., αγόρασαν την χρεοκοπημένη προκάτοχο της Shinsei από την ιαπωνική κυβέρνηση, αντί 121 δισ. γιέν.

Στις 14 Ιανουαρίου, η Shinsei ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αγοράσει την Showa Leasing Co., η οποία νοικιάζει μηχανολογικό εξοπλισμό σε εταιρείες, αντί 70 δισ. γιέν.

Οι μετοχές της Shinsei, υποχώρησαν 10% φέτος, φθάνοντας στα 627 γιέν η μία, ενώ στις 18 Μαρτίου του 2004 αναρριχήθηκαν στα 904 γιέν, πέντε εβδομάδες μετά την πώλησή τους σε επενδυτές στα 525 γιέν η μία.

Οι ξένοι επενδυτές θα πάρουν το 45% από την τελευταία προσφορά μετοχών, ενώ το λοιπό ποσοστό θα πουληθεί στην Ιαπωνία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.