Πλησίασε η ώρα της ΕΛΣΤΑΤ, των εκλογών στη Γαλλία, της τακτικής συνόδου του ΔΝΤ, ενώ διατηρούνται οι υψηλές εντάσεις στα γεωπολιτικά και είναι έκδηλη η διάθεση των επενδυτών να παραμείνουν στην άκρη σε όλες τις αγορές του πλανήτη. Αυτό καθιστά απίθανη μια εκτίναξη των όγκων στην τρέχουσα εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας είναι εμφανής η πρόθεση των επαγγελματιών να κρατηθούν οι δείκτες κοντά στα πρόσφατα εμφανισθέντα υψηλά.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Πλησίασε η ώρα της ΕΛΣΤΑΤ, των εκλογών στη Γαλλία, της τακτικής συνόδου του ΔΝΤ, ενώ διατηρούνται οι υψηλές εντάσεις στα γεωπολιτικά και είναι έκδηλη η διάθεση των επενδυτών να παραμείνουν στην άκρη σε όλες τις αγορές του πλανήτη. Αυτό καθιστά απίθανη μια εκτίναξη των όγκων στην τρέχουσα εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας είναι εμφανής η πρόθεση των επαγγελματιών να κρατηθούν οι δείκτες κοντά στα πρόσφατα εμφανισθέντα υψηλά.
Οι απόψεις των εγχώριων παραγόντων είναι διχασμένες με αρκετούς να σχηματίζουν το στρατόπεδο των «αρκούδων» και τους υπόλοιπους και λιγότερους αριθμητικά να δημιουργούν την ομάδα των «ταύρων». Η κατάσταση περιγράφεται με τίτλο θεατρικού έργου του Πιραντέλο «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε». Οι μισοί εγχώριοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι όγκοι συναλλαγών και η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης των ημερών δεν αντιστοιχούν σε αγορά που θα κινηθεί ανοδικά σύντομα κάτω από την επίδραση καταλυτικής υφής εξελίξεων. Ωστόσο υπάρχει και η ομάδα εκείνων που θεωρούν προάγγελο νίκης τη διατήρηση των τιμών των βασικών δεικτών κοντά στα μέγιστα 17 τελευταίων μηνών. Τεχνικά η στήλη διαπίστωσε ότι για τον ΓΔ υπάρχει σημαντική στήριξη γύρω από μια ζώνη στο επίπεδο των 666 μονάδων ενώ αυτό των 680 χθες φάνηκε εύκολο να κατακτηθεί αλλά την επιτυχή κατάληξη ανέβαλαν οι δημοπρασίες. Η ευθύνη για το ψαλίδισμα της ανόδου στο φινάλε μπορεί να αποδοθεί στο κλείσιμο στο ελάχιστο μέρας για ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ και ΜΟΗ.
Η συνεδρίαση της Τετάρτης ήταν στην έναρξή της διαφορετική, με κύρια διαφορά τα κέρδη του 25άρη κόντρα στην πτώση του ΓΔ, με τον πρώτο σε καλύτερη κατάσταση, από το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις Τράπεζες. Οι Τραπεζικές μετοχές ευνοήθηκαν από την αντίδραση των Τραπεζών σε πολλά εκ των Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης να κινηθεί στο μεγαλύτερο διάστημα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση με αξιοσημείωτα κέρδη, ψαλιδίζοντας, τις μισές περίπου απώλειες από τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις. Με βάση τα τεχνικά στοιχεία και τα τέσσερα blue chip παρέμειναν σε τροχιά ανοδική, αφού η ΑΛΦΑ δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,65 ευρώ, η ΕΤΕ πάνω από τα 0,235 ευρώ, η ΕΥΡΩΒ ψηλότερα των 0,556 ευρώ και η ΠΕΙΡ πάνω από τα 0,163 ευρώ.
Το σημαντικότερο ήταν η άνοδος στους ρυθμούς συναλλαγών και η αναγνώριση των στηρίξεων που από την Τρίτη φάνηκε ότι ήταν ισχυρές. Οι εγχώριοι αναλυτές ανέφεραν τη σύνοδο του ΔΝΤ ως πηγή επενδυτικών προκλήσεων. Διαφωνώντας με την θέση μας, ότι η στατιστική υπαγορεύει τις κινήσεις των επαγγελματιών μέχρι νεότερης «διαταγής» από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Διεθνώς οι αρχικές επιφυλάξεις έμοιαζαν να χάνουν τη δύναμή τους και οι εκλογές στη Μ Βρετανία θεωρήθηκαν οδός για πιο ήπιες και αρεστές από τους αγοραίους συνθήκες διαπραγμάτευσης του Brexit.
Το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σχολίασε χθες: «Κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης, δεν χρειάστηκε να ελεγχθεί η στήριξη των 670 μονάδων. Για όσο διάστημα ο Δείκτης διατηρείται υψηλότερα των τοπικών κορυφών670 και 660 μονάδων, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους αγοραστές. Αν επιδεινωθεί σημαντικά το διεθνές κλίμα, το ενδεχόμενο να εκτελέσει ο Δείκτης μία πλήρη ταλάντωση μέχρι το κάτω όριο αυτού, παραμένει πάντα πάνω στο τραπέζι, αλλά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, καθώς παρεμβάλλονται ισχυρότατες στηρίξεις στις 666 - 665 και 661 - 660 μονάδες, που κατά πάσα πιθανότητα και εκτός απροόπτου θ’ ανακόψουν τους πωλητές. Υπενθυμίζεται ότι οι προσδοκίες ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης διατηρούν ως βασικό σενάριο εκείνο που οδηγεί σε υπέρβαση των 700 μονάδων για τη συνέχεια».
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Μικτές τάσεις κυριάρχησαν στη Wall Street. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 118,79 μονάδων (-0,58%), στις 20.404,49 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο κυριαρχούν οι εταιρείες τεχνολογίας, έκλεισε ενισχυμένος κατά 13,56 μονάδες (+0,23%), στις 5.863,03 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Standard and Poor's 500 έκλεισε με πτώση 4,02 μονάδων (-0,17%) στις 2.338,17 μονάδες.
ΕΥΡΩΠΗ
Θετικά πρόσημα εμφάνισαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα νέα εταιρικά αποτελέσματα, έχοντας παράλληλα το βλέμμα τους στις πολιτικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,24% στις 377,24 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,13% στις 12.016 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε κατά 0,46% στις 7.114 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,27% στις 5.003 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 1,96% στις 19.824 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κατέγραψε άνοδο κατά 1,03% στις 10.370 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Vopak ενισχύθηκε άνω του 3% χάρη στα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Στον αντίποδα, η μετοχή της Zalando υποχώρησε κατά 5,6% εξαιτίας των αδύναμων τριμηνιαίων μεγεθών.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, εκτός των εταιρικών εξελίξεων, βρέθηκαν και οι πολιτικές εξελίξεις σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία, με τους αναλυτές να εκφράζουν ανησυχίες για τον κίνδυνο εμφάνισης νέων αβεβαιοτήτων, ιδίως όσον αφορά τις γαλλικές «κάλπες».
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση εμφάνισαν το εξάμηνο Οκτωβρίου - Μαρτίου τα οικονομικά μεγέθη της Associated British Foods PLC (ΑΒ Foods), καθώς τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 36% στα 652 εκατ. στερλίνες.
Την ίδια ώρα, βελτίωση σημείωσαν και τα μεγέθη της Heineken NV, καθώς στο α' τρίμηνο του 2017, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 11%, αγγίζοντας τα 293 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε η κερδοφορία της Akzo Nobel NV, με τα καθαρά κέρδη της ολλανδικής εταιρείας να σταθεροποιούνται στα 240 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, επιβράδυνση κατέγραψε τον Μάρτιο του 2017 ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς ο δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στο 1,5% έναντι 2% τον Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα, στις χώρες της Ε.Ε., ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 1,6% έναντι 2% τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, μικρή μείωση εμφάνισε το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat για τον Φεβρουάριο του 2017. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 17,8 δισ. ευρώ έναντι 18,2 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016.
Τέλος, σημαντική αύξηση σημείωσαν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες να καταγράφουν αξιοσημείωτη βελτίωση. Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, οι ταξινομήσεις ενισχύθηκαν κατά 11% στα 1,89 εκατ. οχήματα.
ΧΑ
Στην δεύτερη συνεδρίαση μετά το Πάσχα, οι θεσμικοί εκφράσανε διαθέσεις για ρευστοποίηση θέσεων στα μισά blue chip, ενώ το έριξαν σε επιθετικές αγορές σε μερικά δεικτοβαρή, και στα Τραπεζικά. Οι μεταβολές για τους βασικούς δείκτες επιτελέστηκαν με δυναμική που διέφερε ριζικά από την Τρίτη, αφού κινήθηκαν από την έναρξη με πλάγια δυναμική και μετά την πρώτη ώρα κινήθηκαν ανοδικά οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες και έτσι το χαμηλό μέρας ορίστηκε στις 675,44 από 673,91 και αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,27%. Γρήγορα οι δείκτες μετά το ελάχιστο κινήθηκαν προς ψηλότερα επίπεδα και ο ΓΔ μετά τις 12:04 πέρασε πάνω από τις 680 μονάδες για πρώτη φορά. Από τότε ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης κινήθηκε πλάγια μεταξύ 679 και 681 μονάδων με το μέγιστο να αναζητείται όσο πλησίαζε το τέλος των συναλλαγών. Ορίστηκε στις 16:46 στις 681,75 μονάδες και το κλείσιμο όρισαν οι επαγγελματίες με τη βοήθεια μιας βουτιάς μέσα από τις δημοπρασίες. Σε αυτές έδωσαν καθοδική ώθηση στους δείκτες και χάλασαν την εικόνα του κλεισίματος αφού από τις 680,01 μονάδες οδηγήθηκε στις 678,96.
Η άνοδος των 11 blue chip, ως συνεισφορά στους δείκτες, ήταν υπολογίσιμη και αντιστάθμισε σε ικανό ποσοστό τις απώλειες πάνω από -2% της ΜΟΗ ενώ πάνω από -1% υποχώρησαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, και ΣΑΡ. Μέτρησαν ωστόσο θετικά οι μεταβολές από τις Τράπεζες αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +2,34% από -1,72% την προηγούμενη, της ΕΤΕ στο +1,99% από -1,18%, ΕΥΡΩΒ +3,52% από +0,51% και η ΠΕΙΡ +0,60% από -0,59% στις 18/4. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 680 μονάδων και δεν το «πέτυχε» με τη βουτιά στις δημοπρασίες.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε σημαντικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 3) blue chip έναντι των καθοδικών (13 από 20) με ένα τον ΟΠΑΠ αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 15 από 6 την προηγούμενη σύνοδο, και 6 από 6 αμετάβλητες. Άρα, οι 19 από 28 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 30,577 από 22,028 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 15,10 από 12,67 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε ελαφρά από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 49,38% από 57,51% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν μικτή δυναμική και την ώρα που έκλεινε το ΧΑ , ο DΑΧ είχε άνοδο +0,23%, ο CAC είχε μεταβολή +0,27%, με τον FTSE100 στο -0,28%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν νευρικό άνοιγμα και συνέχισαν με καθοδική κίνηση στο ημίωρο που έφερε μεταβολή για Dow Jones Ind. Av -0,14% και ο S&P500 ήταν στο +0,28%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,25% και έφθασε στις 678,96 από 677,30 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1813,68 από 1806,33 με μεταβολή +0,41%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,1 μονάδες χαμηλότερα και κατά 2,5 στον 25άρη, κλείνοντας τον ΓΔ και τον 25άρη πιο κοντά στο μέγιστο και πάνω από το μέσο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Μέσων Ενημέρωσης +6,67% από 0,00%, Τραπεζών +2,18% από -1,01%, Ακίνητης Περιουσίας +0,70% από -0,23%, Τροφίμων Ποτών +0,45% από -1,22%, ο 25άρης +0,41% από -1,07%, ο ΓΔ +0,25% από -0,92%, ο FTSEΜ +0,09% από -1,23% και στα Ταξίδια Αναψυχή +0,08% από -0,91%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι δείκτες για τις εταιρίες Πετρελαίου Αερίου -1,75% από -0,25%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,00% από -0,64%, Κοινής Ωφέλειας -0,92% από -1,52%, Πρώτων Υλών -0,72% από -0,99%, Τηλεπικοινωνιών -0,69% από -1,91%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,56% από -2,15%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,40% από -0,87%, Εμπορίου -0,26% από +0,26% και στις Κατασκευές Υλικά -0,09% από -0,20%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Τεχνολογίας 0,00% από +0,28%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,577 από 22,028 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,384 από 2,970 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 24,042 από 17,879 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,474 από 0,675 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 46,855 από 46,662 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 33,209 από 26,161 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 48 από 26 των καθοδικών σε 47 από 61 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 21 από 24.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Στην σύνοδο της Τετάρτης, οι θεσμικοί προκάλεσαν άνοδο με σταθερή μεταβολή της τάξης του +0,50% στον 25άρη στο μεγαλύτερο διάστημα. Με άνοιγμα στις 1806,73 μονάδες αναζήτησε αμέσως ελάχιστο μέρας που ήρθε στις 10:49, ήταν στις 1802,61 μονάδες. Το μέγιστο μέρας, στις 1821,72, ήρθε στις 16:25. Το κλείσιμο έγινε στις 1813,68 από 1806,33 με μεταβολή +0,41%. Ο τζίρος στα παράγωγα τινάχθηκε στα 35,944 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 4289 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας σε αυτή τη σειρά στις 1823,75 μονάδες και κατώτερο στις 1806,00. Οι ανοικτές θέσεις έγιναν 3351 από 5546 με την εκκαθάριση στις 1818,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 4379 από 1024 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο στις 1816,00 μονάδες και κατώτερο στις 1797,50 με αύξηση των ανοικτών συμβολαίων στα 5402 από 4335 και εκκαθάριση στις 1810,50 μονάδες. Επίσης εμφανίστηκε όγκος στα ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με 70 από 80 συμβόλαια, οι δε ανοιχτές θέσεις παρέμειναν 111.
Από τα σχόλια που κυκλοφόρησαν μετά το κλείσιμο ξεχώρισε αυτό της Merit Sec. «Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, αν και εκτιμούμε ότι είναι δύσκολο να περάσει κάτω από το όριο του 6% ακόμα και αν κλείσει οριστικά η 2η αξιολόγηση. Αυτό δεν αποδίδεται μόνο στην κατάσταση στο εσωτερικό, αλλά και εν όψει πιθανών γεωπολιτικών εξελίξεων και αλλαγών. Σημειώνουμε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το πτωτικό ρίσκο των χρηματιστηριακών δεικτών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Υφίστανται οι προϋποθέσεις για υποχώρηση του Dow Jones Industrial κατά 3% - 5% τις επόμενες εβδομάδες». Εμείς, διαπιστώσαμε εμφάνιση καθοδικού momentum σε «νικητές» του 2017.
Τεχνικά η στήλη διαπίστωσε ότι για τον ΓΔ υπάρχει σημαντική στήριξη γύρω από μια ζώνη στο επίπεδο των 666 μονάδων ενώ αυτό των 680 χθες φάνηκε εύκολο να κατακτηθεί αλλά την επιτυχή κατάληξη ανέβαλαν οι δημοπρασίες. Η ευθύνη για το ψαλίδισμα της ανόδου στο φινάλε μπορεί να αποδοθεί στο κλείσιμο στο ελάχιστο μέρας για ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ και ΜΟΗ.
Από τις μετοχές του 25άρη μόνο οι ΑΛΦΑ και ΕΕΕ δεν εμφάνισαν ούτε δευτερόλεπτα αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα δεν πέρασαν σε θετικό πεδίο σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΗ, ΣΑΡ, ΜΟΗ, ΦΦΓΚΡΠ.
Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,41%), στην αγορά κυκλοφορούν εκτιμήσεις στις οποίες οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1835, 1852 και 1880 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 1805, 1785 και 1760 μονάδες.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec.
Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά την πρόσφατη υπέρβαση της πολλαπλής αντίστασης των 670 μονάδων, περιορίζουν την αξιοπιστία της δυναμικής της Αγοράς και δημιουργούν δεύτερες σκέψεις για 'ψευδοδιάσπαση".
Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος δικαιολογείται, εν μέρει, από το "hangover",που συχνά ακολουθεί τις περιόδους μετά από εορτές, ενώ η καθυστέρηση στη λήψη πολιτικών αποφάσεων που θα δρομολογήσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης λειτουργεί αποθαρρυντικά ως προς το "κτίσιμο" νέων θέσεων.
Από τεχνική άποψη, ο ΓΔ θα πρέπει να διατηρηθεί σε ημερήσιο κλείσιμο πάνω από τη ζώνη 670 - 660 μονάδων, με την επόμενη σημαντική στήριξη να είναι στις 630. Οι επόμενες αντιστάσεις βρίσκονται στις 685 και 700 μονάδες.
Σταθερά υποαποδίδων ο Τραπεζικός δείκτης, ενώ το υπόλοιπο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης εντυπωσιάζει δεδομένων των συνθηκών, με "ναυαρχίδα" τη μετοχή της ΕΕΕ.
Θετικό το γεγονός ότι το Ελληνικό δεκαετές, asset χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, αντέχει στις πιέσεις.
Σε διεθνές επίπεδο, οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, τα γεωπολιτικά ρίσκα σε Συρία και Βόρεια Κορέα και η πορεία της Μεγάλης Βρετανίας προς εκλογές, πιέζουν τη διάθεση των διεθνών επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.
Οι σημαντικότεροι Ξένοι χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται σε φάση ήπιας διόρθωσης, σε σχέση με τα υψηλά που σημείωσαν πριν μερικές εβδομάδες. Από τη συγκυρία ευνοούνται τα 'ασφαλή καταφύγια', όπως ο Χρυσός, το Κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ και το Ιαπωνικό Γεν.
Σήμερα
Τα ασιατικά χρηματιστήρια έσβησαν τις αρχικές απώλειες και κινήθηκαν τελικά υψηλότερα σήμερα Πέμπτη 20/4, καθώς εμφανίστηκαν σημάδια ανθεκτικότητας σε ορισμένες αγορές, ενώ η σταθερότητα των τιμών των βασικών προϊόντων -ιδίως για το πετρέλαιο- προκάλεσε κάποια διάθεση μεταξύ των επενδυτών για κυνήγι ευκαιριών.
Όμως, με τα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών που αναμένονται το Σαββατοκύριακο, οι αγορές θέλουν να εμπορεύονται σε συνήθως χρησιμοποιούμενες επίπεδα τιμών, αποκλείοντας τις σημαντικές εκπλήξεις από το μέτωπο των δεδομένων στην Ασία.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,1%, αφού μειώθηκε κατά 0,5% στις συναλλαγές του πρώτου μέρους. Τα κέρδη σε κινεζικές και ιαπωνικές μετοχές έκαναν την ευρύτερη αγορά να κινήθει ψηλότερα.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Στην Ουάσιγκτoν θα βρίσκονται από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου προκειμένου να έχουν επαφές για προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με το χρέος, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, που πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο, 21 και 22 Απριλίου.
Εν όψει της επίσκεψής τους στην Ουάσιγκτoν οι κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Παπαδημητρίου συμμετείχαν χθες σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου
Πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% αναγνωρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2016, αναθεωρώντας προς τα πάνω κατά τουλάχιστον τρεις ποσοστιαίες μονάδες το πλεόνασμα της περυσινής χρονιάς. Όλες οι εκτιμήσεις του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο 2017-2019 είναι βελτιωμένες συγκριτικά με τις προβλέψεις που είχαν γίνει τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο, το ΔΝΤ επιμένει ότι ο δημοσιονομικός στόχος του 2018 για πλεόνασμα 3,5% δεν θα επιτευχθεί ενώ για την κρίσιμη περίοδο 2019-2021 το Ταμείο εξακολουθεί να πιστεύει ότι το πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 1,5%.
Την ελπίδα το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Η Ευρώπη ελπίζει ότι θα υπάρξει ένα παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ» υποστήριξε ενδεικτικά, και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα αποτελεί ένα θέμα σε εξέλιξη». Όπως εξήγησε, στη συνέχεια, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα μέσα του τρίτου προγράμματος και η Ελλάδα έχει λάβει 31 δισ. ευρώ από τον ESM. Ερωτηθείς για τις γαλλικές εκλογές, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της κάλπης, ενώ όσον αφορά την έκδοση ευρωομόλογου, εκτίμησε ότι «δεν αναμένεται κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον».
Μείωση της τάξης του 1,92% εμφάνισε τον Μάρτιο του 2017, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΟΑΕΔ, διαμορφώθηκε σε 918.181 άτομα έναντι 936.110 ατόμων τον Φεβρουάριο του 2017.
Το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων (άνω των 12 μηνών) ανήλθε στο 55,16% και το ποσοστό των γυναικών στο 61,80%. Την ίδια ώρα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, μη αναζητούντων εργασία, μειώθηκαν κατά 6,04% σε 150.112 άτομα, έναντι 159.756 ατόμων τον Φεβρουάριο, με το αντίστοιχο ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων να διαμορφώνεται στο 22,19%.
Αύξηση της τάξης του 5% εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του 2017 η συνολική επιβατική κίνηση της Aegean, με τον αριθμό των επιβατών να αγγίζει τα 2,1 εκατ. άτομα. Η αύξηση προήλθε εξ' ολοκλήρου από το δίκτυο εξωτερικού, χάρη στην ενίσχυση των προορισμών, αλλά και τη βελτίωση της διείσδυσης σε αγορές του εξωτερικού. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η κίνηση εξωτερικού αυξήθηκε κατά 17% και ανήλθε σε 1,1 εκατ. επιβάτες. Στον αντίποδα, η κίνηση εσωτερικού μειώθηκε κατά 6% σε 1 εκατ. επιβάτες, καθώς η δραστηριότητα προσαρμόστηκε στη χαμηλότερη ζήτηση της αγοράς.
Προσπάθεια στοχοποίησής του, που όμως δεν θα τελεσφορήσει, λόγω έλλειψης ζημίας της Τράπεζας Πειραιώς, ΠΕΙΡ+0,60% καταγγέλλει ο Μιχάλης Σάλλας, σε δήλωσή του με αφορμή δημοσίευμα για ποινική δίωξη σε βάρος του για ακίνητα «που είχε αγοράσει με διαδικασίες τυπικές και διαφανείς η Τράπεζα Πειραιώς το 2006».
Υπηρεσία υπολογισμού του αφορολόγητου θέτει στη διάθεση των πελατών της η Eurobank μέσω του Eurobank Mobile App και του e-Banking. Ο υπολογιστής αφορολόγητου μετράει το αφορολόγητο που «χτίζει» κάθε πελάτης από τις αγορές του με κάρτες Eurobank και από τις ηλεκτρονικές πληρωμές του, μέσω των συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών της Eurobank.
«Ηπιότερη ανάπτυξη» για την ελληνική οικονομία το 2017 αναμένει η Κομισιόν, όπως παραδέχθηκε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, εν όψει της δημοσίευσης των εαρινών προβλέψεων για τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. «Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ηπιότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής τον Φεβρουάριο, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, γύρω από την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης» εξήγησε αναλυτικά η Ανίκα Μπράιτχαρτ. Κατά την ίδια, μάλιστα, «η εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας υπογραμμίζει την ανάγκη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό». Στο πλαίσιο αυτό έσπευσε να καλωσορίσει «τη συμφωνία του Eurogroup του Απριλίου», η οποία «οδηγεί» τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) καταχωρήθηκε το σχέδιο συγχώνευσης των ΜΕΤΚΑ, ΜΕΤΚ-0,85%Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ), Protergia και Protergia Thermo με τη Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ-0,72% Α.Ε.
Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη και προώθηση μίας ενιαίας πλατφόρμας διαχείρισης φορτίων, τα οποία προορίζονται για αεροπορική μεταφορά, υπέγραψαν η Cosco Shipping Lines SA και η Skyserv Α.Ε. Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η πλατφόρμα θα δώσει τη δυνατότητα στους διαμεταφορείς να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και τις απλουστευμένες διατυπώσεις που διέπουν την ελεύθερη ζώνη του Πειραιά και στα αεροπορικώς μεταφερόμενα φορτία.
Τη διαβεβαίωση ότι ενδεχόμενη πτώχευση της Άλφα Γκρίσιν δεν θα έχει επιπτώσεις στις οικονομικές της καταστάσεις, έδωσε η Space Hellas, ΣΠΕΙΣ κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Σε παρεμφερείς διαβεβαιώσεις προχώρησαν νωρίτερα τόσο η MLS Πληροφορική, ΜΛΣ όσο και η Byte Computer. Σημειώνεται ότι οι μέτοχοι της Άλφα Γκρίσιν θα συνεδριάσουν το προσεχές διάστημα, προκειμένου να εγκρίνουν τις διαδικασίες πτώχευσης της εταιρείας.
Τη διαβεβαίωση ότι ενδεχόμενη πτώχευση της Άλφα Γκρίσιν δεν θα έχει καμία επίπτωση στις οικονομικές της καταστάσεις, έδωσε η MLS Πληροφορική, ΜΛΣ κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Ειδήσεις για το εξωτερικό
Περαιτέρω βελτίωση των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε σημερινή του έκθεση, στην οποία ωστόσο, υπογραμμίζεται ο κίνδυνος εκδήλωσης νέων προκλήσεων.
Στην έκθεση, η οποία φέρει τον τίτλο Global Financial Stability Report, επισημαίνεται ότι η πολιτική και νομισματική αβεβαιότητα είναι διάχυτη σε αρκετές περιοχές του πλανήτη και ιδίως στις ΗΠΑκαι στην Ευρώπη.
Βελτίωση εμφάνισαν στο α’ τρίμηνο του 2017 τα οικονομικά μεγέθη της Morgan Stanley, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η κερδοφορία της αμερικανικής τράπεζας διαμορφώθηκε σε 1,93 δισ. δολάρια ή 1 δολάριο/μετοχή, έναντι κερδών 1,13 δισ. δολαρίων το α’ τρίμηνο του 2016. Τα έσοδα, παράλληλα, αυξήθηκαν στα 9,75 δισ. δολάρια από 7,79 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν κέρδη 0,88 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 9,27 δισ. δολαρίων.
Την υπερασπιστική της γραμμή εν όψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, έχει προετοιμάσει η Γερμανία, με στόχο την απόρριψη των κατηγοριών για το υψηλό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της. Σε ένα οκτασέλιδο έγγραφο, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters, αναφέρονται όλα τα επιχειρήματα της γερμανικής πλευράς, όπως θα παρουσιαστούν στις επικείμενες επαφές. Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, το Βερολίνο θα υποστηρίξει πως το υψηλό πλεόνασμα συνιστά αποτέλεσμα των «επιλογών της αγοράς», ενώ θα κάνει ειδική μνεία στις αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωζώνης.
Βελτίωση εμφάνισαν στο α’ τρίμηνο του 2017 τα οικονομικά μεγέθη της BlackRock, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Τα καθαρά έσοδα, συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 862 εκατ. δολάρια έναντι 657 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 5,23 δολάρια/μετοχή έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 4,89 δολαρίων/μετοχή.
Μικρή μείωση εμφάνισε το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat για τον Φεβρουάριο του 2017. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 17,8 δισ. ευρώ έναντι 18,2 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4% στα 170,3 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο κατά 5% στα 152,6 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το ενδο-ευρωπαϊκό εμπόριο αγαθών κατέγραψε αύξηση κατά 5% στα 149,1 δισ. ευρώ.
Κατά 14% αυξήθηκε η αξία των πωλήσεων της Burberry στο δ’ τρίμηνο του οικονομικού έτους, δεχόμενη ώθηση από τη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας. Οι συνολικές πωλήσεις, ως αποτέλεσμα, διαμορφώθηκαν στα 1,61 δισ. στερλίνες. Σε συγκρίσιμα ωστόσο, επίπεδα, ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων επιβραδύνθηκε στο 2% έναντι 3% το γ’ τρίμηνο.
Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 3% έως 4%.
Επιβράδυνση εμφάνισε τον Μάρτιο του 2017 ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς ο δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στο 1,5% έναντι 2% τον Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα, στις χώρες της Ε.Ε., ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 1,6% έναντι 2% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2016, η αντίστοιχη επίδοση ήταν μηδενική τόσο για την Ευρωζώνη, όσο και για την Ε.Ε. Μεταξύ των κρατών μελών, ο χαμηλότερος πληθωρισμός καταγράφηκε στη Ρουμανία (0,4% και την Ιρλανδία (0,6%), ενώ ο υψηλότερος στη Λετονία (3,3%) και τη Λιθουανία (3,2%).