Το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για «την ενίσχυση της αξιοπιστίας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και την επάρκεια ηλεκτροδότησης κατά το 2005», έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, παρουσία των υφυπουργών Ανάπτυξης Γιώργου Σαλαγκούδη και Γιάννη Παπαθανασίου, του γενικού γραμματέα Ανάπτυξης Νίκου Στεφάνου, του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας Σπύρου Παπαδόπουλου, των μελών της Ομάδας Εργασίας και υπηρεσιακών παραγόντων.
«Θα ήθελα να επισημάνω», τόνισε ο κ. Σιούφας «ότι για πρώτη φορά, τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, λαμβάνεται μια τέτοια πρωτοβουλία, με στόχο τον προγραμματισμό της ενίσχυσης του συστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας».
Αφού αναφέρθηκε στις αδυναμίες του συστήματος (λειτουργία πεπαλαιωμένων μονάδων παραγωγής με υψηλή συχνότητα βλαβών, σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με σημαντικές ελλείψεις σε κέντρα διανομής φορτίου 150/20kV, αλλά και στις διασυνδέσεις μεταξύ τους κ.α.), ο κ. Σιούφας παρουσίασε την προσπάθεια που άρχισε το υπουργείο Ανάπτυξης από τον Μάρτιο του 2004, σε συνεργασία με τις διοικήσεις της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ, για την ενίσχυση του συστήματος.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν προτίθεται να υιοθετήσει περικοπές φορτίων, ως πολιτική αντιμετώπισης της αυξημένης ζήτησης και αναφέρθηκε στα μέτρα που πρότεινε η Ομάδας Εργασίας (πολλά από τα οποία χαρακτήρισε μάλιστα ως ιδιαίτερα σημαντικά και υιοθετήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης) και που ενδεικτικά είναι τα εξής:
- Υλοποίηση των έργων που έχουν συμπεριληφθεί στην υπό έγκριση Μελέτη Ανάπτυξης του Συστήματος 2005-2009 για ένταξη στο πρώτο εξάμηνο του 2005. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται νέες γραμμές μεταφοράς των 150kV, πρόσθετοι μετασχηματιστές σε ΚΥΤ, πρόσθετες διατάξεις αντιστάθμισης στην υψηλή τάση κ.λπ.
- Ενοικίαση αεριοστροβιλικών μονάδων 120 MW από τη ΔΕΗ στο Λαύριο, πριν από τον Ιούνιο του 2005.
- Βελτιστοποίηση του προγραμματισμού της υδροηλεκτρικής ενέργειας.
- Βελτιστοποίηση του προγραμματισμού και των συμβολαιοποιήσεων εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
- Επιτάχυνση, κατά άμεση προτεραιότητα, της κατασκευής του ΚΥΤ Αχαΐας, του ΚΥΤ Κορίνθου και του ΚΥΤ Μεγαλόπολης. Πρόκειται για τρεις σημαντικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του νότιου συστήματος και ειδικά της Πελοποννήσου. Στην Πελοπόννησο, τα τελευταία χρόνια, τα μέσα φορτία και τα φορτία αιχμής έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ οι πεπαλαιωμένες μονάδες της Μεγαλόπολης εμφανίζουν υψηλή συχνότητα βλαβών και συχνά τίθενται εκτός λειτουργίας.
- Αναγκαία κατασκευή, τουλάχιστον ενός ΚΥΤ στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής, σε συνεργασία με τις δημοτικές Αρχές και τους κατοίκους για να πάρουμε «ανάσες», να ενισχυθεί η ευστάθεια του συστήματος και να αξιοποιηθεί η παραγωγή ενέργειας από την πέμπτη μονάδα του Λαυρίου, η κατασκευή της οποίας θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2006.
- Αναγκαία ολοκλήρωση των διεθνών διασυνδέσεων του ηλεκτρικού μας συστήματος (ενίσχυση των διασυνδέσεων Ελλάδας - FYROM, Ελλάδας - Βουλγαρίας και Ελλάδας - Τουρκίας σε συνδυασμό με την ένταξη του ελληνικού συστήματος στα μεγάλα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας).
«Πρόκειται», τόνισε ο κ. Σιούφας, «για πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, η υλοποίηση των οποίων ξεκινά μέσα στο 2005 και εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα για υπερδιπλάσιες συνολικά, εισαγωγές και εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από και προς τις χώρες αυτές».
Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στον περιορισμό της αέργου ισχύος για να σταθεροποιηθεί το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και για να περιορίσουμε, κατά το δυνατόν, τις ανάγκες για αύξηση της παραγόμενης ισχύος.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται σε ενεργητικές πολιτικές και παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Για την ανάληψη μέρους του φορτίου αιχμής, κατά τη διάρκεια των λίγων αυτών ωρών, θα προβλεφθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης των εφεδρικών Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ) που διαθέτουν οι πελάτες μέσης τάσης της ΔΕΗ.
Για το νησιωτικό χώρο που βρίσκεται εκτός του εθνικού διασυνδεδεμένου συστήματος, για το 2005 θα δοθούν λύσεις με την τοποθέτηση Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ).