Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 11:00

Με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει μετατοπιστεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να τηρεί στάση αναμονής εν όψει των διαβουλεύσεων για το ελληνικό ζήτημα στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει μετατοπιστεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να τηρεί στάση αναμονής εν όψει των διαβουλεύσεων για το ελληνικό ζήτημα στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,13% στις 676,44 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει οριακή μείωση κατά 0,01% στις 1.806,25 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στo 1,00 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 12 ενισχύονται, 16 υποχωρούν και εννέα παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,43% στις 581,16 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 0,40% και η Alpha Bank κατά 0,58%. Από την πλευρά τους, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Attica Bank διατηρούνται σταθερές.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτορα διολισθαίνουν άνω του 1%, ενώ στο 0,92% διαμορφώνεται η κάμψη για τη μετοχή της Jumbo. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ κινείται ανοδικά κατά 0,23%, της Grivalia Properties κατά 0,37% και των ΕΛΠΕ κατά 0,19%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται οριακά πτωτικά, παραμένοντας κάτω του τεχνικού ορίου του 7,00%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 6 μονάδες βάσης στο 6,686% ενώ του 2ετούς ομολόγου παραμένει αμετάβλητη στο 7,346%.

Οι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου θα διεξαχθούν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, με στόχο την επίτευξη μίας οριστικής συμφωνίας για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Στις Βρυξέλλες επικρατούσε χθες αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων στην Ουάσιγκτον, η οποία αποδίδεται στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι, και κυρίως οι Γερμανοί, θέλουν το ΔΝΤ οπωσδήποτε στο πρόγραμμα και για τον λόγο αυτό εμφανίζονται διατεθειμένοι να προβούν στις αναγκαίες υποχωρήσεις.

Στο ελληνικό ζήτημα και την πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας αναφέρθηκε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, επισημαίνοντας ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν το Ταμείο να συζητήσει τη συμμετοχή του», ενώ επανέλαβε ότι η ελληνική κρίση αποτελεί κυρίως «ευρωπαϊκό ζήτημα».

naftemporiki.gr