Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2005 07:48

Iαπωνία: 0,4% αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών το Νοέμβριο

ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ αύξηση σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, σημείωσε τον Νοέμβριο η ζήτηση της παροχής υπηρεσίων στην Ιαπωνία, καθώς οι καταναλωτές δαπάνησαν περισσότερα για υπηρεσίες στο real estate, τονώνοντας την ανάκαμψη της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

Ο δείκτης, αυξήθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 32 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει σε ποσοστό 0,1%.

Η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της All Nippon Airways Co., σε συνδυασμό με την αύξηση των δαπανών των εταιρειών, ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανάπτυξη την ιαπωνική οικονομία, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Η μείωση του δείκτη ανεργίας, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε ετών, στο 4,5% τον Νοέμβριο, κατά πάσα πιθανότητα θα ενθαρρύνει τα νοικοκυριά να δαπανήσουν περισσότερα μετά την υποχώρηση της κατανάλωσης, το τρίτο τρίμηνο.

«Με την αύξηση της απασχόλησης, σταθεροποιείται η κατανάλωση», ανέφερε ο Azusa Kato, οικονομολόγος της BNP Paribas Securities Japan Ltd., στην έκθεσή του, συμπληρώνοντας: «Περιμένουμε σταθερή συνέχιση της βελτίωσης του περιβάλλοντος, αναφορικά με τη ζήτηση των υπηρεσιών». Επίσης, ο Kato, περιμένει, ότι οι δαπάνες των εταιρειών θα συνεχίσουν να βελτιώνονται με σταθερούς ρυθμούς.