Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2005 09:15

Mitsubishi Motors: Συζητήσεις με την DaimlerChrysler για αποζημιώσεις

ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ, για δεύτερη οικονομική εγγύηση μέσα σε εννέα μήνες, βρίσκεται η Mitsubishi Motors Corp., με την DaimlerChrysler, μετά από την απόσυρση ελαττωματικών φορτηγών της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Mitsubishi Motors, ενδέχεται να καταβάλλει στην DaimlerChrysler 80 δισ. γιέν (773 εκατ. δολ.), σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ στο Nikkei English News, το οποίο δεν έκανε αναφορά στις πηγές της πληροφόρησης. Η εταιρεία, σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο του Τόκυο, αναφέρει, ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμμία σχετική απόφαση. Σήμερα, οι μετοχές της υποχωρούσαν σε ποσοστό 6,3%.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, η πέμπτη σε μέγεθος της Ιαπωνίας και η μοναδική μη κερδοφόρα του κλάδου, περιμένει να εισπράξει τουλάχιστον 500 δισ. γιέν την επόμενη εβδομάδα από τις τράπεζες και τους μετόχους, για δεύτερη φορά από πέρυσι, χρονιά κατά την οποία εισέπραξε 496 δισ. γιέν. Η κατασκευάστρια του jeep Pajero και των επιβατικών Colt, χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια για να αποπληρώσει το χρέος της και να παράγει νέα μοντέλα αυτοκινήτων, προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις της και να γίνει ανταγωνιστική.

«Η αποζημίωση για την DaimlerChrysler αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την Mitsubishi Motors», ανέφερε ο Yasuhiro Matsumoto, οικονομικός αναλυτής της BNP Paribas Securities Japan Ltd.

Η Mitsubishi Motors, πούλησε πέρυσι το 65% του τμήματος παραγωγής φορτηγών και λεωφορείων, στην DaimlerChrysler. Μετά την αύξηση του μεριδίου της DaimlerChrysler, στην Mitsubishi Fuso Truck & Bus Corp., στο 65%, η κατασκευάστρια φορτηγών έκρυβε ότι τα οχήματα είχαν ελαττώματα. Ελαττώματα, από τους τροχούς έως τα φρένα, τα οποία ήταν υπεύθυνα για ατυχήματα, συμπεριλαμβανομένων και δύο θανάτων.

Η DaimlerChrysler, η πέμπτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, ενδέχεται να επιδιώξει την καταβολή κεφαλαίων στη βάση του συμβολαίου που υπέγραψε, όταν απέκτησε το μερίδιο της Fuso, σύμφωνα με την Mitsubishi Motors, πέρυσι.

Ο εκπρόσωπος της DaimlerChrysler Japan Holding Ltd., Masuyo Yuri, δεν βρέθηκε για να σχολιάσει το θέμα.

Οι μετοχές της Mitsubishi Motors, υποχωρούσαν κατά 6,3%, φθάνοντας στα 148 γιέν η μία ενώ άλλαξαν χέρια προς 153 γιέν η μία στη 1:25' μ.μ., ώρα Τόκυο.