Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά την ανακοίνωση της LG Electronics Inc., ότι τα λειτουργικά της κέρδη μειώθηκαν και της Elpida Memory Inc., η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη των ετήσιων κερδών της, καθώς μειώνεται η ανάπτυξη στην ζήτηση των chip από τους κατασκευαστές ψηφιακών ηλεκτρονικών.

«Οι πρόσφατες εκθέσεις από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικές», ανέφερε ο Hiroshi Hashimoto, ο οποίος διαχειρίζεται 7,1 δισ. δολ. σε μετοχές με την Fukoku Capital Management Inc., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Η ανησυχία τώρα, είναι ότι και οι άλλες εταιρείες ενδέχεται να κάνουν το ίδιο, κρατώντας μακρυά τους επενδυτές».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περίπου 900 μετοχές των εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε κατά 0,2%, φθάνοντας στις 99,07 μονάδες, στη 1:20' μ.μ., ώρα Τόκυο. Ο δείκτης των εταιρειών ηλεκτρονικών για την ευρεία κατανάλωση και των κατασκευαστών εξαρτημάτων, είχε τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 10 κλάδων που απαρτίζουν τον δείκτη. Απώλειες σημείωναν οι μετοχές της LG Philips LCD Co. και της Creative Technology Ltd.

O MSCI Asia-Pacific Information Technology Index, σημείωσε φέτος απώλειες 3,6%, μετά την άνοδό του στα υψηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα επτά μηνών. Οι μετοχές της Sony Corp., της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικών για ευρεία κατανάλωση στον κόσμο, αναθεώρησε προς τα κάτω την εβδομάδα που πέρασε την πρόβλεψη για τα ετήσια λειτουργικά της κέρδη, αλλά και τις πωλήσεις της και η Infineon Technologies AG, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής chip της Ευρώπης, ανακοίνωσε χθες, ότι τα κέρδη της και οι πωλήσεις της θα μειωθούν το τρέχον τρίμηνο.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 Stock Average, έχανε 0,4%, φθάνοντας στις 11.243,86 μονάδες, τη στιγμή που ο Topix υποχωρούσε κατά 0,3%. Στη Ν. Κορέα, απώλειες 1% σημείωνε ο δείκτης Kospi, φθάνοντας στις 913,43 μονάδες.

Οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπως της PetroChina Co., σημείωναν κέρδη, μετά την κυβερνητική έκθεση, η οποία έδειξε ότι η οικονομία της Κίνας επιταχύνθηκε απρόσμενα το τέταρτο τρίμηνο. Στην Αυστραλία, οι μετοχές της BHP Billiton και της Rio Tinto Group, οδήγησαν τις μετοχές των μεταλλουργιών, σε υψηλότερα επίπεδα.

Πτωτικά κινούντο οι λοιποί δείκτες στις αγορές της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στην Ταϊβάν και τη Ν. Ζηλανδία.

Οι μετοχές της LG Electronics, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας ηλεκτρονικών της Ν. Κορέας, υποχωρούσαν κατά 3,1%, φθάνοντας στις 70.900 ουόν η μία. Η εταιρεία ανακοίνωσε, ότι τα λειτουργικά της κέρδη ή οι πωλήσεις, εξαιρουμένου του κόστους των αγαθών και των δαπανών της διοίκησης, μειώθηκαν σε ποσοστό 52%, στα 95 δισ. ουόν (92 εκατ. δολ. ΗΠΑ). Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν, ότι αυτά θα ανέλθουν σε 160 δισ. ουόν.

Οι μετοχές της Elpida Memory, της πέμπτης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής memory chip για κομπιούτερ κατέρρευσαν και με απώλειες 6,3% έφθασαν στις 3.730 γιέν η μία. Η εταιρεία, αργά χθες, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη ενδέχεται να κυμανθούν από 12 δισ. γιέν (117 εκατ. δολ.) έως 16 δισ. γιέν, το δωδεκάμηνο που λήγει στις 31 Μαρτίου, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για κέρδη 21,2 δισ. γιέν. Η διοίκησή της επικαλέστηκε τη μείωση των τιμών, αλλά και των πωλήσεων.

Οι μετοχές της LG.Philips LCD, της δεύτερης σε μέγεθος παραγωγής υγρών κρυστάλλων για οθόνες κομπιούτερ και τηλεοράσεων στον κόσμο, υποχωρούσαν σε ποσοστό της τάξης του 6%, φθάνοντας στις 42.300 ουόν η μία. Η εταιρεία, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη το τέταρτο τρίμηνο μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 94%, ενώ τα έσοδά της ενδέχεται να υποχωρήσουν το τρέχον τρίμενο, μετά τη μείωση των τιμών, στις οποίες διατίθενται οι επίπεδες οθόνες.