Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2005 08:01

American Express: 17% τα κέρδη από την χρήση της κάρτας

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 17% σημείωσαν το τελευταίο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της τέταρτης μεγαλύτερης εκδότριας πιστωτικών καρτών των ΗΠΑ, American Express Co., τα υψηλότερα μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών, καθώς η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αύξησε σε επίπεδα ρεκόρ τη χρήση πιστωτικής κάρτας.

Τα καθαρά κέρδη αναρριχήθηκαν στα 896 εκατ. δολ. ή 71 σεντς ανά μετοχή, έναντι 763 εκατ. δολ. ή 59 σεντς που ήταν πριν ένα χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησής της, στη Ν. Υόρκη. Οκτώ οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από την Thomson Financial, προέβλεπαν ότι τα καθαρά της κέρδη θα ήταν 70 σεντς ανά μετοχή.

Ο επικεφαλής της American Express, Kenneth Chenault, αύξησε τα κέρδη σε τριμηνιαία βάση, περισσότερο από 10% και για τρία χρόνια, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για οποιαδήποτε άλλη εταιρεία μεταξύ των 30, που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones Industrial Average (DJIA). Η πορεία της American Express ήταν ανοδική αποτέλεσμα της αύξησης των λιανικών πωλήσεων σε ποσοστό 9,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

«Αυτοί οι τύποι ξέρουν να πουλάνε και έχουν αποτέλεσμα», ανέφερε ο Forrest Mervine, ο οποίος διαχειρίζεται 1,4 δισ. δολ. σε μετοχές με την Philadelphia Corp. και κατέχει περίπου 200.000 μετοχές της American Express, ενώ ο ίδιος δεν τις πούλησε ποτέ, συμπληρώνοντας: «Ο κόσμος αισθάνεται καλά με την American Express και νομίζω ότι είναι καλό να συνεχίζουμε να αγοράζουμε τις μετοχές της».

Η εταιρεία, προσέθεσε 4,9 εκατ. κατόχους καρτών, αύξηση κατά 8,1%, οι οποίοι απέφεραν συνολικά 65,4 εκατ. δολάρια. Οι λογαριασμοί των καρτών αυξήθηκαν 7,2%, φθάνοντας στα 46,5 δισ. δολ., τα έσοδα 10%, φθάνοντας στα 7,77 δισ. δολ. και τα έξοδα ανήλθαν σε 6,6 δισ. δολ., μια αύξηση της τάξης του 11%.

Η μείωση του κόστους κατά τη διάρκεια του τριμήνου, περιελάμβανε τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 2.000 και την πώληση των τμημάτων της στο Μπάνγκλα Ντες, την Αίγυπτο, το Λουξεμβούργο και το Πακιστάν. Η αναδιάρθωση, είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 102 εκατ. δολ., σύμφωνα με την εταιρεία.

Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 3% το δωδεκάμηνο μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου, καθώς οι 82 μετοχές εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη Standard & Poor's Financials, σημείωσαν την ίδια χρονική περίοδο άνοδο 0,8%. Οι μετοχές της American Express, διπραγματεύθηκαν 19,3 φορές υψηλότερα και περισσότερο από το 40%, που διαπραγματεύθηκαν κατά μέσον όρο οι μετοχές των άλλων εταιρειών χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών.