Μικρές απώλειες εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αργίες του Πάσχα και η διεθνής αβεβαιότητα επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα, περιορίζοντας τις θετικές τάσεις από το Eurogroup της Παρασκευής.
Μικρές απώλειες εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αργίες του Πάσχα και η διεθνής αβεβαιότητα επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα, περιορίζοντας τις θετικές τάσεις από το Eurogroup της Παρασκευής.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,26% στις 679,71 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 0,26% στις 1.811,37 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 1,42 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 18 ενισχύονται, 16 υποχωρούν και επτά παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,64% στις 587,62 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κάμψη κατά 1,17%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,57%, η Eurobank κατά 0,17% και η Alpha Bank κατά 1,13%. Από την πλευρά της, η Attica Bank διατηρείται σταθερή στα 0,041 ευρώ/μετοχή.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Aegean και ΕΛΠΕ διολισθαίνουν άνω του 1% ενώ στο 0,95% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή της Grivalia Properties. Πέριξ του 0,60% ανέρχεται η μείωση και για τις μετοχές των Jumbo, Viohalco και Motor Oil.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν περαιτέρω αποκλιμάκωση, κινούμενες κάτω του τεχνικού ορίου του 7,00%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 2,5 μονάδες βάσης στο 6,759% και του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 5 μονάδες βάσης στο 7,479%.
Οι επενδυτές θεωρούν ότι πλέον, όλες οι εξελίξεις κινούνται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, γεγονός το οποίο επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να ανασάνει. Ωστόσο, κατά τη Citigroup, ορισμένα βασικά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα και χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων: α) η συμμετοχή του ΔΝΤ, β) οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι, γ) οι αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και δ) η μείωση του χρέους.
Από την πλευρά της, η JP Morgan θεωρεί ότι το Eurogroup της Παρασκευής προσέφερε μια διέξοδο, καθώς τα περισσότερα εμπόδια που καθυστερούσαν τις συζητήσεις τους προηγούμενους μήνες, ξεπεράστηκαν και αυτό δείχνει πως οδηγεί σε επιτάχυνση της επίλυση του αδιεξόδου. Στο βασικό σενάριο, το επόμενο βήμα θα είναι η επιστροφή του «κουαρτέτου» για την σύνταξη του SLA, η ψήφιση των μέτρων και η συζήτηση και οριστικοποίηση στο Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και ενεργοποίηση της εκταμίευσης.
Ο Ηλίας Ζαχαράκης, αναλυτής της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, επισημαίνει τέλος, τα εξής: «Πλέον περιμένουμε να δούμε το τι θα γίνει με το ΔΝΤ και αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αλλά το πιο σημαντικό είναι τι θα συμβεί με το χρέος. Επόμενο Eurogroup έχουμε στις 22 Μαΐου ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιο έκτακτο κάτι που θα κέρδιζε σημαντικό χρόνο στην ελληνική οικονομία. Αν όλα πάνε βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, η Ελλάδα προλαβαίνει να μπει στο "QE" τον Ιούνιο, ενώ παράλληλα αν λύσει το θέμα βιωσιμότητας χρέους να μπορέσει να επαναφέρει τα spread στο 2014 και κοντά στο 450 επίπεδο που είχε κάνει και δοκιμαστική έξοδο στις αγορές».
naftemporiki.gr