Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2005 09:49

Telecom Italia: Πουλά το μερίδιό της στην Εntel της Χιλής

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την πώληση του μεριδίου της στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Χιλής, Empresa Nacional de Telecommunicaciones SA, νατί του ποσού των 934 εκατ. δολ., πέτυχε η μεγαλυτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας, Telecom Italia SpA, με στόχο τη μείωση του χρέους της.

Η Telecom Italia πούλησε το 54,76%, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ασύρματης τηλεφωνίας της Χιλής, στην χιλιανή εταιρεία επενδύσεων, Almendral SA, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στο ιταλικό Χρηματιστήριο.

Η εμπορική συναλλαγή θα μειώσει το καθαρό χρέος της εταιρείας σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ (1,43 δισ. δολ.) και θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την Telecom Italia.

To διοικητικό συμβούλιο της Telecom Italia, συμφώνησε την Κυριακή να προχωρήσει στο σχέδιο αγοράς μετοχών αξίας 21 δισ. ευρώ στο τμήμα της κινητής τηλεφωνίας Telecom Italia Mobile SpA, τις οποίες δεν κατέχει. Η συναλλαγή αυτή θα αυξήσει το χρέος της Telecom Italia σε περίπου 44 δισ. ευρώ - το υψηλότερο που είχαν ποτέ τα κρατικά μονοπώλια της Ευρώπης - από 30 δισ. ευρώ σε δάνεια, που εμφάνιζε στα τέλη του 2004.

«Η πώληση του μεριδίου στην Entel SA, βασίζεται στη στρατηγική που ακολουθεί ο όμιλος στην αιτιολόγηση του διεθνούς χαρτοφυλακίου του και σε τομείς όπου υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Telecom Italia.