Μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα και μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (21-23 Απριλίου) θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Τον Ιούλιο -το νωρίτερο- και εφόσον όλα πάνε καλά αναμένεται η απόφαση της ΕΚΤ για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα και μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (21-23 Απριλίου) θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Τον Ιούλιο -το νωρίτερο- και εφόσον όλα πάνε καλά αναμένεται η απόφαση της ΕΚΤ για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Έκδηλη ήταν η ικανοποίηση χθες στις Βρυξέλλες για την καταρχήν απόφαση της περασμένης Παρασκευής για την Ελλάδα, που απεγκλώβισε τη διαδικασία της αξιολόγησης και απομάκρυνε τις ανησυχίες. Ωστόσο, όπως τονίζουν, επειδή το άτυπο ορόσημο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας είναι η συνεδρίαση του Εurogroup της 22ας Μαΐου και με δεδομένες τις αργίες του Πάσχα, οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιταχύνουν τα επόμενα βήματα.
Μετά την καταρχήν συμφωνία της Μάλτας η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα εξελίσσεται πλέον παράλληλα με τη συζήτηση για τον περαιτέρω προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Το ΔΝΤ επιθυμεί διευκρινίσεις
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει ένα ξεκάθαρο τοπίο για το χρέος, έστω κι αν τα μέτρα υλοποιηθούν με τη λήξη του προγράμματος. Θεωρεί ότι η απόφαση του Εurogroup, του Μαΐου 2016 που αναφέρονταν σε παρεμβάσεις τριών σταδίων, χρειάζεται περαιτέρω διευκρίνιση στο σκέλος των μεσοπρόθεσμων μέτρων, δεδομένου ότι τα βραχυπρόθεσμα αποφασίστηκαν και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.
Τη διευκρίνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων έχει αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ενώ ουσιαστική θα είναι η συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για το θέμα αυτό που θα γίνει στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του διεθνούς οργανισμού. Εκεί θα βρίσκονται όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και κορυφαίοι αξιωματούχοι (Ντέισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Ντράγκι, Ρέγκλινγκ) και φυσικά η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Έγκριση σε κοινοβούλια κρατών - μελών
Από εκεί και πέρα, μετά την ανάπαυλα των διακοπών του Πάσχα και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, οι επικεφαλής των θεσμών θα έρθουν στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση από τεχνικής πλευράς και να καθορίσουν τις προαπαιτούμενες ενέργειες που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση. Μόλις ετοιμαστεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα πάρει τον δρόμο για έγκριση σε κοινοβούλια κρατών - μελών, που προβλέπουν αυτή τη διαδικασία, ενώ την ίδια περίοδο η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει τις αποφάσεις για τα δημοσιονομικά μέτρα, τα εργασιακά και την αγορά ενέργειας. Όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Εurogroup της 22ας Μαΐου, όπου στο τραπέζι θα βρεθούν η δεύτερη αξιολόγηση, η δόση (7 δισ. ευρώ) και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αφού προηγουμένως θα έχει ικανοποιηθεί με τις διευκρινίσεις και εγγυήσεις που θα λάβει για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σχετικά με την ένταξη της Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι με δεδομένη την προεργασία που πρέπει να γίνει, δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση πριν από το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου και φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συνολική απόφαση στις 22 Μαΐου. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα και να ολοκληρώσει η ΕΚΤ τη μελέτη της για τη βιωσιμότητα του χρέους και την επικινδυνότητα των ελληνικών ομολόγων.
Στις Βρυξέλλες, κυρίως στην έδρα της Κομισιόν, που κατέβαλε συνεχείς προσπάθειες τις τελευταίες εβδομάδες για την απεμπλοκή της αξιολόγησης, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την καταρχήν συμφωνία στη Μάλτα. Κι αυτό γιατί απομακρύνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, μια εστία τριβής σε εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική περίοδο (έναρξη συνομιλιών για Brexit) και φυσικά περιορίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις της καθυστέρησης στην οικονομία. Οι υπηρεσίες της Κομισιόν προς το παρόν αναλύουν τις επιπτώσεις της καθυστέρησης στην ανάπτυξη, εν όψει της εαρινής έκθεσης με τις προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, που δημοσιοποιήθηκαν μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου.
Προτεραιότητα οι μεταρρυθμίσεις
Πρώτα η υλοποίηση των συμφωνηθέντων και μετά η συζήτηση για το χρέος. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει σταθερά το Βερολίνο στην Αθήνα, παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ να αποφασιστεί άμεσα ελάφρυνση, αλλά και την επισήμανση της Γαλλίας ότι απαιτείται «συνολική συμφωνία».
«Θέλουμε πρώτα να συμφωνηθούν μεταρρυθμίσεις» δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υπογραμμίζοντας ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης μόλις συμφώνησαν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό. Απέρριψε έτσι εμμέσως πλην σαφώς την πρόσφατη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.
Επενδύσεις 1 δισ.
Την ίδια ώρα ειδικό επενδυτικό πρόγραμμα προτείνει για την Ελλάδα η Βιέννη. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Der Standard» o Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει την προώθηση ειδικού σχεδίου επενδύσεων ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα έχουν ως στόχο να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε τα κεφάλαια θα μπορούσαν να δοθούν είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είτε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Τόνισε δε πως μόνο εάν εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη θα καταφέρει η χώρα να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σέλινγκ θεωρείται πιθανός διάδοχος του Ολλανδού Γερούν Ντέισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup.
Δεν αμφισβητείται ο οδικός χάρτης
Η συμφωνία της Μάλτας δεν αμφισβητείται ούτε από τον Β. Σόιμπλε ούτε από κανέναν άλλο, τόνισαν χθες κυβερνητικοί κύκλοι χαρακτηρίζοντας «παρερμηνείες» τις αναφορές στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σχετικά με την ανάγκη να προηγηθεί η εκτέλεση των μέτρων και να ακολουθήσει η εφαρμογή της συμφωνίας για το χρέος.
«Ο οδικός χάρτης δεν αμφισβητείται από κανέναν, ούτε από τον κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε και στις σημερινές δηλώσεις του» ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Σημείωσαν δε ότι ο εν λόγω οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας περιλαμβάνει:
1) Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις, καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020.
2) Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018).
Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ.
Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το Δ.Σ. του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
3) Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018) θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (1η Ιανουαρίου 2019).