Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2005 10:47

LG Electronics: Τα χαμηλότερα κέρδη σε τέσσερα τρίμηνα

ΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ καθαρά κέρδη, μέσα σε τέσσερα τρίμηνα, μετά τις απώλειες από τις οικιακές συσκευές και τις τηλεοράσεις, εμφάνισε η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία ηλεκτρονικών της Ν. Κορέας, LG Electronics Inc. Πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της, καθώς τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών.

Το τέταρτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 144 δισ. ουόν (139 εκατ. δολ.) έναντι ζημίας 17 δισ. ουόν, πριν από ένα χρόνο, καθώς οι χρεώσεις από το τμήμα που παράγει οθόνες, μειώθηκαν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Εξαιρουμένων των απωλειών από τα τμήματά της, τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 52%, φθάνοντας στα 95 δισ. ουόν και στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών.

Τα αποτελέσματα της εταιρείας αντικατοπτρίζουν, χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν, ζήτηση, αλλά και αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά των ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης, κάτι που φάνηκε και από την ανακοίνωση της Sony Corp., η οποία την περασμένη εβδομάδα, αναθεώρησε προς τα κάτω τον ετήσιο στόχο των λειτουργικών της κερδών. Επίσης, η LG Electronics αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψεη για τις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων το 2005, τη μεγαλύτερη πηγή των εσόδων της, καθώς η μείωση των τιμών πώλησης από τις ανταγωνίστριές της, όπως τη Nokia Oyj, περιόρισαν τα μερίδια αγοράς.

«Είμαι απαισιόδοξος αναφορικά με το σύνολο της αγοράς των ηλεκτρονικών, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», ανέφερε ο Lee Seung Mun, ο οποίος πούλησε σήμερα μετοχές της LG Electronics από το χαρτοφυλάκιο ύψους 60 δισ. δολ. που διαχειρίζεται με την Midas Asset Management Ltd., στη Σεούλ.

Οι μετοχές της LG σημείωναν απώλειες 4%, έναντι 1% μείωσης του δείκτη Kospi στο Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας, στις 2:30' μ.μ., τοπική ώρα.