Χαιρετίζουμε με ανακούφιση τη συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και επισημαίνουμε την ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση που έχει καθυστερήσει πολύ και έχει επαναφέρει την ύφεση και την αβεβαιότητα στην αγορά. Κάθε μέρα καθυστέρησης απομακρύνει περισσότερο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της κανονικότητας όπως και την επαναφορά συνθηκών ανάπτυξης. Tα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλουλος, κηρύσσοντας την έναρξη του 13ου Athens Tax Forum, με τον επίκαιρο τίτλο: «Φορολογικό Περιβάλλον: Μοχλός Ανάπτυξης ή Ανταγωνιστικό Μειονέκτημα;».
Tου Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]
Χαιρετίζουμε με ανακούφιση τη συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και επισημαίνουμε την ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση που έχει καθυστερήσει πολύ και έχει επαναφέρει την ύφεση και την αβεβαιότητα στην αγορά. Κάθε μέρα καθυστέρησης απομακρύνει περισσότερο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της κανονικότητας όπως και την επαναφορά συνθηκών ανάπτυξης. Tα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλουλος, κηρύσσοντας την έναρξη του 13ου Athens Tax Forum, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, με τον επίκαιρο τίτλο: «Φορολογικό Περιβάλλον: Μοχλός Ανάπτυξης ή Ανταγωνιστικό Μειονέκτημα;».
Όπως ανέφερε ο κ.Αναστασόπουλος, επειδή η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει μόνο από την ιδιωτική οικονομία και θα στηριχθεί στις άμεσες ξένες, κατά κύριο λόγο, αλλά και εγχώριες επενδύσεις, οφείλουμε, σήμερα, να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε παρά το δυσμενές δημοσιονομικό πλαίσιο να συμβάλλουμε στην διαμόρφωση ενός καλύτερου επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι από τις τοποθετήσεις των επενδυτών, που επισκέπτονται συχνά τη χώρα, γίνεται φανερό πως πέραν της εμπιστοσύνης στην πολιτεία εξαρτούν την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, την σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, τη διαφάνεια, τη βελτίωση της διακυβέρνησης της Δημόσιας Διοίκησης, την απελευθέρωση της αγοράς και κάποιες επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις που θα δώσουν το σήμα ότι η Ελλάδα εκτός από τη βούληση διαθέτει και το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να υποδεχτεί επενδύσεις.
Ο Σταύρος Κώστας, Πρόεδρος Φορολογικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου, υπογράμμισε ότι στο Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας (ITCΙ), σύμφωνα με την τελευταία αποτίμηση, μεταξύ των 35 χωρών του ΟΟΣΑ, η χώρα μας βρέθηκε λόγω υψηλών οριακών συντελεστών φορολογίας, στην 32η θέση (4η από το τέλος), κατέληξε, δε, στην 28η θέση, μετά την τελευταία αύξηση των συντελεστών (26% σε 29%, 45% σε 50%, εισαγωγή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κ.λ.π).
Η θεματολογία του 13oυ Athens Tax Forum, -με χορηγό επικοινωνίας μεταξύ άλλων, τη Ναυτεμπορική και τον ιστότοπο naftemporiki.gr-, σε κρίσιμο χρονικό σημείο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, υπό την ασφυκτική πίεση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και άλλων διεθνών εξελίξεων, ικανών να απειλήσουν τη μακροοικονομική συγκυρία, εστιάζει στις εξελισσόμενες δομικές μεταρρυθμίσεις και παραμετρικές πολιτικές, που θα επιτρέψουν, ώστε η φορολογία να αναδειχθεί αποτελεσματική και αγώγιμη, για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.
Στις εργασίες του Athens Tax Forum 2017 έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν ως βασικοί ομιλητές: ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και η Γενική Διευθύντρια Τελωνείων & Ε.Φ.Κ. του Υπουργείου Οικονομικών, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.