Για μετά το Πάσχα και εκτός συνταρακτικού απροόπτου για μετά την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετατίθεται η άφιξη του κουαρτέτου στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις και να κλείσει η τεχνική συμφωνία (staff level agreement).
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Για μετά το Πάσχα και εκτός συνταρακτικού απροόπτου για μετά την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετατίθεται η άφιξη του κουαρτέτου στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις και να κλείσει η τεχνική συμφωνία (staff level agreement).
Οι εορτές του Πάσχα αλλά και το μικρό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη σύνοδο στην Ουάσιγκτον -οι εκπρόσωποι όλων των χωρών μελών του Ταμείου θα πρέπει να βρίσκονται στην αμερικανική πρωτεύουσα από τις 21 Απριλίου- λειτουργεί αποτρεπτικά στο να πραγματοποιηθεί άμεσα η νέα αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Εκτός από τεχνικούς λόγους, υπάρχουν και ουσιαστικοί. Μετά την επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας στη Μάλτα η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλιστεί και η συμφωνία για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και για τα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να στείλει στη Βουλή τα δύο πακέτα με τα μέτρα: τα αρνητικά και τα θετικά.
Η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της εαρινής συνόδου, ενώ η πλήρης συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τοποθετείται πλέον χρονικά μέσα στον Μάιο. Το αν θα χρειαστεί να φτάσουμε στο νέο Eurogroup της 22ας Μαΐου ή το αν θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση ημέρες ή εβδομάδες νωρίτερα, είναι κάτι που θα αποφασιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα και ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στην Αθήνα με το που θα επανέλθουν τα κλιμάκια των τεσσάρων θεσμών.
Εξωδικαστικός συμβιβασμός
Με τη μετάθεση των τεχνικών διαπραγματεύσεων για μετά το Πάσχα και πιθανότατα για το τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου, μετατίθεται αντίστοιχα και η ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή. Το μόνο «προαπαιτούμενο» που αναμένεται να ψηφίσει το Κοινοβούλιο πριν κλείσει η τεχνική συμφωνία αναμένεται να είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και αυτό προκειμένου οι τράπεζες να επιταχύνουν τη διαδικασία διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων, η οποία έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση. Με αυτά τα δεδομένα, τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το κλείσιμο της συμφωνίας είναι τα εξής:
1 Αμέσως μετά την εβδομάδα του Πάσχα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή και η Eurostat θα ανακοινώσουν το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016, το οποίο και ο Έλληνας πρωθυπουργός το τοποθέτησε προ ημερών σε επίπεδο υψηλότερο του 3%, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο στόχος του 3,5% έχει ήδη επιτευχθεί από το 2016. Έτσι, η τεχνική συμφωνία και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2017-2021 θα συνταχθούν με «κλειδωμένα» τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2016.
2 Στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά και για την πορεία που θα πρέπει να έχει το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018. Το ότι θα πρέπει να επιτύχουμε τον στόχο του 3,5% για τουλάχιστον μέχρι και το 2021 είναι δεδομένο, ενώ θα φανεί αν η υποχρέωση θα είναι 3ετής ή πενταετής οπότε ο στόχος του 3,5% θα παραμείνει μέχρι και το 2023.
3 Με τη συμφωνία για το χρέος και την ολοκλήρωση της τεχνικής αξιολόγησης θα ψηφιστούν τα καλά και τα κακά μέτρα στη Βουλή. Το περιεχόμενο των διατάξεων θα οριστικοποιηθεί κατά την τεχνική αξιολόγηση. Ουσιαστικά, αυτό που πρέπει να «κλειδώσει» είναι η συνταγή περικοπής των συντάξεων καθώς τα υπόλοιπα μέτρα -καλά και κακά- είναι λίγο πολύ γνωστά. Για τις συντάξεις, η κυβέρνηση θέλει να περάσει έναν ανώτατο κόφτη στην προσωπική διαφορά ώστε να μην υπάρχει συνταξιούχος που θα χάσει πάνω από το 22% των αποδοχών του από την 1/1/2019 και μετά.
4 Στη συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να κλειδώσει η συμφωνία και να δοθεί το πράσινο φως για την αποδέσμευση της δόσης, το ύψος της οποίας θα είναι τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 2 δισ. ευρώ θα πρέπει να διοχετευτούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Προφανώς, μέχρι και τον Μάιο ουδείς θα πάρει χρήματα από το ελληνικό Δημόσιο. Η έγκριση της εκταμίευσης θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ενώ θα υπογραφεί η αναθεώρηση του 3ου μνημονίου. Αντίστοιχα, θα πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο του ΔΝΤ για να υπογραφεί ξεχωριστό μνημόνιο με το Ταμείο με ημερομηνία λήξης τον Αύγουστο του 2018.
5 Τελευταία συνεδρίαση θα είναι αυτή του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να δοθεί το πράσινο φως συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.