Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΚΕΡΔΗ σημειώνουν οι ασιατικές μετοχές. Την υψηλότερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Samsung Electronics Co., μετά την έκθεση, η οποία έδειξε απροσδόκητη αύξηση του δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ.

«Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, φαίνονται ελκυστικές», ανέφερε ο Hideyuki Ookoshi, ο οποίος διαχειρίζεται 365 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Chiba-gin Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Η υγιής κατάσταση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, θα συνεχίσει να τονώνει τη ζήτηση για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περίπου 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 0,9%, φθάνοντας στις 99,38 μονάδες, στη 1:20' μ.μ., ώρα Τόκυο. Και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον δείκτη, σημείωναν κέρδη. Οι μετοχές της Hyundai Motor Co. και της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., κινούντο επίσης ανοδικά.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 Stock Average κέρδιζε 0,7%, φθάνοντας στις 11.357,18 μονάδες και ο Topix σημείωνε άνοδο 0,5%. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας, αποτελούσαν το 1/3 των συνολικών κερδών του Topix.

Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi κέρδιζε 1,3%. Οι μετοχές των εταιρειών που κατασκευάζουν πλοία, όπως της Hyundai Heavy Industries Co., εκντινάχθηκαν στα ύψη, μετά την εισήγηση της Macquarie Research στους επενδυτές να αγοράσουν περισσότερες μετοχές των εταιρειών του κλάδου, έναντι εκείνων που απαρτίζουν περιφερειακούς δείκτες, επικαλούμενη την αύξηση των τιμών των πλοίων.

Οι μετοχές των μεταλλουργιών, συμπεριλαμβανομένης της JFE Holdings Inc. και της Posco, σημείωναν επίσης κέρδη, καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, θα τονώσει τη ζήτηση για τα μέταλλα. Χθες, η κυβέρνηση της χώρας, ανακοίνωσε, ότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε απροσδόκητα το τέταρτο τρίμηνο.

Ολοι οι δείκτες στην περιφέρεια κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα και τις Φιλιππίνες. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Αυστραλία και την Ινδία, λόγω εθνικής εορτής.