Η Ολλανδία εξάγει σε μία μέρα, η Ευρώπη σε μία εβδομάδα και η Ελλάδα σε 15 μέρες. Το επιχειρείν δεν αγαπά την αβεβαιότητα. Η Ελλάδα λύνει τα προβλήματα με φόρους. Επιχειρήσεις που φεύγουν ίσως δεν επιστρέψουν. Το κράτος οφείλει να υιοθετήσει πρακτικές που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανεβάσουν ρυθμό σε ποιότητα, ποσότητα, συνέχεια και δικτύωση στις ξένες αγορές. Στη «Ν» για τις εξαγωγές ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος.
Στον Βασίλη Κωστούλα
[email protected]
Η Ολλανδία εξάγει σε μία μέρα, η Ευρώπη σε μία εβδομάδα και η Ελλάδα σε 15 μέρες. Συμπέρασμα; Το κράτος οφείλει να υιοθετήσει πρακτικές που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανεβάσουν ρυθμό σε ποιότητα, ποσότητα, συνέχεια και δικτύωση στις ξένες αγορές.
Μιλώντας στη «Ν» για το εξαγωγικό προφίλ της ελληνικής οικονομίας, εν μέσω των παρατεταμένων διαβουλεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος τονίζει ότι «το επιχειρείν δεν αγαπά την αβεβαιότητα».
Αναγνωρίζει δε το φαινόμενο της μετανάστευσης ελληνικών επιχειρήσεων, ελέω υπερφορολόγησης, capital controls και ακριβού δανεισμού, επισημαίνοντας τον κίνδυνο κάποιες από αυτές να μην επιστρέψουν ποτέ.
Ο ίδιος περιγράφει τους τρεις πυλώνες του ExportReady, νέου προγράμματος για την παροχή υπηρεσιών εξωστρέφειας, υπό την αξιοσημείωτη επισήμανση ότι το 70% των μελών του ΣΕΒ είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κάμερα, μοντάζ: Βάνιας Σταυρακάκης