Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2005 19:53

Αντιπαράθεση με αφορμή της έκθεση της Κομισιόν για την οικονομία

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει στρατηγική, ούτε όραμα για την οικονομία και τη χώρα και οδηγεί την Ελλάδα ολοταχώς προς τα πίσω, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, με αφορμή σχόλιο του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει την καραμέλα ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι, την ώρα που η έκθεση αναφέρεται στα έργα και τις ημέρες της».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε επίσης λόγο για «τον πρώτο χαμένο χρόνο της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση», στην οποία καταλογίζει συρρίκνωση του εισοδήματος, επενδυτική άπνοια, αναστροφή της αναπτυξιακής πορείας, αύξηση της ανεργίας, αύξηση του ελλείμματος και εκτροχιασμό του προϋπολογισμού του 2004, αλλά και απαξίωση της ολυμπιακής κληρονομιάς.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος σε ερώτηση σχετική με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -όπου σημειώνονται σοβαρά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα και το ασφαλιστικό- δήλωσε πως «η έκθεση επιβεβαιώνει την κακή κατάσταση της οικονομίας που παραλάβαμε. Η κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, που αναγνωρίζονται απο την Ε.Ε. και θα λάβει περισσότερες στη διάρκεια της χρονιάς, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού».

Σε δημοσιογραφική παρατήρηση, ότι στην έκθεση της Επιτροπής εξετάζεται η περίοδος του 2004 (όπου κατά κύριο λόγο ήταν κυβέρνηση η ΝΔ και όχι το ΠΑΣΟΚ), ο κ. Αντώναρος παρατήρησε ότι «σε εννέα μήνες δεν μπορεί να αναστραφεί η κακοδαιμονία οχτώ ετών».

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι «η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις διαρθρωτικές πολιτικές ουσιαστικά αναφέρεται στις μεγάλες διαρθρωτικές αδυναμίες που έχει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπήρξαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας και τα δημοσιονομικά προβλήματα. Έχω πει και άλλες φορές, ότι η Ελλάδα, δυστυχώς, μπήκε στην ΟΝΕ απροετοίμαστη».