Νέο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Βεύης προανήγγειλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Από την έντυπη έκδοση
Νέο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Βεύης προανήγγειλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Διαψεύδοντας δημοσίευμα που αναφερόταν στη συμφωνία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC για τη μονάδα Μελίτη ΙΙ, πρόσθεσε με νόημα πως «το ΥΠΕΝ διευκρινίζει ότι το τμήμα του κοιτάσματος της Βεύης, το οποίο έχει παραχωρηθεί με αδιαφανείς διαδικασίες σε ιδιώτες χωρίς διεθνή διαγωνισμό, θα επαναπροκηρυχθεί με νόμιμο τρόπο». Δηλαδή, δεν θα φέρει στη Βουλή την εκκρεμούσα (λόγω εκλογικών αναμετρήσεων) προς κύρωση από τον Δεκέμβριο του 2014 σύμβαση που είχε υπογράψει ο τότε υπουργός Γιάννης Μανιάτης με την πλειοδότρια εταιρεία ΑΚΤΩΡ, αλλά θα προχωρήσει σε νέο διεθνή διαγωνισμό. Έτσι, όμως, θα πάει πίσω και η περίπτωση της συνεργασίας ΔΕΗ-CMEC για την κατασκευή της Μελίτη ΙΙ, διότι από το εν λόγω ορυχείο εξαρτάται η λειτουργία των δύο μονάδων της Μελίτης.
Η αντίδραση της ΑΚΤΩΡ
Σε ανακοίνωση της ΑΚΤΩΡ αναφέρονται τα εξής: «Μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας ΑΚΤΩΡ υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση από την 1η Δεκεμβρίου του 2014. Η ΑΚΤΩΡ επιλέχθηκε ως ανάδοχος, με ομόφωνη απόφαση πενταμελούς επιτροπής στην οποία συμμετείχαν εγνωσμένης αξίας καθηγητές πανεπιστημίου, μετά από διεθνή διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 14 ελληνικοί και ξένοι όμιλοι. Εν συνεχεία, υπήρξε σειρά προσφυγών από ανταγωνιστικό όμιλο (Όμιλος Κοπελούζου), οι οποίες απορρίφθηκαν στο σύνολό τους, τόσο από την ελληνική Δικαιοσύνη όσο και από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. Από τον Δεκέμβριο του 2014 εκκρεμεί η προώθηση της σύμβασης στη Βουλή προκειμένου να ξεκινήσει η επένδυση. Η καθυστέρηση αυτή έχει προκαλέσει έως τώρα απώλειες εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο, αφού μόνο η αρχική επένδυση θα ήταν της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ».