Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες, σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp., μετά την άνοδο του γιέν κατά τη διαπραγμάτευσή του στη Ν. Υόρκη. Οι μετοχές της Nintendo Co., σημείωναν απώλειες, μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω των κερδών της εταιρείας, εξ αιτίας της ισχυροποίησης του εθνικού νομίσματος της Ιαπωνίας.

«Οι ανησυχίες για ισχυρό γιέν επηρεάζουν τα κέρδη των εταιρειών και απειλούν αυτά των αυτοκινητοβιομηχανιών», ανέφερε ο Hideaki Kurimoto, ο οποίος διαχειρίζεται 2,9 δισ. δολ. σε μετοχές με την Meiji Dresdner Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων, περιμένουν ευχάριστες εκπλήξεις στα κέρδη των εταιρειών, πριν προχωρήσουν σε αγορές μετοχών».

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 Stock Average, υποχωρούσε κατά 0,3%, φθάνοντας στις 11.337,79 μονάδες, στη 1 μ.μ., ώρα Τόκυο. Ο Topix σημείωνε επίσης απώλειες 0,3%, φθάνοντας στις 1.141,69 μονάδες, με τον δείκτη του κλάδου των αυτοκινητοβιομηχανιών, να αποτελεί περισσότερο από το 1/3 των συνολικών του απωλειών.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 Index αναρριχήθηκε κατά 1,2%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών. Ο δείκτης οδεύει να κλείσει σε επίπεδα ρεκόρ. Οι μετοχές των τραπεζών, όπως της Australia & New Zealand Banking Group Ltd., αποτελούσαν το ήμισυ της συνολικής του ανόδου, μετά την εισήγηση της UBS AG στους επενδυτές, να κρατήσουν περισσότερες τραπεζικές μετοχές, καθώς αυξάνονται τα δάνεια και μειώνονται τα ελλείμματά τους.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης και της Cathay Pacific Airways Ltd., κινούντο ανοδικά μετά τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου χθες, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων, μειώνοντας τις ανησυχίες για την αύξηση του κόστους των καυσίμων.

Ο Μorgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περίπου 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε απώλειες 0,1%, φθάνοντας στις 99,90 μονάδες. Ολοι οι δείκτες στην περιφέρεια σημείωναν κέρδη, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Κίνα.

Σήμερα, τα αποτελέσματα της Sony Corp., της Kyocera Corp. και της Advantest Corp., ενδέχεται να ωθήσουν ακόμη υψηλότερα το γιέν.