Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2005 07:58

BHP Billiton: Σε επίπεδα ρεκόρ η παραγωγή το β' τρίμηνο

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ, αναρριχήθηκε το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης, η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος και οπτάνθρακα της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης στον κόσμο, BHP Billiton, καθώς η αύξηση της κατανάλωσης άνθρακα στην Κίνα, τόνωσε τη ζήτηση για πρώτες ύλες.

Η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος αυξήθηκε κατά 15%, φθάνοντας στα 24,9 εκατ. μετρικούς τόνους το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, περίοδος κατά την οποία η παραγωγή οπτάνθρακα σημείωσε αύξηση 14%, φθάνοντας στα 9,6 εκατ. τόνους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Η μετοχή της εταιρείας, η οποία έχει σημειώσει το τελευταίο εξάμηνο άνοδο της τάξης του 30%, αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

Η κατανάλωση μετάλλων και άνθρακα της Κίνας, ενδέχεται να αυξηθεί από 8% έως 12% φέτος, σύμφωνα με την Macquarie Bank Ltd., καθώς οι κινήσεις της κυβέρνησης για περιορισμό της οικονομικής ανάπτυξης, απέτυχαν να περιορίσουν τη ζήτηση. Η BHP Billiton, η οποία δαπανά τέσσερα δισ. δολ. ΗΠΑ σε νέα ορυχεία και πετρελαιοπηγές, ανακοίνωσε, ότι η ζήτηση από τους πελάτες της, παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

«Είναι σίγουρο ότι η Κίνα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται», ανέφερε ο Tim Barker, ο οποίος διαχειρίζεται 30 δισ. δολ. ΗΠΑ σε μετοχές με την BT Financial Group, στο Σύδνεϋ.

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωναν άνοδο 32 σεντς ή 2%, φθάνοντας στα 16,34 δολ. Αυστραλίας η μία στο Χρηματιστήριο της χώρας. Διαπραγματεύθηκαν στα 16,32 δολ. Αυστραλίας η μία στις 2:48' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ.