Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2005 09:35

Mεξικό: Ταχείς οι ρυθμοί αύξησης του πληθωρισμού

ΜΕ ΤΑΧΥΤΑΤΟΥΣ ρυθμούς αυξάνονται οι τιμές για τις υπηρεσίες και τα καταναλωτικά αγαθά – εκτός τροφίμων – στο Μεξικό, με αποτέλεσμα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας να μην μπορεί να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων για να περιορίσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της.

Τα σημάδια του δομικού πληθωρισμού δεν είναι ακόμη επαρκή και ευδιάκριτα για την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, είπε ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικό, Jesus Marcos Yacaman, 61 ετών, σε συνέντευξή του στο Μέξικο Σίτι.

Ο δομικός πληθωρισμός περιλαμβάνει τις τιμές των υπηρεσιών, όπως αυτές των εστιατορίων και των εμπορευμάτων, εκτός τροφίμων. Τον Δεκέμβριο, όταν ο πληθωρισμός μειώθηκε 0,2% από 0,85% τον Νοέμβριο, ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στο 0,2%.

Χωρίς την υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού η Bank of Mexico κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στις 28 Ιανουαρίου για δέκατη φορά από τον Φεβρουάριο του 2004, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, όπως τον Alonson Cervera της Credit Swiss First Boston.

«Φέτος βλέπουμε μείωση του πληθωρισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι», ανέφερε ο Marcos σε συνέντευξή του στις 20 Ιανουαρίου.

Από την άλλη πλευρά ο Cervera είπε, ότι η Κεντρική Τράπεζα του Μεξικό θα διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, μετά την αύξησή τους αυτήν την εβδομάδα. Το μεξικάνικο πέσο σημείωσε άνοδο για πρώτη φορά σε σύνολο τριών ημερών, κατά 0,4% φθάνοντας στα 11,2577 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 2:39' μ.μ. στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού.