Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2005 07:12

Ιαπωνία: Μείωση της παραγωγής και των καταναλωτικών δαπανών

ΜΕΙΩΣΗ σημείωσαν τον Δεκέμβριο, η βιομηχανική παραγωγή και οι δαπάνες των καταναλωτών στην Ιαπωνία, καταδεικνύοντας, ότι, η ανάκαμψη της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, κλονίζεται.

Η παραγωγή - εποχιακώς προσαρμοσμένη - υποχώρησε 1,2% έναντι του Νοεμβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας, στο Τόκυο. Οι δαπάνες των καταναλωτών, ανά μισθωτό, μειώθηκαν περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν, κατά 3,8% έναντι του Νοεμβρίου, σύμφωνα με άλλη κυβερνητική έκθεση.

Οι βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Sony Corp. και της NEC Electronics Corp., αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη τους αυτόν τον μήνα, εξ αιτίας τη μείωσης της ζήτησης παγκοσμίως για καταναλωτικά αγαθά, όπως για ψηφιακές κάμερες και computer chip.

Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας, ενδέχεται να μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο σε σύνολο τριών τριμήνων - μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου - καθώς μειώθηκαν οι δαπάνες των καταναλωτών, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Yoshikiyo Shimamine. «Τώρα η οικονομία είναι εύθραυστη», ανέφερε ο Shimamine, επικεφαλής του Dai-Ichi Life Research Institute, στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Με τα σημερινά στοιχεία της κατανάλωσης και τα χαμηλά αποθέματα, η ύφεση δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Ο Nikkei 225 Stock Average, υποχωρούσε 0,7%, φθάνοντας στις 11.267,31 μονάδες, στη 1:10' μ.μ., ώρα Τόκυο. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Kyocera Corp., μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης για τα ετήσια κέρδη της. Το γιέν υποχώρησε στα 103,25 έναντι του δολαρίου, από 102,71 γιέν, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.

Η αύξηση της απασχόλησης, ενδέχεται να βοηθήσει στην ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών. Η ανεργία στην Ιαπωνία υποχώρησε στο 4,4% τον Δεκέμβριο του 2004 και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 1998, έναντι 4,5% που ήταν τον Νοέμβριο. Η οικονομία της χώρας, προσέθεσε 290.000 θέσεις εργασίας και το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε κατά 260.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Υπήρχαν 94 θέσεις εργασίας για κάθε 100 αιτήσεις πρόσληψης τον Δεκέμβριο, ο υψηλότερος αριθμός από τον Νοέμβριο του 1992, όταν οι θέσεις έφθασαν τις 96 ανά 100 αιτήσεις. Οι εταιρείες εύρεσης εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της Pasona Inc., της μεγαλύτερης ιαπωνικής του κλάδου, ωφελούνται, καθώς οι εταιρείες προσλαμβάνουν περισσότερο κόσμο, κυρίως στον τομέα της παροχής υπηρεσιών.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η διασπορά της ζήτησης ανθρώπων για εργασία στις περιφερειακές περιοχές της Ιαπωνίας», ανέφερε χθες, ο Yuko Nakase, εκπρόσωπος της Pasona, συμπληρώνοντας: «Η ζήτηση προέρχεται επίσης από μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και όχι μόνο από μεγάλες. Δεν μπορούμε να βρούμε αρκετό προσωπικό στην παρούσα φάση».

Η Pasona, ανακοίνωσε στις 26 Ιανουαρίου ότι τα λειτουργικά της κέρδη αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 38%, φθάνοντας στα τέσσερα δισ. γιέν (38,7 εκατ. δολ.), το εξάμηνο που έληξε στις 30 Νοεμβρίου του 2004.

Οι τιμές καταναλωτή, εκτός των νωπών τροφίμων, υποχώρησαν 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, διευρύνοντας την περίοδο του αντιπληθωρισμού, ο οποίος εξήντλησε την οικονομία της χώρας περισσότερο από έξι χρόνια. Η μείωση των τιμών καταδεικνύει, ότι, η Bank of Japan, θα προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, πάνω από το μηδέν.

Η οικονομία της Ιαπωνίας, αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,2% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2004, αποφεύγοντας για δεύτερο τρίμηνο την ύφεση. Οι εξαγωγές τον Δεκέμβριο, αυξήθηκαν με τους χαμηλότερους ρυθμούς μέσα σε ένα χρόνο, καθώς η ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Κίνα, περιορίστηκε.