Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2005 07:55

Πτωτικά κινείται το γιέν στην Ασία

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται το γιέν στην Ιαπωνία, οδεύοντας για δεύτερη εβδομαδιαία πτώση, μετά την ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης για τη βιομηχανική παραγωγή και τις δαπάνες των καταναλωτών, που κινήθηκαν πτωτικά τον Δεκέμβριο, τονώνοντας τις ανησυχίες για μια οικονομική ύφεση. http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/01/28/1007942.htm .

Το ιαπωνικό νόμισμα διεύρυνε τις απώλειές του, μετά τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της People Bank of China, προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ότι έφθασε η ώρα της εκ νέου αξιολόγησης του γιουάν, το οποίο δεν αντικατοπτρίζει την επίσημη νομισματική πολιτική. Αυτά τα σχόλια έστειλαν αρχικά το γιέν στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, καθώς εικάζετο, ότι, ισχυρότερο κινεζικό νόμισμα, ενδέχεται να καταστήσει τις ιαπωνικές εξαγωγές, πιο ανταγωνιστικές.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η οικονομία της Ιαπωνίας έχει χάσει τη δυναμική της, με απότελεσμα την αρνητική επίδραση στο γιέν», ανέφερε ο Harvinder Kalirai, οικονομικός αναλυτής και επικεφαλής της State Street Corp., της μεγαλύτερης διαχειρίστριας κεφαλαίων στον κόσμο, με 1,3 τρισ. δολ. ΗΠΑ, στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Την ίδια στιγμή όλοι παρακολουθούν τι θα κάνει η Κίνα. Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές, καθώς όλα τα ασιατικά νομίσματα θα ανατιμηθούν μετά την αξιολόγηση του νομίσματος της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου και του ιαπωνικού γιέν».

Το εθνικό νόμισμα της Ιαπωνίας υποχώρησε στα 103,27 δολ. στη 1:49' μ.μ., ώρα Τόκυο, έναντι 102,71 γιέν, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη, χαμηλότερα κατά 0,6% μέσα στην εβδομάδα. Νωρίτερα, αναρριχήθηκε στα 102,37 γιέν. Εναντι του ευρώ, το γιέν υποχώρησε στα 134,49 έναντι 133,95 γιέν, σημειώνοντας μέσα στην εβδομάδα συνολικά πτώση 0,4%.

Το γιουάν, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το δολάριο εδώ και μια δεκαετία, ενδέχεται να ισχυροποιηθεί περίπου 5%, εάν η Κίνα μειώσει τη ζήτηση, σύμφωνα με τα μελλοντικά συμβόλαια.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,3024 έναντι του ευρώ, έναντι 1,3045 δολ., ενώ οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι το αμερικανικό νόμισμα ενδέχεται να αναρριχηθεί στο 1,2950 έναντι του ευρώ.

Σε άλλη διαπραγμάτευση, το δολάριο διαμορφώθηκε στο 1,1852 έναντι του ελβετικού φράγκου, από 1,1842 δολ. και σε 1,8871 δολ. έναντι της βρετανικής λίρας, από 1,8896 δολάρια.