Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2005 08:21

P&G: Εξαγορά της Gillette Co. αντί 57 δισ. δολ.

ΣΤΗΝ, εξαγορά της Gillette Co., αντί του ποσού των 57 δισ. δολ. σε μετοχές και μετρητά, προχωρά η Procter & Gamble Co. Ο συνδυασμός των δύο εταιρειών, θα αφήσει πίσω τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής καταναλωτικών αγαθών στον κόσμο, Unilever, που θα εμπορεύεται από τις πάνες Pampers μέχρι τα ξυράφια της Gillette και τα αποσμητικά σώματος, με συνολικές πωλήσεις πλέον των 60 δισ. δολ. ετησίως.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της P&G, αναμένεται η μείωση του εργατικού δυναμικού της εταιρείας, κατά 6.000 θέσεις εργασίας ή περίπου το 4% του συνδυασμένου εργατικού δυναμικού των εταιρειών, που φθάνουν τους 140.000 εργαζομένους.

Η P&G, θα καταβάλλει 0,975 μετοχές για κάθε μία μετοχή της Gillette, με αποτέλεσμα η αξία της εταιρείας που εδρεύει στη Βοστώνη, να είναι 18% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της χθες στη Ν. Υόρκη, στα 45,85 δολ., σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Οι μετοχές της Gillette, κινήθηκαν ανοδικά στις ηλεκτρονικές - μετά τη διαπραγμάτευση - συναλλαγές, σε ποσοστό 6,3%, μετά τα ρεπορτάζ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων «Wall Stree Journal» και «New York Times» στο Internet, για την εξαγορά.

Η εμπορική συναλλαγή, επεκτείνει τη στρατηγική του επικεφαλής της P&G, A.G. Lafley, στην απόκτηση πιο κερδοφόρων εταιρειών στον κλάδο των προϊόντων προσωπικής φροντίδας και με σήματα, που έχουν μεγάλη ζήτηση. Σημειώνεται, ότι, η P&G, απέκτησε το 2001 την Clairol και το 2003 την Wella AG, προκειμένου να αυξήσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των σαμπουάν, ενώ τώρα με την Gillette, κάνει την είσοδό της στην αγορά των ξυραφιών Mach3, στις οδοντόβουρτσες Oral-B και στις μπαταρίες Duracell.

Tόσο η εκπρόσωπος της Procter & Gamble, Linda Ulrey, όσο και ο εκπρόσωπος της Gillette, Eric Kraus, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Οι μετοχές της Gillette, που λανσάρισε τα διπλά ξυράφια το 1901, σημείωναν άνοδο 2,90 δολ., φθάνοντας στα 48,75 δολ. η μία, κατά τη διαπραγμάτευσή τους μετά το κλείσιμο των Χρηματιστηρίων των ΗΠΑ. Οι μετοχές της Procter & Gamble, σημείωναν άνοδο 73 σεντς, φθάνοντας στα 56,05 δολ. η μία, στη διευρυμένη διαπραγμάτευσή τους.

Η εμπορική συναλλαγή, θα είναι η μεγαλύτερη που έκανε ποτέ η P&G στην ιστορία των 168 ετών λειτουργίας της, μετά την απόκτηση των προϊόντων περιποίησης μαλλιών της Wella AG, αντί του ποσού των 6,9 δισ. δολαρίων

Ο επικεφαλής της Gillette, Jim Kilts, απέλυσε περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους και αύξησε τις δαπάνες μάρκετινγκ από την στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της εταιρείας το 2001, το πρώτο στέλεχος από άλλο κλάδο, που προσλαβάνεται στην 70άχρονη ιστορία της εταιρείας. Πριν από το 2001, ο Kilts, ηγείτο της Nabisco Holdings Corp., η οποία πουλήθηκε στην Philip Morris Cos.