Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Την υψηλότερη άνοδο, σημειώνουν οι μετοχές της Canon Inc. και της Honda Motor Co., μετά την πρόβλεψη των εταιρειών, ότι τα κέρδη τους στο σύνολο του έτους, θα φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ.

«Οι επενδυτές θα ανταμείψουν τις εταιρείες που υπερέβησαν τις προβλέψεις», ανέφερε ο Yutaka Miura, διαχειριστής κεφαλαίων της Shinko Securities Co., στο Τόκυο.

Ο δείκτης Nikkei σημείωνε άνοδο 121,24 μονάδων, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στις 11.441,82 μονάδες, στη 1:13' μ.μ., ώρα Τόκυο και ο Topix κέρδιζε 7,09 μονάδες, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στις 1.147,79 μονάδες. Νωρίτερα, Nikkei και Τopix σημείωναν απώλειες 0,5% και 0,4%, αντιστοίχως.

Οι δείκτες ανέστρεψαν την αρνητική τους πορεία, καθώς εικάζετο, ότι μερίδα βραχυπρόθεσμων επενδυτών, αγόρασε συμβόλαια του Nikkei 225 στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με χρηματιστές σε διάφορες φίρμες, συμπεριλαμβανομένης της Nomura Securities Co., της Deutsche Bank AG και της HSBC Holdings Plc.

Οι μετοχές της Canon, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φωτοτυπικών μηχανημάτων στον κόσμο, σημείωναν άνοδο 60 γιέν, ποσοστό 1,5%, φθάοντας στα 5.350 γιέν η μία. Η διοίκησή της ανακοίνωσε, ότι, το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν σε ποσοστό 7,8%, μετά από τις υψηλές πωλήσεις σε κάμερες, εκτυπωτές και εξοπλισμό γραφείου. Η εταιρεία συμπλήρωσε, ότι περιμένει κέρδη ρεκόρ για έκτο έτος, το 2005.

Οι μετοχές της Honda, της τρίτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, σημείωναν άνοδο 70 γιέν, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 5.390 γιέν η μία. Στην ανακοίνωσή της για τα κέρδη του τριμήνου, προέβλεψε τέταρτο συνεχόμενο έτος με κέρδη ρεκόρ, καθώς ευνοείται από τη μείωση του κόστους και την αύξηση της παραγωγής στην Κίνα.

Οι μετοχές της Fanuc Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ρομπότ για την βιομηχανία στον κόσμο, αναρριχήθηκαν 80 γιέν, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 6.950 γιέν η μία. Η εταιρεία εμφάνισε 41% αύξηση των κερδών της το τρίτο τρίμηνο, στα 21,3 δισ. γιέν, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε για ηλεκτρονικά και για αυτοκινούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Οι μετοχές της NTT DoCoMo Inc., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, σημείωναν απώλειες, μετά την ανακοίνωση της μείωσης των λειτουργικών της κερδών το τρίτο τρίμηνο. Απώλειες σημείωναν και οι μετοχές της Fujitsu Ltd., καθώς η εταιρεία αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τα καθαρά της κέρδη στο σύνολο του έτους.

Οι μετοχές της DoCoMo, υποχωρούσαν κατά 2,2%, φθάνοντας στις 177.000 γιέν ημία. Η εταιρεία ανακοίνωσε, ότι τα λειτουργικά κέρδη ή οι πωλήσεις της, μείον το κόστος των αγαθών που πουλήθηκαν και οι διοικητικές δαπάνες, μειώθηκαν σε ποσοστό 19%, καθώς κατέβαλε περισσότερα για να προσελκύσει τους χρήστες κινητών τηλεφώνων.

Οι μετοχές της Fujitsu, της μεγαλύτερης προμηθεύτριας computer server της Ιαπωνίας, υποχωρούσαν 21 γιέν, ποσοστό 3,4%, φθάνοντας στα 599 γιέν η μία. Η εταιρεία, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τα καθαρά της κέρδη στο σύνολο του έτους, κατά περίπου 1/5, στα 55 δισ. γιέν (531 εκατ. δολ. ΗΠΑ), μετά την ανακοίνωση ζημιών το τρίτο τρίμηνο, καθώς η ζήτηση για εξαρτήματα και επίπεδες οθόνες τηλεοράσεων, μειώθηκε.