Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2005 09:05

DaimlerChrysler: Μερίδιό της, ενός δισ. δολ. απέκτησε το Ντουμπάϊ

ΑΝΟΔΙΚΑ προβλέπεται να κινηθούν οι μετοχές της DaimlerChrysler AG, της εταιρείας που ακολουθούσε τον δείκτη της Γερμανίας DAX. για έξι χρόνια, μετά την απόκτηση μεριδίου της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας αυτοκινήτων πολυτελείας στον κόσμο, ύψους ενός δισ. δολ. από το Ντουμπάϊ.

Το εμιράτο του Περσικού Κόλπου, κατέστη ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχός της, μετά την αγορά της κρατικής Dubai Holding, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση. Η Deutsche Bank AG και το Κουβέϊτ, είναι οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι της εταιρείας.

Οι παραγωγοί πετρελαίου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέϊτ, είχαν τεράστια εισοδήματα από τις τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, αυξάνοντας τα κεφάλαιά τους για επενδύσεις. Ο επικεφαλής της DaimlerChrysler, Juergen Schrempp, βασίζεται στην ανάπτυξη της Chrysler, προκειμένου να αντισταθμίσει τη μείωση των κερδών της Mercedes, η οποία αποτέλεσε περισσότερο από το ήμισυ των λειτουργικών κερδών της εταιρείας το 2003.

«Η πώληση καταδεικνύει, ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των θεσμικών επενδυτών, που βρίσκουν τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, ιδιαίτερα ελκυστική», ανέφερε ο Juergen Pieper, οικονομικός αναλυτής της Bankhaus Metzler, στη Φραγκφούρτη, ο οποίος εισηγείται για τις μετοχές της εταιρείας, «buy», συμπληρώνοντας: «Σίγουρα η εξέλιξη αυτή εκπλήσσει τους πάντες, ωστόσο τα νέα είναι καλά για την DaimlerChrysler».

Οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχουν υποχωρήσει φέτος σε ποσοστό 2,2%, μετά την υποχώρησή τους κατά 5,3% πέρυσι, περίοδο κατά την οποία ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 5,9%.

Η DaimlerChrysler δημιουργήθηκε, όταν η Daimler-Benz AG, συμφώνησε να προχωρήσει στην εξαγορά της Chrysler Corp. τον Μάϊο του 1998, αντί του ποσού των 43 δισ. δολ. ΗΠΑ σε μετοχές και την απορρόφηση των χρεών της. Οι μετοχές της την περασμένη Παρασκευή στη Φραγκφούρτη, έκλεισαν τα 34,50 ευρώ η μία.

Ο εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας, Thomas Froehlich, επιβεβαίωσε την αγορά από το Ντουμπάϊ, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στην Στουτγκάρδη. Ο ίδιος είπε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, καθώς το Ντουμπάϊ θα γίνει μακροπρόθεσμα ένας από τους μετόχους μας».