Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2005 09:34

SBC Communications: 16 δισ. δολ. για την απόκτηση της AT&T

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά της AT&T Corp., αντί του ποσού των 16 δισ. δολ. σε μετοχές, έκλεισε η υπ' αριθμόν δύο εταιρεία τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ, SBC Communications Inc.

Οι επενδυτές της AT&T, θα πάρουν μετοχή της SBC, αξίας 18,41 δολ. ανά μετοχή που κατέχουν και ειδικό μέρισμα 1,30 δολ. ανά μετοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο εταιρειών. Ο επικεφαλής της SBC, Edward Whitacre, 63 ετών, θα είναι ο Chief Executive Officer, της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί.

Η εμπορική συναλλαγή, θέτει ένα τέλος στην ιστορία των 130 ετών της AT&T, η οποία έφερε το τηλέφωνο στα σπίτια των Αμερικανών. Η SBC, αποκτά το δίκτυο των διεθνών τηλεπικοινωνιών και τους εταιρικούς της πελάτες, όπως την Lockheed Martin Corp., ενώ αποκτά μία εταιρεία, της οποίας οι πωλησεις σημειώνουν πτώση εδώ και πέντε χρόνια.

«Η πελατειακή βάση της AT&T, αξίζει και σίγουρα οι επωνυμίες τους είναι πολύ γνωστές», ανέφερε ο Ivan Feinseth, αναλυτής της Matrix USA LLC, στην Ν. Υόρκη, πριν από την επίσημη ανακοίνωση. Ο ίδιος, αν και δεν κατέχει μετοχές της ΑΤ&Τ, εισηγείται για αυτές «buy».

H AT&T θα έχει τρεις θέσεις στο νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που θα δημιουργηθεί. Οι μετοχές της σημείωναν άνοδο 11 σεντς, φθάνοντας στα 19,71 δολ. η μία, στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, στις 28 Ιανουαρίου και υποχώρησαν από τα υψηλότερα επίπεδα των 102 δολ. η μία, το 1999. Οι μετοχές της SBC, σημείωναν απώλειες πέντε σεντς, φθάνοντας στα 23,62 δολ. η μία, επίσης στις 28 Ιανουαρίου.