Η αξιολόγηση θα κλείσει «πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμένετε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν χρειαζόμαστε περισσότερη λιτότητα. Φτάνουμε στον στόχο». Προανήγγειλε επίσης συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Πέμπτη για μια νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τη σύνδεση των καταθέσεων με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις.
Η αξιολόγηση θα κλείσει «πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμένετε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν χρειαζόμαστε περισσότερη λιτότητα. Φτάνουμε στον στόχο».
Από το βήμα του συνεδρίου του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για «ΔΝΤ εσωτερικού» και «ΔΝΤ εξωτερικού».
«Υπάρχει πρόβλημα με τους φόρους; Υπάρχει. Έχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα; Τα έχουμε ζορίσει, γιατί είχαμε αναλάβει δέσμευση για τα φτωχότερα στρώματα», παραδέχθηκε ο κ Τσακαλώτος, ενώ πρόσθεσε ότι «κάναμε λάθος στην πρόβλεψη πόσο γρήγορα μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς».
Προανήγγειλε επίσης συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Πέμπτη για μια νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τη σύνδεση των καταθέσεων με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των επενδύσεων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ιδιαίτερη σημασία δεν έχει ο αριθμός των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά το πώς αξιοποιείται η δημόσια περιουσία, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για ακίνητα. Επέμεινε δε ότι η λογική του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων δεν έχει καμία σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «έχω ακούσει πολύ κινδυνολογία και από ανθρώπους που δεν το περίμενα». Τόνισε ότι μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος. Όπως είπε, η αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος θα δώσει μήνυμα στις αγορές (λόγω και της συμμετοχής του ΔΝΤ) και θα φέρει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Σχετικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «το επιχείρημα σε επιστημονικό επίπεδο έχει κερδηθεί και πολύ μεγάλη γκάμα πανεπιστημιακών λέει ότι το πλεόνασμα 3,5% για μεγάλο διάστημα δεν είναι εφικτό».
Πηγή: ΑΜΠΕ