Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2005 08:19

Phoenix: Πώληση του μεριδίου της στην Mitsubishi Motors

ΜΕΡΙΔΙΟ 28%, στην πέμπτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, τη Mitsubishi Motors Corp., ανακοίνωσε ότι προτίθεται να πουλήσει η ιαπωνική εταιρεία επενδύσεων Phoenix Capital Co., αλλά και να πάψει να είναι η κύρια μέτοχός της, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Εχουμε την πρόθεση να πουλήσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος της Phoenix Capital, Yasushi Ando, σήμερα στο Τόκυο, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Το σχόλιο του Ando, γίνεται μία εβδομάδα μετά την άρνηση της Phoenix Capital να παράσχει οικονομική εγγύηση ύψους 540 δισ. γιέν (5,2 δισ. δολ. ΗΠΑ), στη Mitsubishi Motors.

Mε βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Mitsubishi Heavy Industries Ltd., θα αυξήσει το μερίδιό της σε αυτήν στο 15% από 7,9%, με αποτέλεσμα να καταστεί η μεγαλύτερη μέτοχος στην Mitsubishi Motors. Η Mitsubishi Corp., η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή φίρμα της Ιαπωνίας, ενδέχεται να αυξήσει το μερίδιό της στο 14%, από 2,8%.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άνοδο των μετοχών της Mitsubishi Motors για λίγο καιρό, μετά από τα σχόλια του Ando», ανέφερε ο Toshihiko Matsuno, αναλυτής του τμήματος συμβουλευτικών υπηρεσιών επενδύσεων της SMBC Friend Securities Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Η προοπτική παραμένει θετική για την Mitsubishi Motors, καθώς δεν γνωρίζει το τι προτίθεται να κάνει η Phoenix με το μερίδιο που κατέχει σε αυτήν.

Η Phoenix Capital αγόρασε μερίδιο στη Mitsubishi Motors, τον Ιούλιο του 2004, αντί του ποσού των 74 δισ. γιέν ή 100 γιέν ανά μετοχή και κατείχε περίπου το 28% της αυτοκινητοβιομηχανίας μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.

Οι μετοχές της Mitsubishi Motors σημείωναν απώλειες 7,7%, φθάνοντας στα 132 γιέν η μία στο Τόκυο και υποχωρούσαν κατά 6,3%, φθάνοντας στα 134 γιέν η μία, στις 11 π.μ., κατά την πρωϊνή συνεδρίαση.

Η Phoenix, ενδέχεται να προχωρήσει στην πώληση του μεριδίου της στη Mitsubishi Motors το νωρίτερο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα Nihon Keizai, το οποίο επικαλείτο τον Ando. O ίδιος, αρνήθηκε να κάνει αναφορά στο δημοσίευμα αυτό.