Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2005 08:56

Ταϊβάν: Προς συγχώνευση φέτος η First Financial Holding

ΣΕ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ, φέτος, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να αρχίσει τον δεύτερο κύκλο των ενοποιήσεων στον τραπεζικό τομέα, θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα η First Financial Holding Co., η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής οικονομικών υπηρεσιών της Ταϊβάν, σύμφωνα με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, Frank Hsieh.

H Taiwan, προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των εταιρειών οικονομικών επενδύσεων κατά το ήμισυ, σε επτά, μέσα σε δύο χρόνια, προκειμένου να τις βοηθήσει να ανταγωνιστούν τις ξένες μεγαλύτερες, όπως τη Citigroup Inc. και την HSBC Holdings Plc. Η First Financial της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το κράτος, με μερίδιο 34%, κατέχει την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ταϊβάν, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, με μερίδιο αγοράς, περίπου 7%.

«Η First Financial Holding Co. θα αποτελέσει την πρώτη συγχώνευση μεταξύ των εταιρειών επενδύσεων», ανέφερε ο Hsieh, ο οποίος αναλαμβάνει σήμερα τον πρωθυπουργικό θώκο, σε συνέντευξή του στις 28 Ιανουαρίου, συμπληρώνοντας: «Τώρα θέλουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ώστε να το επιτύχουμε».

Σημειώνεται, ότι, συνολικά – από τη στιγμή που η Ταϊβάν άρχισε την ενοποίηση του οικονομικού κλάδου, στα τέλη του 2001 – έχουν ολοκληρωθεί τέσσερις συγχωνεύσεις τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης της First Financial Holding από την United World Chinese Commercial Bank, και της Fubon Financial Holding Co., από την Taipei Bank. Οι δύο, είναι μεγαλύτεροι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας της νήσου, με 49 τράπεζες και περίπου 300 τοπικές ενώσεις δανειοδότησης, που εξυπηρετούν έναν πληθυσμό 23 εκατ. ανθρώπων.