Μικρές μεταβολές εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτιμούν την ένδεια πληροφόρησης για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, στρεφόμενοι παράλληλα, και προς τις εταιρικές εξελίξεις.
Μικρές μεταβολές εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτιμούν την ένδεια πληροφόρησης για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, στρεφόμενοι παράλληλα, και προς τις εταιρικές εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,07% στις 641,07 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει αύξηση κατά 0,12% στις 1.712,10 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,77 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 26 ενισχύονται, 28 υποχωρούν και επτά παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,94% στις 524,97 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κάμψη κατά 1,34%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,64% και η Alpha Bank κατά 1,25%. Από την πλευρά τους, Eurobank και Attica Bank διατηρούνται σταθερές στα 0,527 και 0,039 ευρώ/μετοχή, αντίστοιχα.
Στο ταμπλό, η μετοχή του Τιτάνα εμφανίζει κέρδη της τάξης του 1,55% ενώ άνω του 1% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της Viohalco. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει κατά 1,26%, της ΔΕΗ κατά 1,13% και της Τέρνα Ενεργειακή κατά 1,42%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές μεταβολές, κινούμενες στο τεχνικό όριο του 7,50%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 1,7 μονάδες βάσης στο 7,403%, ενώ του 2ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 15 μονάδες βάσης στο 8,310%.
Οι επενδυτές παραμένουν εγκλωβισμένοι στην αβεβαιότητα της διαπραγμάτευσης, καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές τηρούν σιγήν ιχθύος ως προς την πρόοδο των επαφών για τα εκκρεμή ζητήματα. Ενδεικτική της «προβληματικής» κατάστασης είναι η αύξηση του ανώτατου ορίου του ELA κατά 400 εκατ. ευρώ, στα 46,6 δισ. ευρώ.
Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο Πέτρος Στεριώτης, αναλυτής της Nuntius Sec., τονίζει τα εξής: «Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα και το πρόσφατο "παρελθόν", δεν αποκλείεται να έχουμε ένα "θερμό" Καλοκαίρι, με τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου να αυξάνονται απότομα τη συγκεκριμένη περίοδο. "Αδύναμος κρίκος" του Χ.Α., φυσιολογικά ο Τραπεζικός κλάδος, με δεδομένη την υποχώρηση της καταθετικής βάσης, την πολυπλοκότητα του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις τιμές των ίδιων των Τραπεζικών μετοχών, που, όντας "penny stocks", εμφανίζουν υψηλότατη, απαγορευτική ίσως, για τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια μεταβλητότητα.
»Σε ελεύθερη πτώση ο κλαδικός δείκτης, με την επόμενη διαγραμματική στήριξη να είναι και το χαμηλό τετραμήνου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελκυστικότητα των συγκεκριμένων τίτλων. Εμφανώς καλύτερη η εικόνα στον υπόλοιπο FTSE25, αλλά και στον Γενικό Δείκτη, που παρά την έλλειψη ρευστότητας (εισροής "φρέσκου χρήματος" στην Αγορά), τα αδύναμα Ελληνικά Μάκρο και την μάλλον γενικευμένη έλλειψη εμπιστοσύνης στο πλάνο "εξόδου από την κρίση", παραμένει στο μέσο περίπου του εύρους τιμών του 2017».
Στα εταιρικά νέα της ημέρας, την απορρόφηση των θυγατρικών της, ΜΕΤΚΑ, Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ), Protergia και Protergia Thermo, ανακοίνωσε η Μυτιληναίος Α.Ε., κατόπιν της έγκρισης του Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης από τα εμπλεκόμενα διοικητικά συμβούλια.
Την ίδια ώρα, σημαντική αύξηση της τάξης του 277% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Τιτάν Α.Ε. για το έτος χρήσης 2016, ως απόρροια της ανάκαμψης της αμερικανικής και αιγυπτιακής αγοράς, ενώ στα 32,2 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Aegean, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 53% έναντι του 2015, λόγω της υστέρησης στο α’ εξάμηνο.
naftemporiki.gr