Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2005 15:45

Eως 4 Μαΐου 2005 o επαναπατρισμός κεφαλαίων

Τρίμηνη παράταση για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, έως τις 4 Μαΐου 2005, αποφασίστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης στο υπουργείο Οικονομίας του υπουργού Γιώργου Αλογοσκούφη με τον υφυπουργό Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζα.

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός, η εφαρμογή των ρυθμίσεων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων καθυστέρησε, και τα στοιχεία που έχει συλλέξει το υπουργείο Οικονομικών ως το τέλος του Δεκεμβρίου 2004, δείχνουν ότι έχουν εισρεύσει 115,8 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ενεργοποιήθηκε με την έκδοση την 1η Νοεμβρίου της απόφασης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, η οποία καθορίζει το πλαίσιο που θα εφαρμοστεί.

Το χρονικό όριο που τίθεται, είναι ότι ο επαναπατρισμός, αφορά στα κεφάλαια, που βρίσκονταν στο εξωτερικό μέχρι και τις 4 Αυγούστου 2004, ημέρα δημοσίευσης του νόμου στο ΦΕΚ αλλά και έναρξης ισχύος της σχετικής διάταξης.

Ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα σε όσους έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό, να τα επαναπατρίσουν πλέον μέχρι τις 4 Μαϊου 2005 από 4 Φεβρουαρίου 2005 αρχικώς και με την καταβολή φόρου 3%, να απαλλαγούν από το «πόθεν έσχες» και από τυχόν φορολογικά αδικήματα.

Στόχος είναι η εισροή κεφαλαίων ύψους 5-10 δισ. ευρώ, όπως είχε δηλώσει ο κ. Αλογοσκούφης, από τα οποία το Δημόσιο θα επωφεληθεί με την άμεση είσπραξη φόρου 3% επί του ποσού, 150 έως 300 εκ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα επενδυθούν και το όφελος για την οικονομία θα είναι πολλαπλάσιο.