Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017 10:01

Market Beat: Αναμονή, υπομονή και επαγρύπνηση συνιστούν οι εγχώριοι παράγοντες

Στις τράπεζες εστίασαν συναλλακτικά το ενδιαφέρον τους οι «πωλητές» στη δεύτερη βδομάδα του Μαρτίου. Έδωσαν μάχες με τους αισιόδοξους παράγοντες της αγοράς τις οποίες κέρδισαν, με άσκηση πιέσεων μόνιμα σχεδόν στο τέλος κάθε συνόδου.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Στις τράπεζες εστίασαν συναλλακτικά το ενδιαφέρον τους οι «πωλητές» στη δεύτερη βδομάδα του Μαρτίου. Έδωσαν μάχες με τους αισιόδοξους παράγοντες της αγοράς τις οποίες κέρδισαν, με άσκηση πιέσεων μόνιμα σχεδόν στο τέλος κάθε συνόδου. Στον αντίποδα συνέχισαν την αύξηση θέσεων σε εταιρίες του 25άρη με εξαγωγική δραστηριότητα και θεμελιώδη που αποκαλύπτουν την αντοχή τους στην παραγωγή κερδών, ακόμα και στις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες. Το ισοζύγιο πτωτικής ώθησης από λίγες μετοχές με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας και ανοδικής από πολλές μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ, έφερε μικρές απώλειες για τους βασικούς δείκτες.

Συγκεκριμένα -0,18% για ΓΔ, -0,51% για τον δείκτη των blue chip και -0,91% στο δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Διέκοψαν με τις κινήσεις τους οι επενδυτές την ανοδική αλυσίδα τριών εβδομάδων, τη δεύτερη με τους Θεσμούς στην Αθήνα στο τρέχον έτος. Η επιστροφή τους, την προηγούμενη, θεωρήθηκε καλό σημάδι. Αλλά τη δεύτερη, μάλλον επειδή δεν παρήχθη το ποθητό αποτέλεσμα, στις αγορές ομολόγων και στις τραπεζικές μετοχές κύρια, αποτυπώθηκε η αντίδραση στο αυξημένο country risk.

Οι αντιδράσεις των εγχώριων θεσμικών μετά το πέρας της συνόδου της Παρασκευής ήταν προς την ίδια κατεύθυνση. Αναμονή υπομονή επαγρύπνηση είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούνται από τους αγοραίους.

Η αγορά μετοχών είναι μηχανισμός προεξόφλησης προσδοκιών επί της κερδοφορίας των εισηγμένων επιχειρήσεων. Φυσικά το πλαίσιο, εντός του οποίου αναπτύσσεται η δραστηριότητα των εταιριών, είναι επίσης αντικείμενο επενδυτικών προσδοκιών και κατά συνέπεια η εικόνα της πορείας των βασικών δεικτών αφορά κύρια σε αυτό. Στην εικόνα δηλαδή της οικονομίας συνολικά, η οποία σφραγίζει το περιβάλλον για την ανάπτυξη των κερδών. Όταν η οικονομία διανύει κανονικά ένα ενάρετο κύκλο, στο ταμπλό αποτυπώνεται η προτίμηση για κάποιες εταιρίες και η δυσμένεια για άλλες. Καθιστώντας για αυτό, βέλτιστη επενδυτική τακτική τη διαφοροποίηση στη σύνθεση ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες ζημίες χωρίς αντιστάθμιση από κέρδη άλλων μετοχικών τοποθετήσεων. Στις περιπτώσεις μεγάλων κρίσεων οικονομικού χαρακτήρα όμως, οι μετοχικές αξίες αντιμετωπίζονται ενιαία.

Τότε η πορεία των βασικών δεικτών αποτυπώνει αποκλειστικά το ποσοστό του κινδύνου που αφορά στο σύνολο της οικονομίας και όχι στην κερδοφορία επί μέρους εταιριών. Με την εμπειρία της παγκόσμιας κρίσης του 2008 νωπή και με την παρακολούθηση της ελληνικής αγοράς στα χρόνια των μνημονίων, όλοι έχουμε σαφή εικόνα της γενικευμένης αντιμετώπισης των αγορών μετοχών. Αξίζει συνεπώς να αναφέρουμε ότι από τον Ιούλιο του 2016, μετά το σοκ του Brexit, σταμάτησαν το οι θεσμικοί να αντιμετωπίζουν τις μετοχές του ΧΑ ενιαία. Όχι διότι εξέλειπαν οι κίνδυνοι που απειλούν την οικονομία της χώρας, αλλά το επέβαλε, για λόγους αυτοσυντήρησης πιθανά, η ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια παρουσίας τους. Περάσαμε στην εποχή των πολλών ταχυτήτων, με καθαρό διαχωρισμό στην βάση επί της οποίας λαμβάνονται οι επενδυτικές αποφάσεις.

Ταυτόχρονη διαγραμματική μελέτη του ΓΔ και του Τραπεζικού δείκτη, βοηθά πολύ. Οι θεσμικοί κράτησαν ως βάση για την διαμόρφωση της διάθεσής τους έναντι των τραπεζικών blue chip, την εικόνα της σχέσης της χώρας με τους πιστωτές της. Αμυντικά σκεπτόμενοι, αν επικρατήσει ένα από τα αρνητικά σενάρια. Από παράταση του τρίτου μνημονίου, ή την υπογραφή ενός τέταρτου, ως το Grexit. Αφού θα έχει τις αμεσότερες και βαρύτερες επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα. Για τις περιπτώσεις μιας ομαλότερης εξόδου από την κρίση ωστόσο επενδύουν σε μετοχές εταιριών με μονοπωλιακό χαρακτήρα, είτε η εξαγωγική τους δραστηριότητα τις καθιστά ως πλέον κατάλληλες να επωφεληθούν από θετικές εξελίξεις. Έτσι, βαδίζοντας προς το τέλος του πρώτου τρίμηνου, ο διαχωρισμός μεταξύ των blue chip είναι ξεκάθαρος.

Η περασμένη εβδομάδα υπογράμμισε αυτή την δυναμική. Ήταν οκτώ μόνο τα blue chip με απώλειες από -1%. Τρία έπεσαν πάνω από -2%. Οι  ΕΤΕ -2,44%, ΕΥΡΩΒ -4,78% και ΠΕΙΡ -5,98%. Οι υπόλοιπες ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΣΑΡ, ΦΦΓΚΡΠ και ΑΛΦΑ έχασαν από -1,1% ως -1,5%. Ωστόσο αποδείχθηκαν ικανές να δώσουν εβδομαδιαία πτώση στον 25άρη -0,51% και στο έτος -0,77%, παρά τα κέρδη των: ΕΛΛΑΚΤΩΡ +8,04%, ΕΛΠΕ +5,07%, ΑΡΑΙΓ +3,78%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,15%, ΜΟΗ +2,61%, ΤΙΤΚ +2,58%, ΕΧΑΕ +2,39%, ΒΙΟ +2,21%, ΛΑΜΔΑ +1,94%, ΤΕΝΕΡΓ +1,79%, ΜΥΤΙΛ +1,60%, ΜΕΤΚ +0,43% και ΜΠΕΛΑ +0,15%. Από τις 13 μόνο 2 δεν έχουν κέρδη στο 2017, που έφερε στον ΓΔ απόδοση +0,77%. Το αντιτραπεζικό μπλοκ, που η στήλη εδώ και τέσσερις μήνες άρχισε να χρησιμοποιεί ξανά, ειδοποιώντας διακριτικά τους αναγνώστες, τον Μάρτιο, απόκτησε για τα καλά… σάρκα και οστά. 

Με Motor Oil σήμερα Δευτέρα (13/3) και Fourli την Τρίτη (14/3) συνεχίζεται η ροή των οικονομικών ανακοινώσεων για την χρήση του 2016. Εκτός από τα μεγέθη του δ’ τριμήνου οι αναλυτές αναμένουν νέα και από τα μερίσματα καθώς υπάρχουν προσδοκίες αφενός για μια πολύ ικανοποιητική διανομή από την MΟΗ και για συμβολικό μέρισμα από τον ΦΡΛΚ.

Επισημαίνεται ότι από την Δευτέρα λόγω της αλλαγής της ώρας στις ΗΠΑ, η συνεδρίαση της Wall street θα ξεκινάει και θα ολοκληρώνεται μια ώρα νωρίτερα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ   ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Η εβδομάδα έφερε μικρές πτωτικές μεταβολές στους δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων ωστόσο, οι αγορές μετοχών σε παγκόσμια κλίμακα προβλέπουν αύξηση στην οικονομική ανάπτυξη. Ένα τρόπος για να κατανοήσουμε αυτό που λένε τα χρηματιστήρια, είναι να παρατηρήσουμε όσα αποτυπώνονται στις αγορές νομισμάτων και ομολόγων. Άλλωστε αυτοί οι τομείς συγκέντρωσης κεφαλαίων είναι ευαίσθητοι στην πορεία του πληθωρισμού και έναντι των ρυθμών ανάπτυξης.

Η μεγάλη εικόνα στα ομόλογα

Η καμπύλη της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου ΗΠΑ μετατοπίζεται σιγά-σιγά υψηλότερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ μηνών. Στην πραγματικότητα, η απόδοση του 10ετούς έχει αυξηθεί σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα από τον Ιούλιο. Ξεκίνησε από 1,5% περίπου, για να φθάσει 2,5% περίπου σήμερα. Μια ανοδική δυναμική των αποδόσεων υποδηλώνει προσδοκίες για υψηλότερα επίπεδα στον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη. Άλλοι θα έβλεπαν πως τα ομόλογα άρχισαν να αναμένουν μια στροφή στην οικονομία των ΗΠΑ κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο. Όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε την προετοιμασία της αγοράς για την αύξηση του Δεκεμβρίου. Πρόσφατα δε, πριν τα στοιχεία για την απασχόληση  του Φεβρουαρίου, ειδοποίησε για ακόμα μια αύξηση κλιμακωτά στη σύνοδο της FOMC αυτή την εβδομάδα. Αυτό δεν προκάλεσε κάποια σημαντική ανατάραξη. Εδώ και εβδομάδες, οι αγοραίοι κατέληξαν στην εκτίμηση ότι θα γίνουν φέτος αυξήσεις επιτοκίων τρεις φορές.

Η εικόνα των spreads (απόσταση) μεταξύ των αποδόσεων των διετών έναντι των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ, και κάθε κράτους, είναι επίσης ενδεικτική. Μια διεύρυνση της διαφοράς, αποτελεί βασικό δείκτη της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών. Η διαφορά συνέχισε να επεκτείνεται ως τα μέσα Δεκεμβρίου και έχει σταθεροποιηθεί από τότε. Με βάση αυτό το διάγραμμα, θα λέγαμε πως η αγορά μετοχών έχει μείνει πίσω από την αγορά ομολόγων κατά δύο μήνες περίπου.      

Από την εικόνα των spreads μεταξύ των αποδόσεων του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς και του δεκαετούς γερμανικού και του αντίστοιχου Ιαπωνικού διαπιστώνεται ότι η διαφορά απόδοσης μεταξύ του γερμανικού bund και του ιαπωνικού από το 2016 έχει παραμείνει σχετικά σταθερή. Η διεύρυνση των spreads μεταξύ των αποδόσεων των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών και ασιατικών ομολόγων αναφοράς, υποδηλώνει ότι η παγκόσμια αγορά ομολόγων αναμένει υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ, θέση ενδεικτική προσδοκιών υψηλότερων ποσοστών πληθωρισμού στις ΗΠΑ και ταχύτερης οικονομικής ανάπτυξης.

Οι αγορές συναλλάγματος διυλίζουν τα μηνύματα από τις αγορές ομολόγων. Το δολάριο ΗΠΑ ενισχύθηκε σαφώς έναντι του ευρώ την ίδια χρονική περίοδο, σε συντονισμό με το γράφημα των αποδόσεων των 10ετών ΗΠΑ, με το ευρώ να πέφτει από τα 1,12 δολάρια περίπου στα τέλη Ιουλίου 2016, έως τα 1,06 σήμερα, περίπου. Το ισχυρότερο δολάριο είναι σημάδι μιας ισχυρότερης οικονομίας των ΗΠΑ. Το δε γεν, έχασε την ισχύ του  κατά περίπου 12%, αφού το δολάριο αυξήθηκε από εκεί που αγόραζε περίπου 100 γιεν έως τα 112 του παρόντος. Μια προσεκτική ανάγνωση και στα διαγράμματα των νομισματικών ισοδυναμιών, θα μπορούσε να υποδηλώνει πως όντως οι αγορές μετοχών έχουν καθυστερήσει και απέναντι στις αγορές συναλλάγματος, περίπου δύο μήνες.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου ο S&P500 κλείνοντας στις 2372,60 μονάδες, είχε επίδοση -0,44% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +5,94%. Ο Dow με πτώση -0,49%, έκλεισε στις 20.902,98 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +5,77%. Ο S&P400 έχασε -1,64% με επίδοση στο 2017 +3,03% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -2,07%, ψαλίδισε την επίδοση έτους στο +0,60%. Ο δε Nasdaq, αφού υποχώρησε -0,15%, με κέρδη στο 2017 +8,89%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου έχασε -0,42% στη βδομάδα και κερδίζει +2,80% στο 2017. Ο DAX έπεσε -0,53%, με απόδοση στο 2017 +4,20%, αλλά ο CAC με μεταβολή -0,04%, κράτησε τη μεταβολή του στο +2,69% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία έπεσε -0,03% και στο 2017 κερδίζει 2,2%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +2,12% και στο 2017 απέδωσε 7,0%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βούλιαξε -3,16%, και στο 2017 κερδίζει +7,39%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ομοίως -0,66%, με επίδοση στο 2017 +3,20%. Ο Nikkei με μεταβολή +0,70%, στο 2017 εμφάνισε άνοδο +2,56%.

Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng μεταβλήθηκε οριακά 0,07% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +7,13%. Πτώση -0,17% για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +3,52%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ανέβηκε +0,39%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +8,71%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,89%, και επίδοση για το 2017 +3,50%.

Ο χρυσός γύρισε πτωτικά, υποχωρώντας -2,47%, με την απόδοσή του για το 2017 στο +4,56%. Αλλά και το πετρέλαιο υποχώρησε -9,04%. Στο 2017 χάνει -10,21%.

Άγχος από την διάρκεια του bull market

Η αγορά έχει γράψει άνοδο επί οκτώ συνεχόμενα ημερολογιακά έτη, και είναι μόλις ένα χρόνο χαμηλότερα του ρεκόρ της μακρύτερης σε διάρκεια ανοδικής αγοράς (bull market) από το 1991 έως το 1999. Όποιος είχε αγοράσει μετοχές στις αρχές του 2009 σε εταιρείες όπως της American Express που έχουν περάσει από τα 12 στα 76 δολάρια ή του Home Depot από τα 21 στα 138, όταν της eBay από τα 5 δολάρια είναι τώρα στα 32, αισθάνεται μια χαρά. Οι εταιρίες του S&P έδωσαν (συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων) απόδοση 298% από τον πυθμένα του 2009. Εκτός από μια μικρής διάρκειας εκτίναξη τον Ιούλιο του 2015, ο δείκτης VIX που μετρά την μεταβλητότητα του S&P 500 είναι εντυπωσιακά χαμηλά επί πέντε χρόνια. Αυτό κάνει αρκετούς αρκετά νευρικούς χωρίς να προσχωρούν στο στρατόπεδο των ολιγάριθμων «αρκούδων».

Τα δυνατά και μεγάλης διάρκειας  bull markets τείνουν να καταλήξουν ιδιαίτερα άσχημα. Όταν ολοκληρώθηκε η ανοδική αγορά του 1982-1987, για παράδειγμα, ο S & P 500 είχε προσφέρει απόδοση 266%, αλλά εντός τριών μηνών η αγορά έχασε 27%. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 το bull market της τεχνολογίας, ο S&P 500 αυξήθηκε περισσότερο από 540%. Αλλά μετά, μεταξύ Μαρτίου 2000 και Οκτωβρίου 2002, ο S & P βούτηξε 47%. ΟΙ αγορές μετοχών έχουν αυτή την εξέλιξη για δύο λόγους κύρια. Είτε οι επενδυτές ανέβασαν τις τιμές των μετοχών, από την υπερβολή στη ζήτηση, ψηλά, σε επίπεδα πολύ πιο πέρα ​​από ό, τι αξίζουν, ή κάτι θεμελιωδώς κακό θα έχει συμβεί στην οικονομία. Αυτό δεν φαίνεται στο ορίζοντα.

Τα στοιχεία δείχνουν ανάπτυξη

Η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 235.000 νέες θέσεις εργασίας, τον Φεβρουάριο, και το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο 4,7%, σύμφωνα με την έκθεση του Bureau of Labor Statistics την Παρασκευή. Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg προέβλεπαν 200.000 θέσεις. Ο τομέας της μεταποίησης είχε σταθερή αύξηση τον περασμένο μήνα. Ο φετινός Φεβρουάριος ήταν ο δεύτερος θερμότερος που έχει καταγραφεί, και πιθανότατα αυξήθηκε η ζήτηση για θέσεις εργασίας σε κλάδους που αφορούν εξωτερικές εργασίες. Ο κατασκευαστικός τομέας πρόσθεσε 58.000 θέσεις εργασίας, μέγιστο μηνιαίο βήμα σε 10 χρόνια. Η εικόνα των θέσεων εργασίας είναι σημαντικό κλειδί για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και για τον Πρόεδρο Donald Trump ως πρώτη μεγάλη οικονομική έκθεση, η οποία καλύπτει μια πλήρη περίοδο με πρόεδρο εκείνον. Το ποσοστό ανεργίας έπιασε επίπεδα που για τους αξιωματούχους της Fed είναι πλήρους απασχόλησης, πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας σχεδόν που θέλει μια δουλειά μπορεί να την έχει, τουλάχιστον θεωρητικά.

Μετά από μια απρόσμενη πτώση τον Ιανουάριο, η αύξηση των μισθών αναθεωρήθηκε υψηλότερα και οι μέσες ωριαίες αποδοχές στην έκθεση της Παρασκευής αυξήθηκαν κατά 2,8% από έτος σε έτος τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Βουτιά στην τιμή του πετρελαίου

Το τελευταίο διήμερο οι ρευστοποιήσεις έστειλαν τις τιμές του αργού πετρελαίου ΗΠΑ κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε τρεις μήνες. Παρά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής τη βουτιά προκάλεσε ο συνδυασμός των ρεκόρ αποθεμάτων πετρελαίου ΗΠΑ και οι αυξανόμενες ενδείξεις ανάκαμψης της δραστηριότητας στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου. Στο Bloomberg αναφέρεται ότι τα αποθέματα πετρελαίου ΗΠΑ είναι 39% πάνω από τον μέσον όρο για την πενταετία σε μια εποχή που Η.Π.Α. μετράει αύξηση των εξεδρών  51% από πέρυσι. Οι ελπίδες για τον τερματισμό του πλεονάσματος της προσφοράς πετρελαίου έχουν απενεργοποιηθεί. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου πιθανά να επιταχυνθεί καθώς τα στοιχεία από τις αγορές παραγώγων ειδοποιούν πως ένας πανικός από πώληση θέσεων μαζικά από hedge funds απειλεί να οξύνει δραματικά την υποχώρηση και να τερματίσει την σχετική ηρεμία των αγορών ενέργειας που απολαμβάνουν από το παρελθόν έτος.

ΧΑ

Συναλλαγές υπομονής και φροντίδας στα τεχνικά δεδομένα

Στις τράπεζες εστίασαν συναλλακτικά το ενδιαφέρον τους οι «πωλητές» στη δεύτερη βδομάδα του Μαρτίου. Έδωσαν μάχες με τους αισιόδοξους παράγοντες της αγοράς τις οποίες κέρδισαν, με άσκηση πιέσεων μόνιμα σχεδόν στο τέλος κάθε συνόδου. Στον αντίποδα συνέχισαν την αύξηση θέσεων σε εταιρίες του 25άρη με εξαγωγική δραστηριότητα και θεμελιώδη που αποκαλύπτουν την αντοχή τους στην παραγωγή κερδών, ακόμα και στις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες. Το ισοζύγιο πτωτικής ώθησης από λίγες μετοχές με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας και ανοδικής από πολλές μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ, έφερε μικρές απώλειες για τους βασικούς δείκτες.

Συγκεκριμένα -0,18% για ΓΔ, -0,51% για τον δείκτη των blue chip και -0,91% στο δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Διέκοψαν με τις κινήσεις τους οι επενδυτές την ανοδική αλυσίδα τριών εβδομάδων, τη δεύτερη με τους Θεσμούς στην Αθήνα στο τρέχον έτος. Η επιστροφή τους, την προηγούμενη, θεωρήθηκε καλό σημάδι. Αλλά τη δεύτερη, μάλλον επειδή δεν παρήχθη το ποθητό αποτέλεσμα, στις αγορές ομολόγων και στις τραπεζικές μετοχές κύρια, αποτυπώθηκε η αντίδραση στο αυξημένο country risk.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, οι συναλλασσόμενοι δοκίμασαν τις αντοχές των στηρίξεων των βασικών δεικτών μέσω των πιέσεων στις Τράπεζες με τζίρο τόσο χαμηλό που τόνιζε την αδιαφορία των ισχυρών θεσμικών του εξωτερικού για τις εξελίξεις κατά τη διαπραγμάτευση. Έτσι την Τρίτη, με τζίρο στα 25,307 από 29,531 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,05% και έφθασε στις 643,16 από 643,50 μονάδες την προηγούμενη που είχε πτώση -0,96%. Ο 25άρης έκλεισε στις 1718,33 από 1717,22 με μεταβολή +0,06% μετά από βουτιά -1,1%. Ο μέσος όρος και τις δυο μέρες έπιασε ως κατώτερη τιμή εβδομάδας κοντά στις 640 μονάδες (640,23 το ελάχιστο της Δευτέρας) ενώ τα αντίστοιχα ελάχιστα του 25άρη ήταν οι 1708 και 1710. Ξεχώρισαν οι μεταβολές των Τραπεζών -0,28% από -3,61% τη Δευτέρα, το ελάχιστο του δείκτη τους για τη βδομάδα ορίστηκε την Τρίτη στις 747,5 μονάδες.

Μετά ακολούθησε η μόνη ανοδική σύνοδος, τη μέρα που η αγορά αποτύπωσε την αναγνώριση κάποιας προόδου  στη διαπραγμάτευση. Οι επαγγελματίες επενδυτές επέλεξαν την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος ως το τέλος για 18 από 8 μετοχές του 25άρη, παράλληλα με την επανεμφάνιση της διάθεσης για αγορές στα τραπεζικά blue chip. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,383 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,543 από 3,003 εκατ. ευρώ την Τρίτη. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,96% και έφθασε στις 649,31 από 643,16 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1732,48 από 1718,33 με μεταβολή +0,82%. Σε αυτό συνέβαλλαν οι κλάδοι των εταιριών Κοινής Ωφέλειας +2,40%, Ταξίδια Αναψυχή +2,36%, Κατασκευές Υλικά +1,60%, Τραπεζών +1,43%, Ακίνητης Περιουσίας +1,36%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,35% με τον FTSEΜ στο +1,01%. Ώθησαν πτωτικά οι κλάδοι του Εμπορίου -1,07% και στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,98%.

Ακολούθησαν δυο σύνοδοι με διακύμανση στενού εύρους, 6-7 μονάδων για τον ΓΔ και την Παρασκευή, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,04% μετά το -0,07% την προηγούμενη και έφθασε στις 648,59 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1727,49 με μεταβολή -0,03% από -0,26%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,058 από 32,119 εκατ. ευρώ και ήταν χαμηλότερος του μέσου τζίρου της εβδομάδας (32,08 εκατ. ευρώ). Το 45% από αυτόν σε μέσες τιμές αφορούσε στις Τράπεζες του 25άρη. Από την πορεία τους κρίθηκε η εικόνα της αγοράς μια εβδομάδα πτωτική τελικά, για τα περισσότερα χρηματιστήρια του ευρώ, εκτός του δείκτη IBEX της Μαδρίτης.

O κλάδος έγραψε απώλειες στις πρώτες συνεδριάσεις, ανέκτησε, λιγότερο από τις μισές, την Τετάρτη και την Παρασκευή, έδωσε πίσω μέρος της ανάκτησης αναδεικνυόμενος ως βαρίδι της αγοράς, τη βδομάδα που ανακοινώθηκε η ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι εταιρίες Πετρελαίου Αερίου αντίθετα, δεν είχαν απώλειες σε καμία συνεδρίαση, αν και στις τέσσερις τα κέρδη τους ήταν κάτω του +1%. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ στην τελευταία σύνοδο άλλαξε ελαφρά προς το χειρότερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (9 από 11) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 12) με τέσσερα, τη ΕΤΕ, ΜΕΤΚ, ΜΥΤΙΛ και την ΤΙΤΚ, αμετάβλητα.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Μετριοπαθείς ευοίωνες προσδοκίες στην έναρξη της εβδομάδας εκπνοής

Η εκπνοή της σειράς Μαρτίου σε κάθε τύπου ΣΜΕ και δικαιώματα προαίρεσης, είναι ξεχωριστή γιατί αφορά συμβόλαια σε Δείκτη και μετοχές και οι επενδυτές στο ξεκίνημα επέλεξαν να δώσουν προπορεία 3,75 μονάδων στα ΣΜΕ του 25άρη.  Στην δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, ο τζίρος κρατήθηκε σε ανεκτά επίπεδα λόγω της μετακύλησης θέσεων στα ΣΜΕ επί μετοχών που συνέβαλλε αισθητά. Τριπλασιάστηκε ο όγκος της σειράς Απριλίου στα ΣΜΕ του 25άρη. Στα options του, οι όγκοι ανέβηκαν στα puts. Ο FTSE25 μετά από μια σταθεροποιητική εβδομάδα, κατέληξε πτωτικά υποχωρώντας -0,51%. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, αυξήθηκαν κατά 70%, ενώ οι ανοικτές θέσεις αυξήθηκαν 4,8% στις 9.333 από 8.904.

Ο μέσος όγκος της σειράς Μαρτίου, έφτασε στα 1599 ΣΜΕ από 1560. Οι ανοικτές θέσεις της κυρίαρχης σειράς (Μαρτίου) από 7.846 έγιναν 4.914. Οι συναλλαγές για τη σειρά Απριλίου έφεραν μέσο όγκο 915 από 290 ΣΜΕ και 4419 από 1058 ανοικτές θέσεις. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου ορίστηκε στις 1731,25 από 1740,25 μονάδες, και της επόμενης επίσης. Όρισαν προ-πορεία της τάξης των 3,75 μονάδων των ΣΜΕ έναντι του 25άρη (1727,49), διατηρώντας τις ελαφρά ευοίωνες προσδοκίες της περασμένης εβδομάδας.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ την Παρασκευή σημείωσε : «Για άλλη μια φορά η είσοδος του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης μέσα στη ζώνη αντίστασης των 1740 με 1760 μονάδων έφερε ανοδικό "ρετάρισμα". Μόνο η διαφυγή από την εν λόγω ζώνη θα δώσει πάτημα για την προσέγγιση των 1800 μονάδων.

"Όσο ο Τραπεζικός δείκτης 'κρατάει' τη γραμμή στήριξης στις 740 με 743 μονάδες παραμένει στο ανοδικό παιχνίδι των 840 με 850 μονάδων. Εάν όμως στις επόμενες συνεδριάσεις πραγματοποιηθεί καθοδική τμήση, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα δώσει τιμές χαμηλότερα των 720 μονάδων».

O Τραπεζικός κλάδος έγραψε απώλειες στις πρώτες συνεδριάσεις, ανέκτησε, λιγότερο από τις μισές, την Τετάρτη και την Παρασκευή, έδωσε πίσω μέρος της ανάκτησης αναδεικνυόμενος ως βαρίδι της αγοράς, τη βδομάδα που ανακοινώθηκε η ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Τα blue chip σταδιακά διαχωρίζονται και αυτό φαίνεται από τις επιδόσεις έτους και εβδομάδας.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Τουλάχιστον ενδιαφέρουσα θεωρεί την επικείμενη ομολογιακή έκδοση του ΟΠΑΠ ο διευθυντής επενδύσεων και επισημαίνει τα εξής:

  • Το ύψος του δανείου μέχρι 200 εκατ. ευρώ. Ελάχιστο ύψος 100 εκατ. ευρώ, κάτω από αυτό το όριο η διαδικασία ακυρώνεται.
  • Χρήση κεφαλαίων: επενδυτικό πρόγραμμα και λοιπές χρηματοδοτικές ανάγκες
    Ελάχιστο ποσό εγγραφής 1.000 ευρώ. Πληρωμή τόκου ανά εξάμηνο.
    Έκδοση κοινών, ανώνυμων και άυλων ομολογιών που θα είναι διαπραγματεύσιμες στην Οργανωμένη Αγορά στο Χ.Α.
  • Διάρκεια: πενταετής. Υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης από τον εκδότη μετά παρέλευση 3ετίας (το 2020).
  • Ο προσδιορισμός της απόδοσης των ομολογιών θα γίνει με τη διαδικασία του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών στο Χ.Α.
  • Ανακοίνωση εύρους απόδοσης: Τρίτη 14.03.2017
    Έναρξη Δημόσιας Προσφοράς: Τετάρτη 15.03.2017
    Λήξη δημόσιας προσφοράς: Παρασκευή 17.03.2017
    Έναρξη διαπραγμάτευσης στο Χ.Α.: Τετάρτη 22.03.2017

Θεωρούμε ότι η πρόταση του ΟΠΑΠ έχει ελκυστικά επενδυτικά χαρακτηριστικά, καθώς εκτιμάται ότι η απόδοση αναμένεται να υπερβεί το 3% αναλαμβάνοντας ιδιαιτέρως χαμηλό επενδυτικό κίνδυνο, δεδομένης της διαχρονικής ιστορίας του Οργανισμού. Ταυτόχρονα, η διαπραγμάτευση παρέχει τη δυνατότητα για μερική, ή ολική αποεπένδυση μέσω Χ.Α.. Προτείνεται, επομένως, η εξέταση για τη συμμετοχή στη σχετική διαδικασία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, η απόδοση του ομολόγου ΟΠΑΠ είναι τουλάχιστον δελεαστική, ενώ η μονοπωλιακή θέση του Οργανισμού στο στοιχηματισμό και η ολοένα διευρυνόμενη συμμετοχή των Ελλήνων σε αυτόν, διαμορφώνουν ευοίωνες προοπτικές για όλα τα μεγέθη του και ελαχιστοποιούν τον επενδυτικό κίνδυνο. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στη δημόσια προσφορά δεν υπόκειται στους περιορισμούς των 'capital controls'. Η όλη διαδικασία θα είναι ένα δυνατό 'test εμπιστοσύνης' του επενδυτικού κοινού για τα επενδυτικά προϊόντα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε συνέχεια της επιτυχούς περσινής έκδοσης του ΙΚΕΑ.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Συνεχίζεται η αναμονή των επενδυτών με τον Γενικό Δείκτη να 'κάθεται' πάνω από το όριο ανοχής των αγοραστών στις 638 μονάδες, αρνούμενος όμως να αναμετρηθεί με τη καθοδική γραμμή τάσης, που ενώνει τις τελευταίες τέσσερις τοπικές κορυφές και διέρχεται από τις 657 μονάδες.

Πιθανή επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση της εν λόγω γραμμής με τζίρο συναλλαγών άνω των 70 εκατ. ευρώ, θα βάλει τις βάσεις για μια γρήγορη ανάβαση προς το επίπεδο πρώτης αντίστασης των 685 με 690 μονάδων. Μέχρι τότε όμως η συνεχόμενη δυσπραγία επισκιάζει τις όποιες σύντομες προσπάθειες ανοδικής επαγρύπνησης.

Από τους επιμέρους τεχνικούς δείκτες οι "Fisher Transform" και ο "SMI Ergodic Oscillator" παρουσιάζουν σημάδια άρνησης τμήσης και ανοδικής συνέχειας, ενώ οι ταλαντωτές "Chaikin Money Flow" και "Relative Strength Index" παραμένουν σε ένα εύθραυστο θετικό momentum, δίχως μέχρι τώρα να έχουν "προκαλέσει", καθώς διατηρούν μια σχετική απόσταση από τα υπεραγορασμένα επίπεδα τιμών.

Θετικές αλλά και εδώ πολύ ευμετάβλητες είναι οι ενδείξεις, που παίρνουμε από τους παραμετροποιημένους κινητούς μέσους "McGinley Dynamic" και "Square Moving Average" καθώς ναι μεν ο Γενικός Δείκτης παραμένει πάνω από αυτές, αλλά με μικρό ποσοστιαίο διάνυσμα.

Για άλλη μια φορά η είσοδος του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης μέσα στη ζώνη αντίστασης των 1740 με 1760 μονάδων έφερε ανοδικό "ρετάρισμα". Μόνο η διαφυγή από την εν λόγω ζώνη θα δώσει πάτημα για την προσέγγιση των 1800 μονάδων.

"Όσο ο Τραπεζικός δείκτης 'κρατάει' τη γραμμή στήριξης στις 740 με 743 μονάδες παραμένει στο ανοδικό παιχνίδι των 840 με 850 μονάδων. Εάν όμως στις επόμενες συνεδριάσεις πραγματοποιηθεί καθοδική τμήση, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα δώσει τιμές χαμηλότερα των 720 μονάδων.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η διελκυστίνδα μεταξύ νέων από την διαπραγμάτευση και προσδοκιών για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα διατηρώντας σχεδόν αμετάβλητη την χρηματιστηριακή Αγορά.

Η παράταση της παραμονής των Θεσμών έδειξε ότι γίνονται κάποια μικρά βήματα προόδου, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζεται η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που θα άνοιγε το δρόμο για το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Με τον βασικό καταλύτη σε αδράνεια, η Χρηματιστηριακή Αγορά έδειξε ότι δεν έχει τα απαραίτητα "καύσιμα" για να διαφοροποιηθεί. Η επιστροφή στο "άνυδρο" περιβάλλον των 30 εκατ. ευρώ ημερήσιων συναλλαγών, στερεί την όποια δυνατότητα κεφαλαιοποίησης επιμέρους νέων και παράλληλα αποθαρρύνει και όσους βραχυπρόθεσμους παίκτες αναζητούν καλύτερες συνθήκες ρευστότητας επιτείνοντας την αναμονή.

Η επιχειρηματική κινητικότητα αρχίζει, πάντως, να αποκλίνει από την χρηματιστηριακή απραξία. Τόσο η επικείμενη συμφωνία πώλησης του "Metropolitan", η συμφωνία πώλησης της "Apivita" και της "South African Bank", θυγατρικής Τράπεζας της Εθνικής, σε Ξένους επενδυτές, όσο και η δημόσια προσφορά του ομολόγου του ΟΠΑΠ – που μπορεί να φθάσει έως και τα 200 εκατ. ευρώ - δείχνουν ότι υπάρχει παρασκήνιο που σταδιακά μεταφράζεται σε ειδήσεις.

Οι ενέργειες δεν προέκυψαν ξαφνικά, υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας που φθάνει σε μια κατάληξη. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι έρχονται νέες ειδήσεις από εγχειρήματα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο (Αεροδρόμια, ΟΛΘ, Avis, Εθνική Ασφαλιστική, κλπ) τότε, μάλλον, η εικόνα αποκτά ενδιαφέρον καθώς αργά, η γρήγορα, η Χρηματιστηριακή Αγορά θα βρει τους δείκτες των τιμημάτων εξαγορών και θα αναπροσαρμόσει τις αποτιμήσεις. Ίσως όχι για όλες τις εταιρείες αλλά σίγουρα για αυτές που έχουν τους λόγους να βρεθούν σε κάποιο εγχείρημα εξαγοράς.

Τεχνικά η εβδομάδα δεν πρόσθεσε νέες πληροφορίες για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη. Η αργή συσσώρευση περιορισμένων διακυμάνσεων και χαμηλών όγκων συνεχίστηκε καθώς η απροθυμία – ίσως και αδυναμία - των δύο μερών να ωθήσουν τις τιμές προς κάποια κατεύθυνση ήταν εμφανής. Η απόσταση ασφαλείας από τις 630 μονάδες όπου κινείται ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών διατηρήθηκε, οι ταλαντωτές έχουν πλέον εγκλωβιστεί στις ζώνες της ουδετερότητας, ενώ οι "ουρές" ενδοσυνεδριακών χαμηλών και υψηλών στα ημερήσια διαγράμματα υποδηλώνουν ότι οι εξάρσεις εύκολα αναχαιτίζονται.

Συμπερασματικά η επικράτηση της πλάγιας κίνησης προβάλει ως φαβορί για την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ούτε οι ισχυρές επιδόσεις των Ξένων Αγορών, ούτε οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης φαίνεται να μπορούν να ενεργοποιήσουν περισσότερους επενδυτές.

Το γεμάτο ημερολόγιο της επόμενης εβδομάδας ενδεχομένως να δώσει αφορμές για μια αλλαγή στάσης, όμως στο πρόσφατο παρελθόν ακόμα και αυτές διαφοροποιήσεις είχαν εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα. Ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε να αναμένουμε την διάσπαση κάποιου από τα δύο επίπεδα αναφοράς για να μεταβάλλουμε άποψη: Οι 600 μονάδες του Γενικού Δείκτη ως ζώνη στήριξης που ορίζεται από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών και οι 670 μονάδες ως το σύνορο με την ανοδική διαφυγή της συσσώρευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περυσινό Νοέμβριο.

Εντός της εβδομάδας συνεδριάζει η FED για επιτόκια (14 & 15/3) ενώ στις 15 του μήνα θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία. Εντός της εβδομάδας θα λάβει χώρα η δημόσια προσφορά του ΟΠΑΠ. Ημερομηνία έναρξης υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το δημόσια εγγραφή του ομολόγου του ΟΠΑΠ θα είναι η προσεχή Τετάρτη, με πέρας την Παρασκευή. Την Παρασκευή θα λάβει χώρα η έκτακτη γενική συνέλευση της Quest με θέμα την απόσχιση της ΑΕΕΑΠ ενώ την ίδια ημέρα (17/3) λήγουν οι σειρές Παραγώγων για τον μήνα Μάρτιο.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, αφού πήραν την τάση τους από τα κέρδη στη Wall Street μετά τα ισχυρά δεδομένα για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ, αν και το κλίμα ήταν επιφυλακτικό, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στα χαμηλά 3 1/2 μηνών από ανανεωμένες ανησυχίες για υπερ-προσφορά.

Αλλά πολλοί επενδυτές κρατήθηκαν στην άκρη των συναλλαγών γιατί υπάρχουν σειρά σημαντικών γεγονότων αυτή την εβδομάδα, όπως η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι δυνητικά διχαστικές εκλογές στην Ολλανδία και μια συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ομάδας 20 ισχυρότερων οικονομιών (G20).

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,6%, με επικεφαλής τα κέρδη της αγοράς της Νότιας Κορέας (+0,97%) που έχουν βάρος οι εταιρίες τεχνολογίας και την άνοδο του χρηματιστηρίου της Ταϊβάν (+0,72%).

Ο Nikkei της Ιαπωνίας έφτασε 0,15% ψηλότερα, με τις μετοχές των εξαγωγέων να ξεχωρίζουν από ένα αδύναμο γιέν. Ο δε Χανγκ Σενγκ εμφάνισε άνοδο +1,2%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ξεκάθαρα μη βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος σύμφωνα με τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, υπογραμμίζοντας ότι μόνο η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων δεν αρκεί. Μιλώντας σε πάνελ σε εκδήλωση του Atlantic Council για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο, «καμία ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει χωρίς την εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων».

Εύθραυστη χαρακτηρίζει την ανάκαμψη του 2017 η Alpha Bank, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο δυσάρεστων εκπλήξεων, δεδομένης για την αδυναμίας επιστροφής στην ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016. Μάλιστα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση της ελληνικής τράπεζας, το μέγεθος της μεταβολής του ΑΕΠ αναμένεται να προσδιοριστεί από δύο κυρίως παράγοντες. Α) από το ύψος της αρνητικής επίπτωσης της διατήρησης του περιβάλλοντος αβεβαιότητας γύρω από την αξιολόγηση, σε όλο το πρώτο τρίμηνο του 2017 Β) από τις θετικές προσδοκίες για την πορεία των εσόδων από τον τουρισμό.

Στο μπρίφινγκ της Πέμπτης, όπου ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις είπε ότι δεν έχει συζητηθεί στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ η χρηματοδοτική του συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, παρέπεμψε το Ταμείο, σχολιάζοντας δημοσίευμα του Bloomberg. Πηγές από την Ουάσιγκτον, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, αναφέρουν πως το Ταμείο ζήτησε από το πρακτορείο να προσθέσει στο δημοσίευμά του την τοποθέτηση αυτή του κ. Ράις, κάτι που έγινε λίγο αργότερα.

Αν τα μέτρα είναι κοινωνικά ουδέτερα, θα περάσουν από τη Βουλή, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα  «Αληθινές Ειδήσεις». Πρόσθεσε δε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο όλων των θεμάτων μαζί, στο επόμενο Eurogroup, και τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας-πακέτο. Ερωτηθείς αν οι δανειστές «έχουν βάλει "απέναντι" την κυβέρνηση, ώστε στην επόμενη αξιολόγηση να πέσει "σαν ώριμο φρούτο"», απάντησε πως δεν υπάρχει οικονομικό μέτρο που να μην έχει ισχυρή πολιτική διάσταση, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση μεριμνά για την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και επισήμανε ότι οι εισηγήσεις ορισμένων θεσμών είναι πάγιες.

Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, Κλημεντίνη Διακομανώλη στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84.  «Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι υπάρχει πρόοδος και η πρόθεση είναι να κλείσει αυτή η αξιολόγηση το συντομότερο, χωρίς να μπορούμε αυτή τη στιγμή να δώσουμε μία ημερομηνία», ανέφερε. 

Eγκαινιάστηκε σήμερα, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η πτήση EK209 της Emirates από Ντουμπάι, η μοναδική, καθημερινή πτήση που θα ενώνει απευθείας την Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Την εναρκτήρια πτήση Ντουμπάι – Αθήνα – Νέα Υόρκη, που πραγματοποιήθηκε από αεροσκάφος τύπου B777-300ER, υποδέχτηκε επίσημη αντιπροσωπεία στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αποτελούμενη από τους κ. Γιάννη Παράσχη, CEO του αεροδρομίου, Hubert Frach, Divisional Senior Vice President Commercial Operations West της Emirates και Ευρυδίκη Κουρνέτα, γενική γραμματέα του πουργείου Τουρισμού.

Στις 22 και 23 Ιουνίου θα διεξαχθεί στο Βερολίνο το B2B συνέδριο ηλεκτρονικού εμπορίου K5 (K5 – The Future Retail Conference). Την αποκλειστική εκπροσώπησή του συνεδρίου ανέλαβε το neoecommerce. Στο συνέδριο αυτό συμμετέχουν κορυφαία ηλεκτρονικά καταστήματα αλλά και οι σημαντικότεροι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου της Ευρώπης. Το neoecommerce επισημαίνει ότι έχει εξασφαλίσει ελκυστικά πακέτα συμμετοχής, αποκλειστικά για τους ne33 Pioneers, ήτοι τους πρωτοπόρους παρόχους υπηρεσιών, που, πέρα από την τεχνολογική υποστήριξη, θέλουν να διαμορφώσουν και τη στρατηγική ανάπτυξη του μελλοντικού εμπορίου στην Ελλάδα.

Ριζική αλλαγή σκηνικού επέρχεται στον τομέα της παροχής φυσικού αερίου στη χώρα, στο πλαίσιο της ουσιαστικής απελευθέρωσης της αγοράς για τα νοικοκυριά σε ένα χρόνο από τώρα. Η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής, που μέχρι πρότινος λειτούργησε ως θυγατρική της ΔΕΠΑ στήνοντας επί δεκαπέντε χρόνια το δίκτυο στο Λεκανοπέδιο, διχοτομείται. Το ένα μέρος με τον ίδιο τίτλο θα δραστηριοποιηθεί ως καθολικός διάδοχος στην εμπορία και το άλλο, η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑΑ) θα ασχολείται με τις υποδομές του δικτύου. Η νέα εταιρεία ΕΠΑΑ υπό τον γενικό διευθυντή Γιάννη Μητρόπουλο έχει ξεκινήσει να οργανώνεται από 2-1-2017, με στόχο τα 150 εκατ. κύκλο εργασιών σε επίπεδο 12μήνου. 

Την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, συνολικής αξίας έως 12 εκατ. ευρώ, ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση της Dionic. Στο πλαίσιο αυτό, το δ.σ. αποφάσισε τη χορήγηση στην ομολογιούχο δανείστρια Alpha Bank, του δικαιώματος μετατροπής των ομολογιών της σε κοινές ονομαστικές με δικαίωμα ψήφου, μετοχές της εταιρίας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η ευρωπαϊκή οικονομία, το προσεχές διάστημα, ενδεχομένως να αποκτήσει μεγαλύτερο μομέντουμ, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας συνέντευξης Τύπου. «Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης συνεχίζεται και με βάση τα διαθέσιμα μακροοικονομικά μεγέθη, ενδεχομένως να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική» εξήγησε, χαρακτηριστικά.

Όλα της ευρωκρίσης δύσκολα όσο πλησιάζουν οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία και Γαλλία, αναφέρει η Deutsche Welle. Ο γερμανικός Τύπος περιγράφει ενδεχόμενα τυχόν εξόδου σημαντικών χωρών από το ευρώ και παραπέμπει στο παράδειγμα του Οδυσσέα. Αναλυτικό άρθρο με τις απόψεις για την κρίση στην Ευρωζώνη του επικεφαλής του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου καθηγητή Κλέμενς Φουστ και του διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου στο Μίνστερ Γιοχάνες Μπέκερ φιλοξενεί στις οικονομικές της σελίδες η Süddeutsche Zeitung του Σαββάτου. Μια κρίση που επέστρεψε, αν και δεν είχε φύγει ποτέ.

Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται η συζήτηση περί «κρίσης» στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σούσελ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Xinhua. Ο Σούσελ επικαλέστηκε τα 15 συναπτά τρίμηνα οικονομικής ανάπτυξης σε κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε τέσσερα από πέντε μέλη που εξήλθαν από οικονομικές κρίσεις, με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές, τόνισε, οι θεσμοί της Ε.Ε. λειτουργούν, και το ευρώ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νομίσματα παγκοσμίως.

Απέρριψε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αιτήματα μερικών ομοϊδεατών του συντηρητικών για μεγάλες φορολογικές μειώσεις μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, λέγοντας πως υπάρχει περιθώριο μόνο για μειώσεις περίπου 15 δισ. ευρώ. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, προτεραιότητα του οποίου είναι να διατηρήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, δήλωσε στην εφημερίδα Badische Neueste Nachrichten πως βαθύτερες περικοπές στους φόρους θα απαιτούσαν νέο χρέος. Μερικά μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ζητούν φορολογικές μειώσεις περίπου 30 δισ. ευρώ.

Αίρονται την ερχόμενη εβδομάδα στην Ισλανδία οι εναπομείναντες περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που βρίσκονται σε ισχύ από το 2008, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στη χώρα.  «Τα capital controls που επιβλήθηκαν σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία ήρθησαν», αναφέρει η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα ισχύσει από τις 14 Μαρτίου.

Σε σενάρια ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας και στις επιπτώσεις τους αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Το φαινόμενο είναι παράδοξο» αναφέρει το περιοδικό. «Ενώ οικονομικά η ευρωζώνη εμφανίζεται τόσο σταθερή όσο ποτέ άλλοτε από το ξέσπασμα της κρίσης, το 2017 θα μπορούσε να γίνει η χρονιά διάλυσης της ευρωζώνης. Οι λόγοι αυτή την φορά δεν είναι οικονομικοί, αλλά πολιτικοί».

«Είμαστε σε θέση να πούμε στον Πρόεδρο Τραμπ: "Πρώτα η Αμερική, μετά η Ολλανδία"» ανέφερε χαριτολογώντας σε αγροτικό συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο πρέσβης της Ολλανδίας Κάσπαρ Βελτνκάμπ, τονίζοντας ότι τον τελευταίο χρόνο η χώρα του εξήγε αγροδιατροφικά και αγροτεχνολογικά προϊόντα αξίας 94 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας εκ νέου τη δεύτερη θέση παγκοσμίως.

Καλύτερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα στοιχεία του Φεβρουαρίου για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, με την ανεργία παράλληλα, να υποχωρεί στο 4,7% έναντι 4,8% τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, δημιουργήθηκαν 235.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι των εκτιμήσεων περί δημιουργίας 221.000 θέσεων. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο είχαν δημιουργηθεί 238.000 θέσεις εργασίας, έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 227.000 θέσεις. Έτσι, κατά το πρώτο δίμηνο του νέου έτους, δημιουργήθηκαν σχεδόν μισό εκατομμύριο επιπλέον θέσεις εργασίας, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση από το περασμένο καλοκαίρι.