Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2005 08:26

Wesfarmers: 52% η μείωση των κερδών το α' εξάμηνο

ΜΕΙΩΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 52%, μετά τα χαμηλότερα κέρδη του τμήματός της, Gresham Private Equity, αλλά και των εσόδων από πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων, εμφάνισαν το πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης προϊόντων βελτίωσης κατοικιών της Αυστραλίας, Wesfarmers Ltd.

Η Wesfarmers, στις δραστηριότητες της οποίας περιλαμβάνεται η εξόρυξη άνθρακα και οι ασφάλειες, εμφάνισε καθαρά κέρδη 291,2 εκατ. δολ. Αυστραλίας (223 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 77,3 σεντς ανά μετοχή, το εξάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2004, χαμηλότερα από τα 601 εκατ. δολ. Αυστραλίας ή 1,60 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή, που είχε εμφανίσει πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας.

Εξαιρουμένων των εσόδων από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν κατά 1,9%, από 297 εκατ. δολ. Αυστραλίας που είχε εμφανίσει πέρυσι. Συνολικά έξι οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της Wesfarmers, θα ανήρχοντο σε 289,4 εκατ. δολ. Αυστραλίας.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Michael Chaney, ο οποίος συνταξιοδοτείται τον Ιούλιο μετά από 13 χρόνια σε αυτήν τη θέση, αναπτύσσει νέα ορυχεία άνθρακα, προκειμένου να αξιοποιήσει την αύξηση των τιμών και να βρει νέες πηγές εσόδων, καθώς η έκρηξη στην αγορά ακινήτων μετά από τέσσερα χρόνια, περιορίζεται.

Στην ανακοίνωσή της εταιρείας, επισημαίνεται, ότι η διοίκησή της προβλέπει αύξηση των εσόδων και των κερδών το 2005, σε υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα.

Οι μετοχές της Wesfarmers, υποχωρούσαν κατά 28 σεντς, φθάνοντας στα 40,80 δολ. Αυστραλίας η μία, στις 2:15' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ, μετά το χθεσινό κλείσιμό τους σε επίπεδα ρεκόρ.