Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2005 10:21

Renault: Αύξηση των κερδών από τη πώληση του Megane

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 57%, σημείωσαν το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της υπ' αριθμόν δύο αυτοκινητοβιομηχανίας της Γαλλίας, Renault SA, μετά την αύξηση των πωλήσεων του μοντέλου της Megane και τα κέρδη της συγγενούς της εταιρείας, Nissan Motor Co. Φέτος τα κέρδη της ενδέχεται να μειωθούν, εξ αιτίας των υψηλότερων τιμών των φυσικών εμπορευμάτων παραγωγής, σύμφωνα με τη διοίκησή της.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας, αναρριχήθηκαν στα 2,04 δισ. ευρώ (2,6 δισ. δολ. ΗΠΑ), έναντι 1,3 δισ. ευρώ, που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bloomberg News, με βάση τα ετήσια αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η αυτοκινητοβιομηχανία. Η Nissan, το 44% της οποίας ανήκει στη Renault, συνέβαλε με 1,26 δισ. ευρώ στα κέρδη της Renault, το εξάμηνο.

Ο επικεφαλής της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Louis Schweitzer, που συνταξιοδοτείται τον Απρίλιο, μετά από 13 χρόνια, κατάφερε μέσα σε αυτήν τη χρονική περίοδο να τετραπλασιάσει σχεδόν τα κέρδη και να καταστήσει την αρχική επένδυση στη Nissan, ύψους 5,4 δισ. δολ., περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη. Η φετινή χρονιά, ενδέχεται να είναι πιο δύσκολη, εξ αιτίας της αύξησης του κόστους του χάλυβα, το οποίο η Renault δεν θα μπορέσει να μεταφέρει στους αγοραστές των οχημάτων της, είπε χθες ο Schweitzer.

Τα αποτελέσματα του δευτέρου εξαμήνου της Renault, υπερέβησαν τις προβλέψεις των 12 οικονομικών, αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και οι οποίοι εκτιμούσαν, ότι αυτά θα ανέλθουν σε 1,78 δισ. ευρώ. Στο σύνολο της χρήσης τα καθαρά της κέρδη σημείωσαν αύξηση 43%, φθάνοντας στα 3,55 δισ. ευρώ και οι πωλήσεις της κατά 8,5%, φθάνοντας στα 40,72 δισ. ευρώ.

Πέρυσι, οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσαν συνολικά άνοδο 21%, μεγαλύτερη της ανόδου 7,1%, που σημείωσε ο Bloomberg Europe Autos Index. Οι μετοχές της Volkswagen AG, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης, υποχώρησαν πέρυσι σε ποσοστό της τάξης του 4,9%.