Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2005 13:27

Goldman, Citigroup, ABN: Στο μ/κ αεροπορικής εταιρείας της Ινδίας

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΑΝ, κατά πάσα πιθανότητα, τα χρήματά τους, μετά την αγορά μετοχών στην αεροπορική εταιρεία της Ινδίας, η οποία δεν πραγματοποιεί πτήσεις εδώ και έξι χρόνια, η Citigroup Inc., η Goldman Sachs Group Inc. και η ABN Amro Holding NV, σύμφωνα με τα έγγραφα του Χρηματιστηρίου της χώρας.

Οι τρεις τράπεζες, αγόρασαν περίπου 461 εκατ. ρουπίες (11 εκατ. δολ. ΗΠΑ) μετοχών της εταιρείας με έδρα το Νέο Δελχί, Royal Airways, τον μήνα που πέρασε, αντί 34 ρουπίες ανά μετοχή. Η μετοχή της εταιρείας αναρριχήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 87%, φθάνοντας στις 63,95 ρουπίες.

Η Royal Airways, η μοναδική εισηγμένη αεροπορική εταιρεία της Ινδίας, πουλά μετοχές και ομόλογα, στο πλαίσιο του σχεδίου της για έναρξη των δραστηριοτήτων της, οι οποίες ανεστάλησαν το 1996, καθώς η αεροπορική εταιρεία δεν μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της. Η εταιρεία, σχεδιάζει να αρχίσει και πάλι τις πτήσεις, προκειμένου να καλύψει την αύξηση της ζήτησης των ταξιδίων από την από την πολυπληθή χώρα, η οποία εμφανίζει ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης σε 15 χρόνια.

«Οι επενδυτές απλώς ανοίγονται στην αεροπορική αγορά της Ινδίας», ανέφερε ο K.K. Mital, ο οποίος διαχειρίζεται 46 εκατ. δολ. σε μετοχές, με την Escorts Asset Management, στο Ν. Δελχί.

Ο εκπρόσωπος της Citigroup στο Mumbai, Madhulika Gupta, αρνήθηκε να πει εάν η τράπεζα αγόρασε μετοχές για λογαριασμό της ή για λογαριασμό πελατών της. Ο εκπρόσωπος της Goldman στο Χονγκ Κονγκ, Wayne Fu, αρνήθηκε να κάνει σχόλιο, ενώ της ABN, Li Koon, δεν βρέθηκε για να σχολιάσει το θέμα.

Η Citigroup, ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οίκος στον κόσμο, από πλευράς κεφαλαίων, η Goldman, η υπ' αριθμόν τρία μεγαλύτερη χρηματιστηριακή φίρμα των ΗΠΑ και η ABN, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας, αγόρασαν κάποιες μετοχές από την Royal Holding Services Ltd., σύμφωνα με τη μητρική εταιρεία, με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Mumbai. H Citigroup αγόρασε 4,22 εκατ. μετοχές αντί 148,6 εκατ. ρουπίες, σε τιμή 38,99 και 34 ρουπίες η μία. Η ΑΒΝ αγόρασε 4,36 εκατ. μετοχές προς 148 εκατ. ρουπίες, προς 34 ρουπίες η μία, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η Golman Sachs δαπάνησε 164,1 εκατ. ρουπίες, αγοράζοντας περίπου 3,96 εκατ. μετοχές, σε τιμή από 35 έως 52 ρουπίες ανά μετοχή.

Από τον Νοέμβριο, η Royal Airways πούλησε μετοχές που έφθασαν συνολικά τα 450 εκατ. ρουπίες και ομόλογα τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές για να χρηματοδοτήσουν την έναρξη λειτουργίας της αεροπορικής εταιρείας.

Χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε, ότι θα προχωρήσει στο leasing τριών αεροσκαφών τύπου Boeing 737, για την έναρξη της λειτουργίας της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους, γνωστής ως SpiceJet.

H Royal Airways δεν είναι η μοναδική εταιρεία του κλάδου. Ο μεγαλύτερος όμιλος παραγωγής μπύρας της Ινδίας, UB Group, σχεδιάζει να αρχίσει τη λειτουργία της αεροπορικής εταιρείας με το όνομα της καλύτερης σε πωλήσεις μπύρας που παράγει, της Kingfisher Airline. H οικογένεια Wadia, η οποία κατέχει τις μεγαλύτερες εταιρείες μπισκότων και κλωστοϋφαντουργιών της χώρας, σχεδιάζει επίσης να δημιουργήσει μία αεροπορική εταιρεία φέτος, ενώ η East West Airlines, η οποία έκλεισε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, σχεδιάζει την έναρξη των δραστηριοτήτων της.

«Η ζήτηση είναι καλή για τα ταξίδια και έχουμε μόνο τρεις αντιπροσώπους που λειτουργούν κατόπιν αδείας», ανέφερε ο Dhimant Shah, σύμβουλος επιχειρήσεων της ASK Raymond James, στο Μumbai, συμπληρώνοντας: «Ο χώρος των αεροπορικών εταιρειών μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο».

Οι μετοχές της Royal Airways, αυξήθηκαν περίπου 12 φορές το τελευταίο δωδεκάμηνο. Χθες, σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 4,4%.

Η Royal Airways, γνωστή ως Modiluft Ltd., ανέστειλε τις δραστηριότητές της το 1996, μετά τις διαφορές για την πληρωμή λογαριασμών της μητρικής Deutsche Lufthansa AG, των πιστωτών, των εταιρειών με πετρελαιοειδή και των αρμοδίων αεροπορικώς υπηρεσιών της Ινδίας.