Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2005 18:00

Αύριο εκδικάζονται οι ενστάσεις για τέσσερα έργα της Εγνατίας

Για πέντε από τα εννέα έργα της Εγνατίας δεν υπάρχει καμία ένσταση, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής ενστάσεων για τα έργα που δημοπράτησε η Εγνατία ΑΕ τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ.

«Υπάρχει σε ένα έργο ένσταση από δύο εταιρείες για την «βιωσιμότητα» εταιρείας αλλά σημειώνουμε ότι από την αξιολόγηση που έγινε για την βιωσιμότητα των κατασκευαστικών εταιρειών τον Ιούνιο του 2004 δεν προκύπτει πρόβλημα βιωσιμότητας για καμία εταιρεία που μειοδότησε στους διαγωνισμούς. Επίσης υπάρχουν ενστάσεις για τρία έργα από ορισμένες εταιρείες για κριτήρια ποιοτικής επιλογής που έχουν τεθεί σύμφωνα με τις σαφείς προβλέψεις του ν. 3263/04 και των κανονισμών της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ. Ολες τις ενστάσεις θα εκδικάσει αύριο η Εγνατία ΑΕ.

Οσον αφορά την «εξώδικη πρόσκληση -δήλωση και διαμαρτυρία» της εργοληπτικής εταιρείας «J & P AΒΑΞ Α.Ε», που δεν αποτελεί ένσταση, το ΥΠΕΧΩΔΕ υπογραμμίζει ότι κάθε κατασκευαστής που πιστεύει ότι υπάρχει πρόβλημα με τις εμφανιζόμενες μετά το νέο νόμο εκπτώσεις, μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια. «Ιδού η Ρόδος...»

«Η J & P - ΑΒΑΞ Α.Ε. στηρίζεται στην εσφαλμένη και ψευδή, τύποις και ουσία, βάση ότι ο νέος νόμος δήθεν θέτει το όριο 12% ως «εύλογο» και θεωρεί τις προσφορές που το υπερβαίνουν ως «υπερβολικά χαμηλές».

Πουθενά στο νόμο δεν υπάρχει η έννοια του «εύλογου ορίου», όπως δεν υπάρχει και στην απόφαση του Υπουργού. Για την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, το μέγεθος των εγγυήσεων καλής εκτέλεσης του έργου εξαρτάται από την δοθείσα έκπτωση (κάτι που θεσμοθετείται για πρώτη φορά). Ο νέος νόμος εξαντλεί την αυστηρότητά του στις εκπτώσεις άνω του 32%».