Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2005 15:31

Αποχωρεί από τη Hewlett Packard η Κάρλι Φιορίνα

Την παραίτησή της από πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Hewlett Packard υπέβαλε η Κάρλι Φιορίνα επικαλούμενη τη διάσταση απόψεων που υπήρχε με τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με τη στρατηγική της εταιρείας.

Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΗΡ αναλαμβάνει προσωρινά ο οικονομικός διευθυντής Robert Wayman και πρόεδρος η Patricia Dunn.

Στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης η μετοχή της Hewlett Packard σημειώνει άνοδο κατά 10,14%.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμά της η "Wall Street Journal", oι τελευταίοι μήνες ήταν ιδιαίτερα δύσκολοι για την κ. Φιορίνα. Αφότου η Hewlett-Packard δεν κατάφερε να υλοποιήσει τους οικονομικούς της στόχους, αναλυτές πρότειναν την πρόσληψη ενός ακόμη ανώτατου στελέχους ή τη διάσπαση των δραστηριοτήτων της, δραστηριοτήτων που εκτείνονται από εκτυπωτές, προσωπικούς υπολογιστές, υπολογιστές γραφείου, servers και ανάλογες υπηρεσίες.

Πρόσφατα, η ΗΡ ανακοίνωσε ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου, όμως ορισμένοι εργαζόμενοι ήδη «ψιθύριζαν» πως ήταν η σειρά της κ. Φιορίνα για αποχώρηση.

Η ηλικίας πενήντα χρόνων, πρώην στέλεχος της Lucent Technologies, Κάρλι Φιορίνα, κατάφερε να αναμορφώσει τη ΗΡ (η οποία έχει την έδρα της στο Πάλο ¶λτο της Καλιφόρνιας και αποτελούσε έναν από τους τεχνολογικούς «γίγαντες» του 1999).

Στην αρχή εστίασε το ενδιαφέρον της στα ημιαυτόνομα τμήματα της ΗΡ. Στη συνέχεια έπαιξε της θέση της «κορόνα-γράμματα», όταν προώθησε τη συμφωνία, ύψους 19 δισ. δολαρίων (14,3 δισ. ευρώ), για την εξαγορά της Compaq Computer, μια κίνηση σχεδιασμένη ώστε να αναδείξει τη ΗΡ σε επιχειρηματικό κολοσσό, ανάλογου μεγέθους της International Business Machines.

Από την άφιξή της στην εταιρεία, η μετοχή της HP έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας της, ποσοστό μεγαλύτερο έναντι των αντίστοιχων απωλειών σε ΙΒΜ και Dell την αντίστοιχη χρονική περίοδο.