Δειλά βήμα ανόδου εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτιμούν θετικά τα πρώτα σημάδια σύγκλισης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών.
Δειλά βήματα ανόδου εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτιμούν θετικά τα πρώτα σημάδια σύγκλισης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,24% στις 645,05 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει αύξηση κατά 0,34% στις 1.723,03 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,31 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 23 ενισχύονται, 15 υποχωρούν και 10 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,24% στις 574,93 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 0,42% και η Alpha Bank κατά 0,60%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Eurobank υποχωρεί κατά 0,50% ενώ οι μετοχές των Τράπεζα Πειραιώς και Attica Bank διατηρούνται σταθερές σε 0,176 και 0,041 ευρώ, αντίστοιχα.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή αυξάνεται κατά 1,08% ενώ πέριξ του 0,50% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Jumbo, OTE και ΟΠΑΠ. Αντίθετα, η μετοχή της ΔΕΗ διολισθαίνει κατά 1,81%, της Grivalia Properties κατά 1,40% και του Ελλάκτορα κατά 0,88%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές μεταβολές, διατηρούμενες άνω του τεχνικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 1 μονάδα βάσης στο 7,091% και του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 4 μονάδες βάσης στο 8,028%.
Οι επενδυτές εμφανίζονται σήμερα πιο αισιόδοξοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς μετά από επτά ημέρες συνεχούς αδιεξόδου, φαίνεται πως επιτυγχάνεται μία πρώτη σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών.
Σήμερα θα υπάρξουν και νέες επαφές, προτού οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχωρήσουν από τη χώρα, προκειμένου να μεταβούν στις Βρυξέλλες, όπου την Πέμπτη θα διεξαχθεί το EuroWorking Group. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.
Την ίδια ώρα ωστόσο, προβληματισμό προκαλούν σε Αθήνα και Βρυξέλλες τα χθεσινά προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ, καθώς η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,1% σε ετήσιο επίπεδο και κατά 1,2% σε τριμηνιαίο επίπεδο.
Όπως είναι φυσικό, τα συγκεκριμένα στοιχεία, εφόσον επιβεβαιωθούν, θα οδηγήσουν σε ύφεση το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας για το 2016, σε αντίθεση με τις προσδοκίες για οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ.
naftemporiki.gr