Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2005 07:32

Ιαπωνία: Αύξηση των τιμών χονδρικής για 11ο μήνα

ΓΙΑ ΕΝΔΕΚΑΤΟ μήνα, αυξήθηκαν τον Ιανουάριο οι τιμές χονδρικής πώλησης στην Ιαπωνία, περιορίζοντας τα κέρδη των εταιρειών, οι οποίες απέτυχαν να περάσουν το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές.

Ο δείκτης των τιμών για αγορά καταναλωτικών αγαθών και ενεργείας από τις εταιρείες, αυξήθηκε 1,3% από πέρυσι, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Bank of Japan στο Τόκυο. Οι τιμές, αυξήθηκαν 1,8% (αναθεωρημένα στοιχεία), τον Δεκέμβριο.

«Τα κέρδη των εταιρειών, σμπεριλαμβανομένης και της Japan Airlines Corp. συμπιέζονται, καθώς το κόστος του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών σημείωσε αύξηση, καθώς ο υφίσταται αποπληθωρισμός εδώ και έξι χρόνια. Η πίεση στα κέρδη θα διατηρηθεί κατά πάσα πιθανότητα μέχρι η ανάπτυξη να ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τονώνοντας τις τιμές των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών», ανέφερε ο Mamoru Yamazaki.

«Οι τιμές της ενεργείας και των φυσικών εμπορευμάτων παραγωγής αυξάνονται και αφομοιώνονται από τις εταιρείες», ανέφερε ο Yamazaki, οικονομολόγος της Barclays Capital, στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Η αύξηση της πίεσης των τιμών στα τελικά προϊόντα πιθανώς να γίνει μεγαλύτερη, μετά την ανάκαμψη της οικονομίας γενικότερα».

«Η οικονομία της Ιαπωνίας έφθασε σε αυτό το επίπεδο, καθώς η κατανάλωση και οι εξαγωγές περιορίστηκαν, σε μια περίοδο που οι εταιρείες μείωσαν τα αποθέματά τους. Οι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου και του Yamazaki, προβλέπουν, ότι η οικονομία, θα ανακάμψει και πάλι, από τη στιγμή που οι εταιρείες θα πάψουν να μειώνουν τα αποθέματά τους».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις 18 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο κατά 0,5%, έναντι ανάπτυξης 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2004. Η οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο.

Η Japan Airlines, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Ασίας, από πλευράς πωλήσεων, ανακοίνωσε ζημίες το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, έναντι κερδών 3,7 δισ. γιέν, κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους των καυσίμων.

Οι τιμές του σιδήρου και του χάλυβα, αυξήθηκαν 17,8% τον Ιανουάριο από αύξηση 18,7% που είχαν σημειώσει τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Bank of Japan. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλοι χρήστες χάλυβα, δεν μεταθέτουν ακόμη την αύξηση των τιμών, στους πελάτες τους.

«Βλέπουμε οικονομική ανάκαμψη, αλλά μερικοί οικονομικοί παράγοντες καταδεικνύουν ότι η ανάκαμψη καθυστερεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Toyota Motor Corp., Fujio Cho, την 1η Φεβρουαρίου, συμπληρώνοντας: «Δεν σχεδιάζουμε στην παρούσα φάση να αυξήσουμε τις τιμές πώλησης των αυτοκινήτων, ακόμη και εάν το κόστος παραγωγής τους αυξάνεται».

Οι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης και της Nippon Steel Corp., ευνοούνται από την αύξηση των τιμών χονδρικής, καθώς χρεώνουν περισσότερα για το μέταλλό τους. Η Nippon Steel, η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής του μετάλλου στον κόσμο, αύξησε τις τιμές της σε ποσοστό της τάξης του 5%, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την Bank of Japan, οι αυξήσεις των τιμών χονδρικής περιορίστηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, σε μεγάλο βαθμό εξ αιτίας της αύξησης των τιμών πετρελαίου.

Οι τιμές των προϊόντων πετρελαίου και άνθρακα, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 14,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος τον Ιανουάριο, υποχωρώντας, μετά από αύξηση της τάξης του 18,4%, τον Δεκέμβριο.

Η μείωση των τιμών πετρελαίου, περιόρισαν τις αυξήσεις των τιμών των χημικών προϊόντων. Τα τελευταία σημείωσαν αύξηση 5,8% τον Ιανουάριο, χαμηλότερη της αύξησης του 7,3%, που είχαν σημειώσει τον Δεκέμβριο.