Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2005 09:42

Βarclays: 19% υψηλότερα κέρδη το 2004

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 19%, σημείωσαν το 2004, τα καθαρά κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Βρετανίας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, Barclays Plc, μετά την αύξηση των κερδών από την επενδυτική τραπεζική και τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια..

Τα καθαρά κέρδη, αναρριχήθηκαν στα 3,27 δισ. λίρες Αγγλίας (6,1 δισ. δολ. ΗΠΑ) ή 51 πένες ανά μετοχή, από 2,74 δισ. λίρες ή 42,1 πένες ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας. Τα κέρδη της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εννέα οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προβλεπόταν να διαμορφωθούν στα 3,24 δισ. λίρες.

Ο επικεφαλής της τράπεζας, John Varley, 48 ετών, προσλαμβάνει χρηματιστές στην Barclays Capital, το τμήμα επενδύσεων της τράπεζας, αλλά και στο τμήμα έκδοσης πιστωτικών καρτών στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αφρική, ενώ επεκτείνει τη διαχείριση κεφαλαίων, με στόχο την αύξηση των κερδών, εκτός Βρετανίας. Ο Varley, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της Barclays τον Σεπτέμβριο, προσπαθεί να ανταπεξέλθει της μείωσης της ανάπτυξης στη Βρετανία, καθώς η αγορά κατοικιών συρρικνώνεται και τα κέρδη από τις δανειοδοτήσεις συρρικνώνονται.

Οι μετοχές της τράπεζας, με έδρα το Λονδίνο, σημείωσαν πέρυσι άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 18%, με αποτέλεσμα να έχουν την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών των 10 τραπεζών, που απαρτίζουν τον FTSE 350 Banks index, ο οποίος σημείωσε άνοδο 6,8%. Φέτος, οι μετοχές της Barclays, έχουν σημειώσει άνοδο σε ποσοστό 1,4%. Οι προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια μειώθηκαν στο 1,1 δισ. λίρες από 1,35 δισ. λίρες. Τα προ φόρων κέρδη της Barclays Capital, σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 25%, φθάνοντας το ένα δισ. λίρες Αγγλίας.