Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2017 10:58

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εγκλωβισμένο στην ελλιπή πρόοδο της διαπραγμάτευσης

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται στην εκκίνηση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν αρνητικά την ελλιπή πρόοδο στην πορεία των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση.

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται στην εκκίνηση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν αρνητικά την ελλιπή πρόοδο στην πορεία των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,65% στις 645,53 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 0,76% στις 1.723,16 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 2,57 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 14 ενισχύονται, 23 υποχωρούν και 10 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 1,97% στις 583,30 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κάμψη κατά 2,44%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,72%, η Eurobank κατά 3,34% και η Alpha Bank κατά 1,72%. Από την πλευρά της, η Attica Bank διατηρείται σταθερή στα 0,043 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Ελλάκτορα διολισθαίνει κατά 0,90%, ενώ πέριξ του 0,50% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Viohalco, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil ενισχύεται κατά 1,14%, των ΕΛΠΕ κατά 0,44% και της Jumbo κατά 0,30%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακή άνοδο, διατηρούμενες άνω του τεχνικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 2 μονάδες βάσης στο 7,085% και του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 4 μονάδες βάσης στο 8,067%.

Oι επενδυτές αποτιμούν αρνητικά την πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς το αδιέξοδο σε μία σειρά ζητημάτων, όπως τα αντίμετρα και τα εργασιακά, θέτουν σε κίνδυνο την προθεσμία της 20ης Μαρτίου. Μάλιστα, τις συγκεκριμένες ανησυχίες ενέτεινε και η σημερινή δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος χαρακτήρισε αβέβαιη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το επόμενο Eurogroup. «Πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά ακόμη» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του ESM.

Από την πλευρά του, ο Ρολφ Στράουχ, μέλος του δ.σ. του Μηχανισμού, μιλώντας στη «Ν», υποστήριξε ότι «χωρίς την εκταμίευση από τον ESM η κατάσταση ρευστότητας στην Ελλάδα θα γίνει πολύ στενή.». Υπογράμμισε παράλληλα, ότι προτού εξεταστεί «αν χρειάζονται» τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εφαρμοστεί αποτελεσματικά το πρόγραμμα μέσα στο 2018.

Σχολιάζοντας την ευρύτερη «εικόνα» της αγοράς, ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής της Beta Xρηματιστηριακή, διαμηνύει τα εξής: «Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε τα “δύσκολα” σημεία αντίστασης των 660 μονάδων, όπου στο πρόσφατο παρελθόν ανεπιτυχώς προσπάθησε τρεις φορές να διασπάσει. Η προοπτική μιας διάσπασης στην παρούσα φάση, με χαμηλούς όγκους, δεν φαίνεται να έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ωστόσο η μη ύπαρξη ικανής δύναμης πυρός από τους πωλητές, περιορίζει το εύρος μιας ενδεχόμενης διόρθωσης.

»Έχοντας διανύσει τρεις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες και με τους ταλαντωτές να είναι ελαφρώς υψηλότερα από τις ουδέτερες ζώνες, η συνέχεια θα είναι μάλλον συσσωρευτική. Οι κινητοί μέσοι είναι στη ζώνη των 630 μονάδων, επίπεδο που σηματοδοτεί και το πλησιέστερο σημείο στήριξης της αγοράς».

naftemporiki.gr