Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2005 07:46

Εγκρίθηκε η προσφορά της Xstrata για την WMC από τον υπουργό Οικονομικών

ΕΓΚΡΙΣΗ, για την εξαγορά της WMC Resources Ltd., αντί του ποσού των 8,4 δισ. δολ. Αυστραλίας (6,6 δισ. δολ. ΗΠΑ), απέσπασε η μεγαλύτερη εξαγωγός άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας στον κόσμο, Xstrata Plc, από τον υπουργό Οικονομικών της Αυστραλίας, Peter Costello.

H Xstrata, με έδρα την Zug, της Ελβετίας, έδωσε εγγυήσεις ότι θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για τις πωλήσεις ουρανίου, εάν ολοκληρωθεί αυτή η εμπορική συναλλαγή, δήλωσε σήμερα ο Costello, στη Μελβούρνη. Ο υπουργός, υπεύθυνος για την έγκριση των προσφορών των ξένων εταιρειών, το 2001 εμπόδισε την Royal Dutch/Shell Group να εξαγοράσει την Woodside Petroleum Ltd.

Ο επικεφαλής της Xstrata, Mick Davis, επιδιώκει την έγκριση των επενδυτών, μετά την εξασφάλιση ποσοστού χαμηλότερου του 0,1% των μετόχων της WMC, της πέμπτης σε μέγεθος παραγωγού νικελίου στον κόσμο. Οι μετοχές της εταιρείας, διαπραγματεύθηκαν πάνω από την προσφορά της Xstrata, καθώς εικάζετο ότι θα υπήρχε άλλη ανταγωνιστική προσφορά από την Rio Tinto Group ή την BHP Billiton για την εξαγορά της WMC.

«Εάν γίνει άλλη προσφορά, θα γίνει τώρα», είπε ο Gavin van der Wath, ο οποίος διαχειρίζεται 570 εκατ. δολ. ΗΠΑ σε μετοχές με την Allianz Global Investors AG, στο Σύδνεϋ, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της WMC, συμπληρώνοντας: «Αλλοι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ξεπεράσουν τα ίδια εμπόδια, ωστόσο, τώρα υπάρχει η έγκριση που δόθηκε στην Xstrata για την εξαγορά».

Οι μετοχές της WMC σημείωναν άνοδο 20 σεντς, ποσοστό 2,7%, φθάνοντας στα 7,69 δολ. Αυστραλίας η μία, στις 2:02' μ.μ., στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας, ώρα Σύδνεϋ. Οι μετοχές αναρριχήθηκαν στα 7,71 δολ. Αυστραλίας η μία. Η προσφορά της Xstrata είναι 7,20 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή σε μετρητά.