Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2005 09:47

ΤeliaSonera: Μείωση των κερδών, σχέδια για περιορισμό του κόστους

ΜΕΙΩΣΗ των καθαρών της κερδών, εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Σκανδιναβίας, TeliaSonera AB, μετά την απαξίωση περιουσιακών της στοιχείων, τη μείωση του προσωπικού και την επιστροφή της δανέζικης αδείας τηλεπικοινωνιών. Η εταιρεία ανακοίνωσε, ότι σχεδιάζει να προβεί σε περαιτέρω μειώσεις προσωπικού.

Τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν στα 2,09 δισ. σουηδικές κορώνες (295 εκατ. δολ. ΗΠΑ) από 2,70 δισ. κορώνες πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Συνολικά 17 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από την SME Direkt, εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 534 εκατ. κορώνες. Οι πωλήσεις της TeliaSonera, σημείωσαν ελαφρά αύξηση 0,9%, φθάνοντας στα 21,25 δισ. κορώνες.

Η TeliaSonera και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Σκανδιναβίας, μειώνουν τις τιμές τους και ψάχνουν για συγχωνεύσεις με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, καθώς μειώνεται η ζήτηση στην αγορά της Σκανδιναβίας.

Η εταιρεία, με επικεφαλής τον Anders Igel, άρχισε την εφαρμογή ενός τριετούς σχεδίου με στόχο την αύξηση των εσόδων από νέα προϊόντα, όπως τηλεοράσεις μέσω του Internet. Σήμερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους της από πέντε έως έξι δισ. κορώνες, μέσα σε τρία χρόνια.

Η ανακοίνωση, έγινε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Σουηδίας. Οι μετοχές της TeliaSonera έχουν σημειώσει φέτος αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 4% και δύο φορές υψηλότερη της ανόδου του δείκτη OMX στη Στοκχόλμη.