Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2005 10:25

Danone: 62% η μείωση των κερδών το 2004

ΜΕΙΩΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 62%, σημείωσαν πέρυσι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας που εμφιαλώνει το μεταλλικό νερό Evian, Groupe Danone, καθώς απαξίωσε το τμήμα το τμήμα ψύξης νερού κατά 600 εκατ. ευρώ (773 εκατ. δολ. ΗΠΑ), εξ αιτίας του περιορισμού της ανάπτυξης.

Τα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν στα 317 εκατ. ευρώ ή 1,25 ευρώ ανά μετοχή, από 839 εκατ. ευρώ ή 3,22 ευρώ ανά μετοχή το 2003, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι θα έφθαναν τα 310 εκατ. ευρώ.

Η Danone απορρόφησε εταιρείες ψύξης νερού και αργότερα δημιούργησε joint ventures, προκειμένου να κερδίσει κομμάτι αυτής, της ταχύτατα αναπτυσσομένης αγοράς. Από τότε, η ζήτηση περιορίστηκε, αναγκάζοντας την εταιρεία να απαξιώσει περιουσιακά της στοιχεία τα οποία την βοήθησαν να ξεπεράσει σε επιδόσεις πέρυσι την Unilever, αυξάνοντας τον βαθμό ανταγωνισμού.

«Ανησυχούμε περισσότερο για την προοπτική του 2005, καθώς θα είναι μια χρονιά ακόμη πιο δύσκολη για τον όμιλο», ανέφεραν οι οικονομικοί αναλυτές της Morgan Stanley, Sylvain Massot, Michael Steib και Erik Sjogren, σε εισήγησή τους προς τους επενδυτές στις 8 Φεβρουαρίου, κατατάσσοντας τις μετοχές της εταιρείας στο «equal weight».

Σήμερα η Danone ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της ανά μετοχή προβλέπεται να σημειώσουν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 10% και οι πωλήσεις από 5% έως 7%, ενώ προβλέπεται και βελτίωση των περιθωρίων κέρδους της.

Πέρυσι, οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 1,8%, έναντι μείωσης 6,2% των μετοχών της Unilever και 6,5% των μετοχών της Nestle SA.

H Unilever, ανακοίνωσε χθες ότι το τέταρτο τρίμηνο οι ζημίες της ανήλθαν σε 255 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο και πωλήσεις της υποχώρησαν σε ποσοστό της τάξης του 2%, ενώ στο σύνολο του 2004, μειώθηκαν κατά 6%.