Σε νέες διευκρινίσεις για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προχώρησε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή, Νίκου Χουντή.
Σε νέες διευκρινίσεις για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προχώρησε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή, Νίκου Χουντή.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι το Eurogroup του Μαΐου του 2016 συμφώνησε στην υλοποίηση τριών ειδών μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους - τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα.
Σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα, επεσήμανε ότι αυτά θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, δηλαδή το 2018.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι θα υλοποιηθούν, μόνο εφόσον προκύψει ότι κρίνονται αναγκαία για την επίτευξη των στόχων των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών και υπό την προϋπόθεση της θετικής αξιολόγησης της υλοποίησης του προγράμματος.
Τέλος, όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα μέτρα, παρέπεμψε στο Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν την πεποίθηση ότι «η εφαρμογή της συμφωνίας σχετικά με τα κύρια χαρακτηριστικά των μέτρων για το χρέος, η εφαρμογή του προγράμματος και η εκπλήρωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επαναφέρουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη πορεία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
Η ακριβής απάντηση του Επιτρόπου:
Η Επιτροπή διενεργεί ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) για την Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) στο πλαίσιο κάθε επανεξέτασης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Η προηγούμενη DSA δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2016 στην έκθεση συμμόρφωσης της πρώτης επανεξέτασης του τρίτου προγράμματος. Θα πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και στο μέλλον σύμφωνα με το άρθρο 13 της Συνθήκης ΕΜΣ.
Στις 25 Μαΐου 2016, η Ευρωομάδα ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές για τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα κατά του χρέους για την Ελλάδα.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα υλοποιηθούν τώρα, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης επανεξέτασης του προγράμματος και την έγκρισή του από την Ευρωομάδα τον Δεκέμβριο του 2016, βάσει των προτάσεων του ΕΜΣ και των προπαρασκευαστικών εργασιών της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας. Για τον σκοπό αυτό, ο ΕΜΣ και τα διοικητικά όργανα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ενέκριναν στη συνέχεια τα αναγκαία μέτρα τον Ιανουάριο του 2017.
Η Ευρωομάδα σημείωσε επιπλέον ότι προτίθεται να εφαρμόσει πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ΕΜΣ. Τα εν λόγω μέτρα θα εφαρμοστούν εάν από την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς, στο τέλος του προγράμματος, προκύπτει ότι είναι αναγκαία για να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς στόχος των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (GFN), υπό την προϋπόθεση θετικής αξιολόγησης της υλοποίησης του προγράμματος από τους θεσμούς και την Ευρωομάδα.
Για τα μακροπρόθεσμα μέτρα, η Ευρωομάδα εξέφρασε την πεποίθηση, τον Δεκέμβριο του 2016, ότι η εφαρμογή της συμφωνίας σχετικά με τα κύρια χαρακτηριστικά των μέτρων για το χρέος, η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος του ΕΜΣ και η εκπλήρωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμη πορεία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
naftemporiki.gr